Κολπίτιδα από μύκητα Candida: Τι προκαλεί τις μολύνσεις ζύμης και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές

Date:

Ο κόλπος φιλοξενεί εκατοντάδες διαφορετικά είδη μικροοργανισμών. Κάποιοι είναι πολύ διαδεδομένοι, όπως ο γαλακτοβάκιλλος. Αυτά τα βακτήρια παράγουν ένα οξύ που μειώνει το pH του κόλπου, περιορίζοντας ό,τι επιβιώνει εκεί και έτσι αποτρέπουν συγκεκριμένες μολύνσεις.

Οι μύκητες Candida είναι, επίσης, υπαρκτοί σε μικρές ποσότητες. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι μύκητες είναι αβλαβείς. Το ανοσοποιητικό σύστημα τους ελέγχει (με άλλους μικροοργανισμούς όπως ο γαλακτοβάκιλλος), τους πολεμά και τους υπερνικά. Υπό ορισμένες, όμως, συνθήκες, οι μύκητες αυτοί προκαλούν λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, ένα είδος, που ονομάζεται Candida albicans είναι ο συνήθης υπαίτιος της κολπικής καντιντίασης (κολπίτιδα), που επηρεάζει τρεις στις τέσσερις γυναίκες.

Πώς οι μύκητες Candida προκαλούν κολπίτιδα

Οι Candida albicans είναι πολυμορφικοί μύκητες. Όταν η ισορροπία στον κόλπο διαταράσσεται, όπως αν αυξηθεί το pH ή αν υπάρχουν λιγότερα μικρόβια να αντιμετωπίσουν, oι μύκητες αυτοί ίσως πάρουν μορφή που προκαλεί παθήσεις. Πολλαπλασιάζονται και μεταμορφώνονται, αντικαθιστώντας τις στρογγυλές δομές τους με μακριά σχήματα σαν κλωστή. Έπειτα, εκκρίνουν ένζυμα που εκφυλίζουν τα επιθηλιακά κύτταρα του κόλπου και διεισδύουν στον ιστό.

Τα ανοσολογικά κύτταρα σπεύδουν εκεί, προκαλώντας κάποια διαδεδομένα συμπτώματα της κολπίτιδας: φαγούρα, αίσθημα καύσου, πρήξιμο και ερεθισμό. Μπορεί επίσης να συνοδεύονται από μια αλλαγή στην κολπική έκκριση (το υγρό που εκκρίνεται από τον κόλπο για να τον διατηρήσει υγιή και καθαρό). Στην κολπίτιδα, η έκκριση μπορεί να γίνει πιο πηχτή και άσπρη, επειδή ο κόλπος αποβάλλει περισσότερα επιθηλιακά ή Candida κύτταρα.

Κάποιοι σημαντικοί παράγοντες, όπως τα αντιβιοτικά ή το χαμηλό ανοσοποιητικό, μπορούν να κάνουν ευάλωτες τις γυναίκες στην κολπίτιδα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, από αρρώστια ή κάτι άλλο, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να κρατήσει τον Candida υπό έλεγχο. Και στη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μεν τα κακά βακτήρια, αλλά καταστρέφουν και τα καλά, όπως τον γαλακτοβάκιλλο, επιτρέποντας στον μύκητα Candida να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την κολπίτιδα:

  • Οι ορμονικές αλλαγές και η διατροφή μεταβάλλουν το μικροβίωμα του κόλπου.
  • Το σπέρμα είναι σχετικά βασικό στην κλίμακα pH, οπότε διαταράσσει το pH του κόλπου.
  • Τα στενά ρούχα, που δεν αναπνέουν, ευνοούν την ανάπτυξη υγρασίας και θεωρείται πως δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό προς τον Candida.
  • Το σαπούνι μπορεί να βλάψει την προστατευτική βλέννα του κόλπου, κάνοντας τη διείσδυση του Candida ευκολότερη. Γι′ αυτό πολλοί γιατροί προτείνουν να πλένεται το αιδοίο απαλά με νερό.
  • Και είναι σημαντικό το σκούπισμα από μπρος προς τα πίσω για να αποφευχθεί η είσοδος κι άλλων Candida ή άλλων μικροβίων στον κόλπο.

Οι περισσότερες κολπίτιδες είναι ήπιες και υποχωρούν μέσα σε δύο βδομάδες

Τα αντιμυκητιακά φάρμακα προσφέρουν συνήθως αξιόπιστες θεραπείες με το να μειώνουν τα κύτταρα Candida, δίνοντας τον έλεγχο στο ανοσοποιητικό και σε άλλους μικροοργανισμούς. Κατά έναν ενδιαφέροντα τρόπο, η λύση στη θεραπεία κάποιων κολπίτιδων, μπορεί να είναι περισσότεροι μύκητες! Προκαταρκτικές έρευνες με προβιοτικά που περιέχουν κάποιους αβλαβείς μύκητες που χρησιμοποιούμε στην παρασκευή τροφίμων μπορούν να ελέγξουν τον Candida, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή.

Κάποιες κολπίτιδες απαιτούν πιο εκτενείς θεραπείες

Περίπου το 5-10% των γυναικών παθαίνει τουλάχιστον τέσσερις κολπίτιδες τον χρόνο. Για κάποιες από αυτές η αιτία είναι γονιδιακή. Κάποιες έχουν γονιδιακές ποικιλίες που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους να αναγνωρίσει και να ρυθμίσει τα κύτταρα Candida. Αλλά η αιτία που πολλές έχουν επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις είναι άγνωστη και απαιτεί περισσότερη έρευνα.

Δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά για το μικροβίωμα του κόλπου. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στα ταμπού ή στην υποχρηματοδότηση για θέματα που παραδοσιακά αφορούν τη γυναικεία υγεία. Για παράδειγμα, ενώ η δυσλειτουργία της στύσης αφορά αρκετά μικρότερο ποσοστό ανθρώπων απ′ ό,τι οι κολπίτιδες, υπάρχει έξι φορές περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα.

-: https://www.ted.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Οι κίνδυνοι από το σεξ όταν η γυναίκα έχει μυκητίαση του κόλπου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους μύκητες στα νύχια. Πως αντιμετωπίζονται

Μυκητιασική ακμή: Πότε τα σπυράκια οφείλονται σε μύκητα! Πώς φαίνονται και τι να κάνετε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Στανίση: «Τόσα χρόνια στο χώρο και ξέρω να ντύνομαι, όχι να γίνομαι γελοία»

Στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool μίλησε για όλα η Κατερίνα Στανίση.

Survivor: Ζευγάρι Μπολέτσης – Χατζηγεωργίου; «Τους είδα κανονικά να φιλούνται»

Φάνης Μπολέτσης και Χρύσα Χατζηγεωργίου είναι ζευγάρι και αυτό αποκαλύφθηκε μέσα από την εκπομπή.

Γιώργος Καράβας: Σε κρυοσάουνα στους -85 βαθμούς – Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος, λέει

Λίγες ώρες μετά το Άγιο Όρος, άρα θα πάω έτοιμος, λέει χιουμοριστικά το μοντέλο 

Σοφία Μπους: Περιγράφει πώς αντέδρασε η σύντροφός της όταν της ζήτησε να βγουν για πρώτη φορά

Όπως είπε, η Άσλιν Χάρις δεν πίστευε ότι της αρέσουν οι γυναίκες

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Παρασκευή, 19.7.2024, 19:37 Zappit@ZAPPIT_ Η λύση στον καύσωνα για τον Γιώργο Καράβα, όπως γράφει και στη σχετική ανάρτηση. Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γνωστό μοντέλο εκτέθηκε σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους -85 βαθμούς για

Νέες αποκαλύψεις για τον χωρισμό Τζολί – Πιτ: Είχαν πολύ διαφορετικό στιλ ανατροφής

Νέα στοιχεία για το λόγο που ο γάμος Μπράντ Πιτ και Αντζελίνας Τζολί έφτασε στο τέλος του το 2016, αποκαλύφθηκαν από στενό πρόσωπο του πρώην ζευγαριού. Ακόμη και εντός εγγάμου βίου, το απόλυτο ζευγάρι του Χόλιγουντ φαίνεται πως είχε πολλές εντάσεις όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους. Δημοσίευμα του περιοδικού People αναφέρει ότι ο

Γιάννης Μπέζος: «Δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεσαι απελευθερωμένος, έχω μεγαλώσει με στερεότυπα που προσπαθώ να ξεπεράσω»

Στην ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης στάθηκε ο Γιάννης Μπέζος την οποία χαρακτήρισε «Είναι σαν ένα περίπτερο που πουλάει μόνο τσιχλόφουσκες. Με ενοχλεί η ανοησία σε όλα, κυρίως στις πρωινές εκπομπές που ασχολούνται με ό,τι πιο ανόητο υπάρχει». «Δεν είναι υποχρεωτικό να γελάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως συνηθίζει η ελληνική τηλεόραση που έχει

Ξέσπασε η Κατερίνα Καινούργιου για τον οδηγό που έσερνε σκυλάκι στην Ημαθία: «Ντρέπομαι για το ανθρώπινο είδος»

Την οργή της εξέφρασε η Κατερίνα Καινούργιου για το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με έναν οδηγό στη Βέροια να σέρνει τον σκύλο του με το αυτοκίνητό του. Στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ο σκύλος να είναι δεμένος με σχοινί στον λαιμό και να σέρνεται στον

Το «ευχαριστώ» του Αλέξανδρου Τσουβέλα που γέμισε το Θέατρο Πέτρας

Η αποκάλυψη του Αλέξανδρου Τσουβέλα για την πιο δύσκολη βραδιά… κωμωδίας. Το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών που βρέθηκαν στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, εισέπραξε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Ο γνωστός κωμικός, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτα τις επιτυχημένες περιοδείες του με τίτλο «Αλήθειες», βρέθηκε μπροστά σε περίπου τρεις χιλιάδες κόσμου. Όμως δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο

Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός

Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός Ειδικά την κωμωδία την έχει ευνουχίσει η πολιτική ορθότητα, πρόσθεσε ο

Μαρία Σολωμού: Συνεχίζει τις διακοπές της στην Αντίπαρο – Υπάρχει καλύτερο νησί; γράφει στο Instagram

Η ηθοποιός μοιράστηκε μερικά καλοκαιρινά στιγμιότυπα με τους διαδικτυακούς της φίλους