Πολύ κοινός ιός μπορεί να προκαλέσει την έναρξη Αλτσχάιμερ – Τον κολλάμε οι περισσότεροι

Date:

Κάποτε πίστευαν ότι ήταν αναπόφευκτο μέρος της φυσικής γήρανσης για πολλούς, αλλά ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα, ότι σε πολλές περιπτώσεις η άνοια μπορεί να προληφθεί.

Οι παρεμβάσεις που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ (ή να πίνετε λίγο αλκοόλ με μέτρο), τη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και τη θεραπεία άλλων υποκείμενων παθήσεων.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας: το να έχετε μολυνθεί ταυτόχρονα από δύο μορφές ενός πολύ κοινού ιού.

Ο έρπης μπορεί να προκαλέσει άνοια!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Tufts και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια σημαντική ανακάλυψη αυτόν τον μήνα στο Journal of Alzheimer’s Disease. Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο καλλιέργειας ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού απέδειξαν, ότι ο ιός του απλού έρπητα (HSV) μπορεί -υπό ορισμένες συνθήκες- να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Συγκεκριμένα, προσδιόρισαν τον HSV-1, τον τύπο του απλού έρπητα που προκαλεί στοματικό έρπητα, ως υπεύθυνο για την έναρξη ορισμένων περιπτώσεων άνοιας.

Ωστόσο, ο ιός HSV-1 δεν δρα μόνος του. Οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από απλό έρπητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ μόνο όταν μολύνθηκαν και από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV), έναν δεύτερο ιό του έρπητα, που συνήθως προκαλεί ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα. Οι ερευνητές λένε ότι η παρουσία του δεύτερου ιού μπορεί να “ενεργοποιήσει” τον απλό έρπητα και να εκκινήσει τα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πώς συμβαίνει όλο αυτό

Αν και οι ερευνητές έχουν εξερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ του HSV-1 και του Αλτσχάιμερ εδώ και δεκαετίες, αυτή η νέα μελέτη περι- την αλληλουχία των γεγονότων που δημιουργούν οι ιοί για να ξεκινήσει το Αλτσχάιμερ.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ένα μονοπάτι προς τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από μια λοίμωξη με VZV. Ο ιός δημιουργεί φλεγμονώδεις πυροδοτήσεις, που αφυπνίζουν τον HSV στον εγκέφαλο, δήλωσε η δρ. Dana Cairns, PhD, ερευνήτρια στο Tufts και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Αν και δείξαμε μια σύνδεση μεταξύ της ενεργοποίησης του VZV και του HSV-1, είναι πιθανό ότι άλλα φλεγμονώδη συμβάντα στον εγκέφαλο θα μπορούσαν επίσης να αφυπνίσουν τον HSV-1 και να οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ”, πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν, ότι συνήθως ο HSV βρίσκεται σε λανθάνουσα (μη ενεργή) κατάσταση στον εγκέφαλο: “Αλλά όταν ενεργοποιείται οδηγεί σε συσσώρευση τ-πρωτεϊνών και β-αμυλοειδούς και απώλεια νευρωνικής λειτουργίας, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που βρίσκονται σε εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ”.

Αυτοί οι ιοί είναι και οι δύο εξαιρετικά κοινοί

Εάν φαίνεται απίθανο ένα άτομο να κολλήσει και τους δύο ιούς, ας ρίξουμε μια ματιά στα ποσοστά μόλυνσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 3,7 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών (το 67% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας) έχουν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1), αλλά η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές. Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV) είναι επίσης κοινός. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το 95% των ανθρώπων μολύνονται με VZV πριν από την ηλικία των 20 ετών, κάτι που τους προκαλεί ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Όπως και ο HSV-1, έτσι και ο VZV μπορεί επίσης να παραμείνει αδρανής, σε αυτήν την περίπτωση στα νευρικά κύτταρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο συνδυασμός ιών προκαλεί άνοια μόνο εάν προκληθεί μια συγκεκριμένη φλεγμονώδης απόκριση στον οργανισμό. “Η σύνδεση μεταξύ του HSV-1 και της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται μόνο όταν ο HSV-1 έχει επανενεργοποιηθεί και προκαλεί πληγές, φουσκάλες και άλλες επώδυνες φλεγμονώδεις καταστάσεις, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγές: https://www.who.int, https://www.sciencedaily.com, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Άνοια: 8 παράγοντες στην καθημερινή ζωή για να μειώσετε τον κίνδυνο

Απίστευτο: Σύμπτωμα Αλτσχάιμερ φαίνεται στο παρκάρισμα! Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που οδηγούν

Έρπης στο στόμα: Αίτια, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση – Γιατί βγαίνει ανά περιόδους

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μάριος Ιορδάνου για τα τέσσερα εγκεφαλικά που πέρασε: Ήξερα εκείνη τη στιγμή που «έφευγα» ότι θα πεθάνω πλήρης

Αυτό που έγινε, που πέθανα και γύρισα, λειτούργησε όλο θετικά, περιέγραψε ο ηθοποιός 

Μαντόνα: Ήσουν και θα είσαι πάντα η πρώτη μου αληθινή αγάπη, γράφει για την κόρη της Λούρδη

Δείτε το βίντεο που ανέβασε η «βασίλισσα της ποπ» για τα γενέθλια του παιδιού της

Συγκινημένος ο Γιώργος Λιάγκας στον αέρα: «Εγώ θα ντρεπόμουν, θα κρυβόμουν»

Ένα απόσπασμα από το νέο βίντεο που ανέβασε ο Δημήτρης Σταρόβας στο κανάλι του στο Youtube, έπαιξαν σήμερα στο Πρωινό. Ο Γιώργος Λιάγκας...

Μπάγια Αντωνοπούλου: Καταγγέλλει τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από οδηγό λεωφορείου

Φραστική επίθεση καταγγέλλει πως δέχτηκε η Μπάγια Αντωνοπούλου από οδηγό λεωφορείου στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, στο Περιστέρι.

Ο Γιώργος Μανίκας για τη μάχη της αδερφής του με τον καρκίνο: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε»

Η αδερφή του Γιώργου Μανίκα, Λίλια, μέσω των social media αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα μέσα από το TikTok αποκάλυψε ότι δυο χρόνια πριν διαγνώστηκε με καρκίνο και πλέον νιώθει έτοιμη να γνωστοποιήσει την ιστορία της, περνώντας το δικό της μήνυμα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει η διατροφολόγος, διαιτολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Μαρία Χασαπίδου. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή

O Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για το εγκεφαλικό που υπέστη: Έχασα 40 κιλά, από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες

Με νέο βίντεο στο κανάλι του στο Youtube ο Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του καθώς είναι γνωστό πως υπέστη εγκεφαλικό τον Μάιο.Φανερά αδυνατισμένος, ο γνωστός καλλιτέχνης έχασε σχεδόν 40 κιλά, ενώ προσπαθεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του. «Σίγουρα από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες της ζωής μου. Δεν είχα κανένα

Φραγκολιάς – Πατσιώτη: Κρίση στη σχέση τους; Η Δώρα τον έκανε unfollow!

Κρίση στη σχέση του Κώστα Φραγκολιά και της Δώρας Πατσιώτη ;

Σωτηρίου: Άφωνη η Σκορδά με τη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα η οποία κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και βρέθηκε καλεσμένη στο Buongiorno.  H Φαίη Σκορδά έμεινε άφωνη μόλις την είδε! Η παρουσιάστια τα έχασε και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να της κάνει ένα "διάβασμα" και αμέσως τη ρώτησε πόσο ύψος έχει. Η

Γιώργος Μανίκας: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο»

Η Λίλια Μανίκα πλέον είναι καλά στην υγεία της

Μαρινέλλα: Θέμα ημερών να βγει από τη ΜΕΘ, είπε η Ματίνα Παγώνη

Εκεί θα μείνει μερικές μέρες και μετά θα πρέπει να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης, συμπλήρωσε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

«Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία για την παχυσαρκία στους ενήλικες», επισημαίνει η διατροφολόγος κ.Χασαπίδου. Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή έχουμε