Must

Ο Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο: Ένας πανέμορφος ναός μέσα στον βράχο

Ο Ιερός Ναός Τιμίας Ζώνης στο Σιδηρόκαστρο: Ένας πανέμορφος ναός μέσα στον βράχο

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως Αγία Ζώνη, βρίσκεται στους Β.Α πρόποδες του γρανιτένιου βράχου «Ισάρι», στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο, στο οποίο οφείλει την ονομασία του η πόλη του Σιδηροκάστρου.Το ιερό της εκκλησίας, ξαφνιάζει και ταυτόχρονα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη – προσκυνητή, αφού πρόκειται για έναν ελληνιστικό τάφο, λαξευμένο στον γρανιτένιο βράχο, που στη συνέχεια οι πρώτοι Χριστιανοί μετέτρεψαν σε τόπο λατρείας.

Η πρόσοψη του τάφου, θυμίζει έντονα αρχαίο ελληνικό ναό, με τους κίονες, τη μετόπη και το αέτωμα, να ξεχωρίζουν σκαλισμένα στο βράχο, και μία κεντρική είσοδο που σήμερα είναι η Ωραία Πύλη.

Ένας παρόμοιος λαξευμένος τάφος, που όμως δεν ολοκληρώθηκε, υπάρχει κάτω αριστερά της εκκλησίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μικρό καμπαναριό.Οι πρώτοι Χριστιανοί της περιοχής, μετέτρεψαν τον αρχαίο τάφο σε εκκλησία, κάτι που συνηθιζόταν τα χρόνια εκείνα. Κατά τη βυζαντινή εποχή, αγιογραφίες διακόσμησαν τη βραχώδη επιφάνεια του εσωτερικού της, από τις οποίες ορισμένες διασώζονται μέχρι τις μέρες μας.

Στα χρόνια της Τουρκοκραίας, η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε, με αποτέλεσμα να καλυφθεί από την πυκνή βλάστηση. Το 1915 η Θεόπεμπτη Παζώνη, κάτοικος του Σιδηροκάστρου, εντόπισε την είσοδο, μπήκε στο εσωτερικό και εντυπωσιασμένη ενημέρωσε τον τότε μητροπολίτη Παρθένιο, που καθάρισε το χώρο και τέλεσε με ευλάβεια την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Μετά το 1916, Μελενίκιοι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Σιδηρόκαστρο, τοποθέτησαν στην εκκλησία την εικόνα της Αγίας Ζώνης, που έφεραν μαζί με άλλα κειμήλια από το Μελένικο, που με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) επιδικάστηκε στην γειτονική Βουλγαρία.

Τη σημερινή του μορφή η εκκλησία, την πήρε το 1939 όταν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Βασιλείου, ο ναός επεκτάθηκε εκτός βράχου για να αποτελέσει από τότε ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα της περιοχής μας. Το 2002 ο ναός ανακαινίστηκε εξολοκλήρου με πρωτοβουλία του σημερινού μητροπολίτη Μακαρίου.

Κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της Άγιας Ζώνης (31/8) πραγματοποιείται στο Σιδηρόκαστρο μεγάλη θρησκευτική εμποροπανήγυρη, που προσελκύει πλήθος κόσμους απ΄ ολόκληρη την περιοχή.

Παραμονή της γιορτής, πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Αγίας Ζώνης, με τη συμμετοχή σύσσωμου του κλήρου και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο:Related posts

22χρονος φοιτητής εξόντωσε 100 αντιπάλους στον «Μονομάχο» και κέρδıσε 44.694 ευpώ

admin

3 ετών παιδί που πάλεψε σκληρά με τη λευχαιμία από μωρό, τα κατάφερε και έγινε επιτέλους καλά

admin

Τέμπη: Ήχησαν πένθιμα 57 φορές οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα – «Η αλήθεια δεν κάνει θόρυβο»

admin

«Σπάεı» τα στερεότυπα: Η πρώτη γυναίκα καπετάνıσσα, Χρυσή Κολοκούτσα αποτελεi παράδεıγμα και μας κάνει περńφανους

admin

Θρήνος για τον 35χρονο Μανώλη: Ξεψύχησε ξαφνıκά μέσα στο πλοίο που υπnρετούσε

admin

Στ. Κασσελάκης: Γλεντά την παραμονή του στην αρχηγία σε μπαρ της Αθήνας

admin

To βλέμμα του Τάιλερ Μακμπέθ για τον σύζuγο του Στέφανου Κασσελάκη

admin

Γιώργος Καπουτζίδης: Ο Χριστός δεν μίλησε για την ομοφυλοφιλία, στενοχωριέμαι για τη χώρα μου

admin

Ποδοσφαιριστές φιλήθnκαν στο στoμα για να πανηγυρίσουν γκολ της ομάδας τους

admin

Ιεράπετρα: Λεβέντισσα 84χρονη γιαγιά δουλεύει στα θερμοκήπιά της γιατί δεν βρίσκει εργάτες

admin

Είναι γεγονός: Ανακοίνωσε την uποψηφιότητά του για τις εuρωεκλογές ο Γιώργος Αυτιάς – «Να πάει ένας που ξέρει από οıκονομıκά»

admin

Ανείπωτος θρήνος στις Ένоπλες Δυνάμεις: Έφυγε από τη ζωή ο σμηναγός Γιώργος Αναγνώστου

admin