“Παιδικό” σύνδρομο COVID-19 χτυπάει και τους ενήλικες: Ξαφνική νοσηλεία χωρίς συμπτώματα και κίνδυνος θανάτου!

Date:

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, η αναπνευστική δυσχέρεια έγινε αμέσως το “σήμα κατατεθέν” της σοβαρής νόσου COVID-19. Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως την αδυναμία αναπνοής, τα χαμηλά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου και την ανησυχητική ανάγκη για αναπνευστήρες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αλλά έξι μήνες αργότερα, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για ένα πολύ διαφορετικό φαινόμενο της COVID-19. Κάτι που δεν επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά έχει άμεσο στόχο την καρδιά, τον πεπτικό σωλήνα και το νευρικό σύστημα του ασθενούς.

Ονομάζεται “Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο σε Ενήλικες” (Multisystem Inflammatory Syndrome in Adults, ή MIS-A) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη σε παιδιά και εφήβους.

Τα συμπτώματα από το επικίνδυνο σύνδρομο COVID-19

“Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια μεταξύ ενηλίκων και παιδιών”, εξήγησε η δρ. Alisa Femia, διευθύντρια Δερματολογίας και της Αυτοάνοσης Νόσου του Συνδετικού Ιστού στο NYU Langone Dermatologic Surgery & Cosmetic Associates, στη Νέα Υόρκη.

Ο πυρετός είναι χαρακτηριστικός, σημείωσε η δρ. Femia. Μερικές φορές συνοδεύεται από εξάνθημα, αποχρωματισμό του δέρματος, ξηρά φολιδωτά τμήματα δέρματος, πόνο στο στήθος και γαστρεντερικά προβλήματα.

“Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν μυϊκό πόνο και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Και μερικοί βιώνουν μια κατάσταση που μοιάζει με σοκ, πράγμα που σημαίνει ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και ο ασθενής εμφανίζεται πολύ, πολύ άρρωστος και σε άμεση ανάγκη νοσηλεία, πρόσθεσε.

“Η έλλειψη αναπνευστικών συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι η βασική διαφορά μεταξύ ασθενών με σοβαρή COVID-19 και MIS-A”, δήλωσε η δρ. Sapna Bamrah Morris, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής έκθεσης του CDC. Είναι ειδική για μολυσματικές ασθένειες και κλινική προϊστάμενη των Συστημάτων Υγείας και της Ομάδας Ασφάλειας των Εργαζομένων για την Ομάδα Ανταπόκρισης COVID-19 του CDC.

Μάλιστα, σύμφωνε με την δρ. Morris, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς με MIS-A μπορεί να έχουν πολυοργανική δυσλειτουργία χωρίς κανένα ιστορικό εμφάνισης συμπτωμάτων COVID-19”!

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν “τυπικά” συμπτώματα COVID-19

Αυτό υπογραμμίζει την τρομερή φύση του MIS-A, είπε η δρ. Femia. Οι ασθενείς με MIS-A βγαίνουν θετικοί για αντισώματα COVID-19, αλλά απουσιάζουν τα κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ πολλοί δεν είχαν ιδέα ότι είχαν μολυνθεί.

Αλλά αρκετές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα, καταλήγουν ξαφνικά στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα MIS-A. Σε αυτό το σημείο, συχνά δεν βγαίνουν καν θετικοί στα τεστ για ενεργή κατάσταση της COVID-19!

“Ο συγχρονισμός όλων αυτών είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί”, δήλωσε η δρ. Femia. “Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο καιρό μετά από την αρχική μόλυνση COVID-19 μπορεί να συμβεί αυτό, επειδή τα αντισώματα μπορεί εμφανίζονται θετικά για μερικούς μήνες. Θα έλεγα ότι, από την άποψη του γιατρού, η καλύτερη εικασία μας είναι ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί 4 έως 6 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αλλά θα μπορούσε να είναι 3 έως 4 μήνες. Πραγματικά δεν ξέρουμε”.

Ο δρ. David Hirschwerk είναι ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Northwell Health στο Manhasset της Νέας Υόρκης, είπε: “Ο χρόνος όλων αυτών υποδηλώνει ότι το MIS-Α δεν ενεργοποιείται άμεσα από τον ίδιο τον κορονοϊό, αλλά από μια μεταδοτική λοιμώδη ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί βλάβη στο σώμα. Πιστεύουμε ότι είναι σχετικά σπάνιο. Όμως όλοι είμαστε επιφυλακτικοί τώρα”.

Η δρ. Femia αναγνώρισε ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα, δεδομένου ότι στις πρώτες μέρες της πανδημίας “τα νοσοκομεία ήταν κατακλυσμένα, αντιμετωπίζαμε μια νέα ασθένεια και αυτό το σύνδρομο δεν ήταν στο ‘ραντάρ’ μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πόσοι ενήλικες το έχουν ήδη πάθει.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από το MIS-A;

Ο δρ. Hirschwerk επισήμανε ότι, σύμφωνα με το CDC, “η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με MIS-A ανήκαν σε ομάδες φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων”.

Αλλά, “όπως πολλά πράγματα με την COVID-19, έτσι και αυτό είναι κάτι πολύ καινούργιο για εμάς. Απαιτεί περισσότερη μελέτη, περισσότερα δεδομένα και περισσότερο χρόνο”, πρόσθεσε.

Η δρ. Femia συμφωνεί. Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του MIS-A γίνονται τόσο σαφή όσο και ανησυχητικά. Για παράδειγμα, “το σύνδρομο αυτό της COVID-19 έχει παρατηρηθεί τόσο σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς, όσο και σε ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία. Έτσι, η γενική υποψία είναι ότι πιθανώς οι συννοσηρότητες δεν αποτελούν προϋπόθεση για να κινδυνεύει κανείς από αυτό. Το MIS φαίνεται επίσης να είναι πιο διαδεδομένο στα παιδιά από τους ενήλικες. Το γιατί συμβαίνει αυτό, απλά δεν ξέρουμε”, είπε.

Τα καλά νέα: Είναι θεραπεύσιμο. Εκτός από τα αντιπηκτικά φάρμακα και την ασπιρίνη, η πιο συνεπής θεραπεία που χορηγείται είναι οι ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως αντισώματα. Δεν τις χρησιμοποιούμε συνήθως για τη θεραπεία οξείας λοίμωξης από COVID-19, αλλά ‘δανειστήκαμε’ την ιδέα αυτή από θεραπείες για άλλες υπερφλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η νόσος Kawasaki, μια παιδική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για το σύνδρομο MISA. Πολλοί ασθενείς βιώνουν μια πολύ δύσκολη πορεία στο νοσοκομείο προτού ανακάμψει η υγεία τους. Αλλά στο τέλος, η πλειονότητα των ασθενών επιβιώνει, κατέληξε η δρ. Femia.

-: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται ραγδαία στον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου

Το στοματικό διάλυμα ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία για την COVID-19

Προκαλεί δηλητηρίαση CO2 η παρατεταμένη χρήση μάσκας; Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Αυτά τα δύο συμπτώματα της COVID-19 συνήθως στέλνουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Η ασπιρίνη προστατεύει από τη σοβαρή νόσο Covid-19

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σαλάτα ρόκας με αβοκάντο, κάσιους και σος βασιλικού

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ   4 δέσµες baby ρόκα 1 δέσµη ραπανάκια 100 γρ. κάσιους (cashew nuts) 200 γρ. µανιτάρια πλευρώτους 200 γρ. κολοκύθι 100 γρ. µπαλίτσες µοτσαρέλα 300 γρ. αβοκάντο Για τη σος: 1 δέσµη βασιλικού 1 κουταλάκι µουστάρδα 100 ml ελαιόλαδο 20 ml χυµό λεµονιού 30 γρ µέλι Αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα µπολ

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο Pq3a4794 ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό πατάτες• 350 γρ. καρδιές αγκινάρας• 50 γρ. ελαιόλαδο• 1 κουταλάκι τσαγιού ρίγανη• Αλάτι και πιπέρι• 40 γρ. χυμό λεμονιού• 200 γρ. κρύο νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μοιράζουμε τις καρδιές αγκινάρας στα 2 ή 4, αναλόγως

Ντίνος Σιωμόπουλος: «Αισθάνομαι, όμως, πολύ τυχερός που κατάφερα να κάνω οικογένεια»

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, ο παρουσιαστής της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο, μίλησε για τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό, για τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό και για την οικογένειά του. Αυλαία για ακόμα μία τηλεοπτική σεζόν, στην οποία οι τηλεθεατές προτίμησαν το «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενημέρωσή τους τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Θεωρείτε ότι έχετε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης

Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ: Ποιος είναι ο γοητευτικός ηθοποιός του Hollywood που σαρώνει τα βραβεία;

Ποιος είναι ο γοητευτικός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, ο οποίος έχει κλέψει την καρδιά του γυναικείου φύλου;

Ηλίας Βρεττός για Βανδή: Κανονικά η μουσική θα έπρεπε να ενώνει, να τη χρησιμοποιούμε για να γίνουμε φίλοι

Ο Ηλίας Βρεττός έκανε δηλώσεις το μεσημέρι της Τρίτης 23/07 στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool όπου ο τραγουδιστής ρωτήθηκε για την αντίδραση της Δέσποινας Βανδή στην Τουρκία καθώς κλήθηκε να σχολιάσει και τον Χρήστο Μάστορα στην βιογραφική ταινία για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη «Η Δέσποινα είναι ένας πάρα πολύ ώριμος άνθρωπος και νομίζω

Κόρα Καρβούνη: “Από αύριο φεύγω από τα social media”

Ο λόγος που η ηθοποιός προχώρησε σε αυτή την απόφαση. Ένα διάλειμμα από την παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως έχει προγραμματίσει η Κόρα Καρβούνη. Η γνωστή ηθοποιός, που αυτή την περίοδο συμμετέχει στα γυρίσματα της νέας σειράς του ΑΝΤ1 με τίτλο «Grand Hotel», ανακοίνωσε στους ακολούθους της στο Instagram πως από αύριο, Τετάρτη

Γιώργος Βελισσάρης για τα λουλούδια με το κλαρκ σε πανηγύρι στη Λακωνία: «Λέω τι γίνεται; Θα σηκώσει το πάλκο;»

Για το κλαρκ που τον… έρανε με γαρύφαλλα σε πανηγύρι στη Λακωνία, μίλησε ο Γιώργος Βελισσάρης. Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλασσαν μια αποθεωτική υποδοχή στον τραγουδιστή με κόρνες και βεγγαλικά, ενώ η μεγάλη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν τον «έλουσε» με 100 κιλά γαρύφαλλα, ένα…κλαρκ! «Έχουν υπάρξει πολλές εκδηλώσεις θαυμασμού αλλά ο καθένας το παρουσιάζει

Maneskin: Η πολυπλατινένια βράβευση για την επιτυχία τους στην Ελλάδα

Οι Måneskin, το συγκρότημα - φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, τιμήθηκαν από την Panik Records για τις πολυπλατινένιες και χρυσές πωλήσεις τους στην Ελλ

Στεφανία Γουλιώτη: «Υπήρχαν περίοδοι που με “κατάπιε”, πήρα ψυχοφάρμακα»

Η Στεφανία Γουλιώτη ήταν καλεσμένη της Άννας Μαρίας Βέλλη, στο youtube που ανέβηκε σήμερα 23 Ιουλίου. Η γνωστή ηθοποιός που έχει καταφέρει να αγαπηθεί από το κοινό έκανε εξομολογήσεις για την ζωή της και είπε πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα. «Υπήρχαν περίοδοι που με “κατάπιε”, πήρα ψυχοφάρμακα. Δεν κάνεις ότι δεν

Joker: Folie à Deux – Το φιλί του Χοακίν Φίνιξ στη Lady Gaga στο νέο τρέιλερ της ταινίας

Το νέο τρέιλερ για την ταινία «Joker: Folie à Deux» με τον Χοακίν Φίνιξ και τη Lady Gaga έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη (23.7.24) η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. Στο νέο τρέιλερ του «Joker: Folie à Deux», ο 49χρονος Χοακίν Φίνιξ που πρωταγωνιστεί ως Joker κατά κόσμον Arthur Fleck και η 38χρονη Lady Gaga που

Bικτόρια Μπέκαμ: Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες με την οικογένειά της

Bικτόρια Μπέκαμ: Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες με την οικογένειά της Η σχεδιάστρια μόδας με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ, και τα 4 παιδιά τους πέρασαν χρόνο στο γιοτ τους Σχετικά Άρθρα Thema Insights Plastic Free Greece: Σαντορίνη Η δεύτερη κατά σειρά δράση του φετινού προγράμματος (2024) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας από ακτές