Μάσκα στο γυμναστήριο: Τι λένε οι ειδικοί και τι οδηγία έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Date:

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ήταν η χρήση μάσκας στα γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την μάσκα στο γυμναστήριο, ο Νίκος Χαρδαλίας ανέφερε ότι:

“…προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων”.

Μάσκα κατά την σωματική άσκηση: Τι λένε οι ειδικοί

Το να φοράτε μάσκες είναι ένας τρόπος για να επιβραδύνετε την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η χρήση μάσκας αποτελεί εμπόδιο κατά την σωματική άσκηση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι, όπως στο γυμναστήριο.

Είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση;

ΝΑΙ ΜΕΝ, είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση, ΑΛΛΑ πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα πράγματα.

Για παράδειγμα, συνιστάται να κάνετε άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης και όχι έντονη άσκηση ενώ φοράτε μάσκα. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αέρα που επιτρέπεται μέσω της μάσκας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την ικανότητά σας να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του σώματος.

Παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης περιλαμβάνουν:

 • Έντονο περπάτημα στα 4 χλμ/ώρα, ή πιο γρήγορα
 • Ψυχαγωγική κολύμβηση
 • Ποδηλασία με ταχύτητα κάτω από 16 χλμ/ώρα σε επίπεδο έδαφος
 • Ψυχαγωγικό τένις
 • Ασκήσεις γιόγκα, όπως vinyasa ή power yoga
 • Χορός
 • Γενικές εργασίες στο σπίτι
 • Ομαδικά μαθήματα, όπως αερόμπικ κλπ

Κάντε το “τεστ ομιλίας”

Θυμηθείτε να κάνετε το τεστ ομιλίας. Ως γενικός κανόνας, ένα άτομο που εκτελεί αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης, μπορεί να μιλήσει, αλλά όχι να τραγουδήσει, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ένα άτομο που ασκεί έντονη δραστηριότητα δεν μπορεί να πει περισσότερα από λίγα λόγια χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

Ανάλογα με το επίπεδο άσκησης, υπάρχει κάποιος προτιμώμενος τύπος μάσκας που πρέπει να φοράω;

 • Οι υφασμάτινες μάσκες, ή μάσκες κατασκευασμένες από πολυεστέρα συνήθως λειτουργούν καλά.
 • Μάσκες από χαρτί ή χειρουργικές μάσκες τείνουν να διαλύονται επειδή βρέχονται από τον ιδρώτα και την αυξημένη εκπνοή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 • Το υλικό της μάσκας δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από δύο στρώσεις.
 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες N95 κατά την άσκηση, καθώς αυτές οι μάσκες έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, θερμότητας, αντίστασης στην αναπνοή και συνολικής δυσφορίας.
 • Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας μια εφεδρική μάσκα για να αντικαταστήσετε την υγρή μάσκα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγιεινή των χεριών όταν αλλάζετε μάσκες είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με απολυμαντικό χεριών.

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιεί μάσκα κατά την άσκηση;

Συνιστάται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες να ασκούνται μόνα τους στο σπίτι, υπό επίβλεψη όταν απαιτείται, χωρίς να χρησιμοποιούν μάσκα. Μερικές από τις πιο συχνές ασθένειες περιλαμβάνουν:

 • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • άσθμα
 • ασθένειες των πνευμόνων (μεσοθηλίωμα, πνευμονική υπέρταση κ.α.)

Τι να περιμένω ότι θα συμβεί κατά την άσκηση με μάσκα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αυξηθεί ο καρδιακός σας ρυθμός, ενώ ασκείστε με μάσκα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί νιώθουν ότι κουράζονται ευκολότερα και έχουν μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια προπόνησης αντίστασης, ή αερόβιας άσκησης. Αυτό το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που βιώνουν κατά την προπόνηση σε τοποθεσίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Προτού ασκηθείτε με μάσκα είναι σώφρον να μειώσετε το επίπεδο άσκησής σας από αν δεν φορούσατε μάσκα.

Εάν φοράτε μάσκα, ενώ ασκείστε, έχετε τον νου σας στα εξής:

 • Ζάλη
 • Υπνηλία
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Συνολική δυσφορία
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να υποχωρήσουν. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε τη μάσκα σας και δοκιμάστε να κάνετε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα αναπνοής σας και να μειώσει την πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονές σας. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν ή επιδεινωθούν, σταματήστε τη δραστηριότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μάσκα κατά την σωματική άσκηση: Τι έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Από τον Ιούνιο ο Π.Ο.Υ. έχει εκδώσει την ακόλουθη οδηγία:

μάσκα

Πρέπει να ΜΗΝ φοράτε μάσκες κατά την άσκηση, καθώς οι μάσκες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα να αναπνέετε άνετα.

Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τη μάσκα να υγρανθεί πιο γρήγορα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους.

Πηγές: https://www.mayoclinichealthsystem.org, https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορονοϊό λειτουργούν αλλά μόνο αν κάνετε αυτό αφότου τις φοράτε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια – Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια - Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία Οκτώ χρόνια αφότου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η τραγουδίστρια θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα της Η Adele φέρεται να σχεδιάζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού ολοκληρώσει τις συναυλίες της στο Λας Βέγκας τους επόμενους μήνες. Η 36χρονη τραγουδίστρια και ο 42χρονος σύζυγός της, Ριτς

Ο Lenny Kravitz γυμνός στη μπανιέρα του – Με γυαλιά ηλίου και ύφος σταρ, παραδίδει μαθήματα στιλ  

Ιδού πώς παίρνει το μπάνιο του ένας σούπερ σταρ. Ο Lenny Kravitz δείχνει τον τρόπο με πολύ σέξι και ανεπιτήδευτο τρόπο, όπως οι χιλιάδες followers του είδαν στο προφιλ του στο Instagram. Σε αυτό, ο Lenny Kravitz κάθεται αναπαυτικά σε μια γεμάτη με νερό και σαπουνάδες μπανιέρα, φοράει γυαλιά καθρέφτες, κρατά στο ένα χέρι ένα

Πέθανε ο ράπερ Αιφνίδιος

Πέθανε ο ράπερ Αιφνίδιος Παρασκευή, 12.7.2024, 17:27 Zappit@ZAPPIT_ Έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά, ο ράπερ Αιφνίδιος σε ηλικία 37 ετών. Τους απανταχού φίλους της ραπ μουσικής και όχι μόνο ήρθε να βυθίσει στη θλίψη η είδηση πως ο ράπερ Αιφνίδιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ο Μάνος Κουμαρτζής, γνωστός με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως

Μιχάλης Ρέππας: «Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη»

Μιχάλης Ρέππας: «Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη» Παρασκευή, 12.7.2024, 15:20 Zappit@ZAPPIT_ «Και η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Μίνα Αδαμάκη είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει», λέει ο Μιχάλης Ρέππας. Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Μιχάλης Ρέππας.

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου μας δείχνει το σώμα της δέκα ημέρες μετά τη γέννα

Την απόλυτη ευτυχία ζει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, καθώς πριν δέκα ημέρες γέννησε το δεύτερο παιδί της. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου πριν δέκα ημέρες έφερε στη ζωή το δεύτερο αγοράκι της και πλέει σε πελάγη ευτυχία μαζί με τον πρωτότοκο γιο της Βλάσση και τον σύζυγό της, Βασίλη Σταθοκωστόπουλο. Μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07/2024) η Κωνσταντίνα

Σπυροπούλου: Με μίνι φόρεμα στην πρώτη ολόσωμη φωτό μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού της

Ανανεωμένη, φρέσκια και κούκλα στην πρώτη ολόσωμη φωτογραφία της μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού της η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η παρουσιάστρια πόζαρε στον καθρέφτη με μίνι μαύρο φόρεμα και η σιλουέτα της μόλις δέκα ημέρες μετά τον τοκετό είναι απίθανη! Σπυροπούλου: Οι αδημοσίευτες φωτό πριν τον τοκετό – Οι λήψεις με λευκό μπικίνι Όπως ακριβώς

Ιουλία Καλλιμάνη: Το εντυπωσιακό βιντεοκλίπ στη Σαντορίνη για το νέο της τραγούδι

Η Ιουλία Καλλιμάνη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την Heaven Music και κυκλοφορεί το νέο τραγούδι με τίτλο «Τίποτα Τυχαίο».

Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα – Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα - Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα - Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύντροφος του τραγουδιστή περιμένει αγοράκι Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε λίγους μήνες θα γίνει πατέρας, καθώς η σύντροφός του είναι έγκυος στο

Χριστίνα Κολέτσα: Η τραγουδίστρια έκανε βραδινό μπάνιο στη θάλασσα

Δείτε τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε στο Instagram