Νέα ευρήματα ότι οι προστατευτικές μάσκες είναι ασφαλείς, ακόμα και για τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων.
Η συνεχής χρήση μάσκας για την προστασία από τη μόλυνση και τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 δεν βρίσκει σύμφωνη μία μερίδα του πληθυσμού, που φοβάται ότι εξαιτίας της μπορεί να μην έχει αρκετό οξυγόνο για να αναπνέει. Ωστόσο μια νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα.
Η μελέτη διεξήχθη σε υγιείς εθελοντές, αλλά και σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα ευρήματά της αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στους χρήστες τους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of the American Thoracic Society. Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, εξέτασαν την ανταλλαγή αερίων στους εθελοντές τους, πριν και μετά από τη χρήση μάσκας.
Ανταλλαγή αερίων σημαίνει την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό και την πρόσληψη οξυγόνου. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται στους πνεύμονες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην χειρότερη περίπτωση οι μάσκες «επηρέαζαν ελάχιστα» την ανταλλαγή αερίων. Αυτό ίσχυε ακόμα και στους πάσχοντες από πολύ σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί είναι μία υποομάδα στην οποία συνήθως δεν συνιστάται χρήση μάσκας.
Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συνήθως καταβάλλουν προσπάθεια για να αναπνεύσουν. Έτσι μπορεί να παρουσιάζουν δύσπνοια ή/και να αισθάνονται κόπωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία (ATS).
«Τα ευρήματά μας αντικρούουν την άποψη ότι οι μάσκες προκαλούν δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα, επειδή παγιδεύεται το αέριο στο εσωτερικό τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Michael Campos, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Η δύσπνοια στους υγιείς
Ο Dr Campos αναφέρθηκε επίσης και στη δύσπνοια που αισθάνονται μερικοί υγιείς άνθρωποι όταν φορούν μάσκες. «Η δύσπνοια, αυτή η αίσθηση ότι “πιάνεται” η ανάσα, από υγιή άτομα με μάσκες, δεν οφείλεται στην συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα», είπε. «Πιθανώς οφείλεται στον περιορισμό της ροής του αέρα, κυρίως τις στιγμές που απαιτείται περισσότερο αερισμός».
Αν, λ.χ., συνέχισε, ανεβαίνει ένα άτομο μια ανηφόρα, είναι πιθανό να λαχανιάσει και κάποια στιγμή να «πιαστεί» η ανάσα του. Αν ταυτοχρόνως φοράει μάσκα που είναι πολύ σφικτή στο πρόσωπό του, το αίσθημα αυτό μπορεί να ενταθεί.
Τι μπορεί να κάνει; «Να επιβραδύνει το ρυθμό του», απάντησε ο Dr Campos. «Εναλλακτικά μπορεί να αφαιρέσει για λίγο τη μάσκα, αλλά μόνον εφ’ όσον βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από άλλα άτομα».
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει που οφείλεται η δυσφορία που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα τα οποία χρησιμοποιούν μάσκες. Και αυτό για να μην δημιουργούνται ανυπόστατοι φόβοι για την ασφάλειά τους, που πλήττουν τη χρήση τους.
«Το κοινό δεν πρέπει να νομίζει ότι οι μάσκες σκοτώνουν. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τόνισε ο Dr Campos.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]