Κορωνοϊός – Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι – «Όλα έτοιμα» λέει η Κεραμέως

Date:

*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Τρεις ημέρες απομένουν πριν να αρχίσουν τα σχολεία και εντείνεται ο προβληματισμός για τη χρήση μάσκας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και η παρέμβαση του εισαγγελέα, που προκλήθηκε από καταγγελίες σχετικά με εξώδικα που στέλνουν γονείς, απειλώντας καθηγητές σχολείων για τη χρήση μάσκας. Στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας θα διερευνηθεί αν και από ποιους έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.

Οπως λένε οι εκπαιδευτικοί, γονείς μαθητών στέλνουν εξώδικα απειλώντας τους καθηγητές σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και νέες κινητοποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, από το κίνημα των γονιών που δηλώνουν αρνητές της μάσκας και απειλούν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Ανησυχία έχει προκληθεί από κρούσματα που βρέθηκαν σε σχολεία και αφορούν σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα. Σε κάποιους δήμους, όπως στη Φιλοθέη, πραγματοποιούνται τεστ στους εκπαιδευτικούς, ενώ σε σχολεία της Ραφήνας τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς μεταξύ των θρανίων. Στα μέτρα που λαμβάνονται στις περισσότερες εγκαταστάσεις σχολείων περιλαμβάνεται η θερμομέτρηση.

Νίκη Κεραμέως : Όλα έτοιμα

Έτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς βρήκε τα σχολεία που επισκέφθηκε, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, λίγα 24ωρα πριν το «πρώτο κουδούνι». Κατά την πρώτη ημέρα, η υπουργός, μαζί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, επισκέφθηκαν σχολεία στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Ημαθίας και συνομίλησαν με στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η υπουργός επισκέφθηκε το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου μαζί με τους Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη και Στράτο Σιμόπουλο, καθώς και το Δήμαρχο Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό. Επόμενος σταθμός, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας και εν συνεχεία τα Ειδικά Σχολεία Γιαννιτσών, τα οποία συστεγάζονται με το 5ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, μαζί με το Δήμαρχο Παιονίας κ. Κωνσταντίνο Σιμωνίδη και το Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο.

Στο ΕΠΑΛ Νάουσας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας τους συνόδευσαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας. Στην επίσκεψη στα Εσπερινά Γυμνάσιο και Λύκειο Βέροιας παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Η υπουργός συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς για τα ληφθέντα μέτρα προστασίας και πρόληψης από τον COVID-19 και ανέδειξε τον καίριο ρόλο των εκπαιδευτικών κατά την εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή χρήση της μάσκας.

«Συγχαρητήρια για την ανταπόκρισή σας και στις εξαιρετικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Σταθήκατε δίπλα στα παιδιά μας, διασφαλίσατε τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μας κάνατε υπερήφανους για άλλη μία φορά. Είμαι εδώ για να ακούσω τις απόψεις σας, τα προβλήματά σας, τις ανησυχίες σας, για να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο σας στηρίζει, επενδύει σε εσάς, βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε η κ. Κεραμέως απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Σοφία Ζαχαράκη: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Μega, τόνισε ότι όλα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. «Είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν όλες οι κινήσεις ώστε τα παιδιά μας τη Δευτέρα να είναι όλα στη θέση τους». Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τα σχολεία έχουν επαρκή αριθμό μασκών για να προμηθεύσουν τους μαθητές τους, ωστόσο τα παιδιά θα πρέπει να έχουν και δική τους μάσκα στο σχολείο για παν ενδεχόμενο. «Μπορούν τα παιδιά να έχουν από το σπίτι μια μάσκα, από την άλλη όμως και τα σχολεία θα έχουν ικανό αριθμό αν κάποιο παιδί δεν έχει να δώσουν». Η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι μια μαζική διενέργεια τεστ κορωνοϊού δεν θα έχει αξία για τους εκπαιδευτικούς, καθώς «έχουμε δει ότι το τεστ έχει αξία όταν επαναλαμβάνεται. Τα μέτρα τα οποία ορίστηκαν από την επιτροπή θα προσπαθήσουμε με προσήλωση να τα εφαρμόσουμε».

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Αναφερόμενη στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα κορωνοϊού στις σχολικές αίθουσες, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι θα κλείνει το τμήμα που βρέθηκε το κρούσμα και όχι ολόκληρο το σχολείο. «Αν μια περιοχή βρίσκεται σε μια περίοδο που είναι έντονες οι περιπτώσεις των κρουσμάτων, εκεί πιθανότατα να κλείνει το σχολείο». Όσον αφορά τους αρνητές της μάσκας και τους γονείς που δηλώνουν ότι θα στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα στο σχολείο, η υφυπουργός είπε ότι οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας που περάσαμε τον χειμώνα θα πρέπει να γίνουν παρακαταθήκη για το μέλλον και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τους επιστήμονες. «Οι κανόνες που ορίζονται δεν είναι ιδανικοί για να ξεκινήσουν τα παιδιά το σχολείο, είναι όμως το απαραίτητο».

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τι μάσκες

Η ΚΥΑ μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, ωστόσο ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας δίνοντας τον τόνο για πιο ευέλικτες συμπεριφορές στους μικρούς μαθητές.

Αγιασμός

Την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους και ειδικά για φέτος λόγω των αναγκαίων μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού COVID-19, o καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του σχολείου με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών. Επίσης, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στην ορθή χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ,στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Το πρώτο τρίμηνο στις σχολικές μονάδες αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κάιλι Τζένερ: Πόζαρε με τον γιο της στο Instagram και «άγγιξε» τα 2,5 εκατ. likes μέσα σε μία ώρα

Παντοτινή αγάπη, έγραψε στη λεζάντα της δημοσίευσής της

Κέιτ Χάντσον για Νικ Τζόνας: Είναι σαν ένας γέρος στο σώμα ενός νεαρού άνδρα

Κέιτ Χάντσον για Νικ Τζόνας: Είναι σαν ένας γέρος στο σώμα ενός νεαρού άνδρα Κέιτ Χάντσον για Νικ Τζόνας: Είναι σαν ένας γέρος στο σώμα ενός νεαρού άνδρα Είναι υπέροχος, διασκεδαστικός και ευγενικός, πρόσθεσε για τον τραγουδιστή Η Κέιτ Χάντσον μίλησε για την περίοδο που έβγαινε με τον Νικ Τζόνας. Η ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή

Κατερίνα Στανίση: «Τόσα χρόνια στο χώρο και ξέρω να ντύνομαι, όχι να γίνομαι γελοία»

Στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool μίλησε για όλα η Κατερίνα Στανίση.

Survivor: Ζευγάρι Μπολέτσης – Χατζηγεωργίου; «Τους είδα κανονικά να φιλούνται»

Φάνης Μπολέτσης και Χρύσα Χατζηγεωργίου είναι ζευγάρι και αυτό αποκαλύφθηκε μέσα από την εκπομπή.

Γιώργος Καράβας: Σε κρυοσάουνα στους -85 βαθμούς – Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος, λέει

Λίγες ώρες μετά το Άγιο Όρος, άρα θα πάω έτοιμος, λέει χιουμοριστικά το μοντέλο 

Σοφία Μπους: Περιγράφει πώς αντέδρασε η σύντροφός της όταν της ζήτησε να βγουν για πρώτη φορά

Όπως είπε, η Άσλιν Χάρις δεν πίστευε ότι της αρέσουν οι γυναίκες

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Παρασκευή, 19.7.2024, 19:37 Zappit@ZAPPIT_ Η λύση στον καύσωνα για τον Γιώργο Καράβα, όπως γράφει και στη σχετική ανάρτηση. Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γνωστό μοντέλο εκτέθηκε σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους -85 βαθμούς για

Νέες αποκαλύψεις για τον χωρισμό Τζολί – Πιτ: Είχαν πολύ διαφορετικό στιλ ανατροφής

Νέα στοιχεία για το λόγο που ο γάμος Μπράντ Πιτ και Αντζελίνας Τζολί έφτασε στο τέλος του το 2016, αποκαλύφθηκαν από στενό πρόσωπο του πρώην ζευγαριού. Ακόμη και εντός εγγάμου βίου, το απόλυτο ζευγάρι του Χόλιγουντ φαίνεται πως είχε πολλές εντάσεις όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους. Δημοσίευμα του περιοδικού People αναφέρει ότι ο

Γιάννης Μπέζος: «Δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεσαι απελευθερωμένος, έχω μεγαλώσει με στερεότυπα που προσπαθώ να ξεπεράσω»

Στην ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης στάθηκε ο Γιάννης Μπέζος την οποία χαρακτήρισε «Είναι σαν ένα περίπτερο που πουλάει μόνο τσιχλόφουσκες. Με ενοχλεί η ανοησία σε όλα, κυρίως στις πρωινές εκπομπές που ασχολούνται με ό,τι πιο ανόητο υπάρχει». «Δεν είναι υποχρεωτικό να γελάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως συνηθίζει η ελληνική τηλεόραση που έχει

Ξέσπασε η Κατερίνα Καινούργιου για τον οδηγό που έσερνε σκυλάκι στην Ημαθία: «Ντρέπομαι για το ανθρώπινο είδος»

Την οργή της εξέφρασε η Κατερίνα Καινούργιου για το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με έναν οδηγό στη Βέροια να σέρνει τον σκύλο του με το αυτοκίνητό του. Στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ο σκύλος να είναι δεμένος με σχοινί στον λαιμό και να σέρνεται στον

Το «ευχαριστώ» του Αλέξανδρου Τσουβέλα που γέμισε το Θέατρο Πέτρας

Η αποκάλυψη του Αλέξανδρου Τσουβέλα για την πιο δύσκολη βραδιά… κωμωδίας. Το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών που βρέθηκαν στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, εισέπραξε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Ο γνωστός κωμικός, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτα τις επιτυχημένες περιοδείες του με τίτλο «Αλήθειες», βρέθηκε μπροστά σε περίπου τρεις χιλιάδες κόσμου. Όμως δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο