ΙΣΑ: Απόλυτα ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων

Date:

Η ασφαλής έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν το θέμα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γιατροί.

Τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι είναι απόλυτα ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του SARS-COV-2 και στην εξέλιξη της επιδημίας.

Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στην πανδημία είναι μόλις 5% διεθνώς και στην Ελλάδα περίπου 6%. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή έναρξη των σχολείων είναι η σχολαστική εφαρμογή, δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας. Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για τα παιδιά άνω των 2 ετών. Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το θέμα έκαναν η Κ. Κανελλακοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, η Β. Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής ΓΠΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ο Α.Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον ο Α’ Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκο.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής: «Η ευθύνη μας ως επιστημονική κοινότητα είναι μεγάλη απέναντι, όχι μόνο στην υγεία του παιδικού και μαθητικού πληθυσμού,αλλά κυρίως απέναντι στις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο μίας ατυχής έκβασης στη διασπορά της επιδημίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς καταδεικνύουν ότι η διασποράτου κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών είναι μέχρι σήμερα χαμηλή, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, απασχολεί διεθνώς την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με κάθε σχολική βαθμίδα και κυρίως για κάθε σχολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, και των οικογενειών τους και στην ενημέρωση του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι ευκαιρία να ενισχυθεί η Αγωγή Υγείας και αυτή η εκπαίδευση από την επιστημονική κοινότητα να διαχυθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τον παιδικό και μαθητικό πληθυσμό».

Ενδιαφέροντα στοιχεία, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, παρουσίασε η κυρία Κανελλακοπούλου, Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ. «Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι σε χώρες που επαναλειτούργησαν τα σχολεία οι επιδημίες εντός αυτών είναι ελάχιστες ωστόσο υπαρκτές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά της νόσου. Το ότι οι μαθητές πρέπει να επανέλθουν στα θρανία είναι αδιαμφισβήτητο και συμφωνούν όλοι. Η μάθηση δεν έχει άλλα περιθώρια να αναχαιτισθεί. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Το απαιτούν η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Σχετικά με το εάν μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα παιδιά που νοσούν, μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι κατά κανόνα ή νοσούν ελαφρά ή δε νοσούν και είναι απλώς φορείς του ιού. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν τον μεταδίδουν και σε ποιο βαθμό τα ασυμπτωματικά παιδιά. Είναι προφανές ότι μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Το στοίχημα μπορεί και πρέπει να κερδηθεί μόνον με την τήρηση των μέτρων όπως αυτά συνιστώνται από τον επίσημο οργανισμό δηλ. τον ΕΟΔΥ, για τα οποία καλούνται να συνεργασθούν με την ψυχή τους δάσκαλοι παιδιά, γονείς» ανέφερε η καθηγήτρια.

Στην παιδιατρική διάσταση του COVID-19 και τα νεότερα δεδομένα, αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γνώσεις μας για το SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19 συνεχώς εξελίσσονται. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο, ίσως κολλάνε λιγότερο εύκολα αλλά και μεταδίδουν λιγότερο συχνά τη λοίμωξη SARS-CoV-2, στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το σχολείο πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικό για τη κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερη σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας που περιλαμβάνει την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη καθολική και ορθή χρήση της μάσκας αλλά και τη τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητη. Πέρα από την ατομική προστασία επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σημαντική πρόκληση για όλους αποτελεί η αντιμετώπιση παιδιών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, κατά τη διάρκεια αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς» υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια, ο κ.Χατζής Παιδίατρος – Εντατικολόγος Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ παρουσίασε τις οδηγίες που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, για τα σχολεία. «Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, να μελετήσουν τις οδηγίες να τις ακολουθήσουν πιστά και να τις εφαρμόζουν καθημερινά, χωρίς καμιά χαλάρωση με το πέρασμα του χρόνου. Αφορούν σε όλη τη διαδικασία, από το σπίτι στο σχολικό και από την τάξη στο διάλειμμα και η κοινή βάση τους είναι το γνωστό τρίπτυχο, απόσταση μάσκα και πλύσιμο χεριών. Η εξειδίκευση τους, απλή και σαφής, περιγράφεται στο έντυπο που εκτυπώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, – η οποία κάλυψε και το κόστος- και διατίθεται ήδη στα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Το έντυπο θα βοηθήσει όλους τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά στην εφαρμογή των οδηγιών. Στην παρουσίαση οι οδηγίες αναπτύσσονται σε τέσσερεις ενότητες, όπως είναι και η καθημερινή σειρά του παιδιού: ΣΠΙΤΙ, ΣΧΟΛΙΚΟ, ΤΑΞΗ, ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ» ανέφερε ο κ. Χατζής.

Στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος αναφέρθηκε στο ρόλο των γιατρών της Αθήνας και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Οι οδηγίες

-Άνοιγμα σχολείων και μέτρα ατομικής προστασίας

-Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).

-Τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής.

-Τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών.

-Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές.

-Χρήση μάσκας

-Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

-Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής > 2 ετών,

-Συστηματική εκπαίδευση των παιδιών.

-Οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σαλάτα ρόκας με αβοκάντο, κάσιους και σος βασιλικού

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ   4 δέσµες baby ρόκα 1 δέσµη ραπανάκια 100 γρ. κάσιους (cashew nuts) 200 γρ. µανιτάρια πλευρώτους 200 γρ. κολοκύθι 100 γρ. µπαλίτσες µοτσαρέλα 300 γρ. αβοκάντο Για τη σος: 1 δέσµη βασιλικού 1 κουταλάκι µουστάρδα 100 ml ελαιόλαδο 20 ml χυµό λεµονιού 30 γρ µέλι Αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα µπολ

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο Pq3a4794 ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό πατάτες• 350 γρ. καρδιές αγκινάρας• 50 γρ. ελαιόλαδο• 1 κουταλάκι τσαγιού ρίγανη• Αλάτι και πιπέρι• 40 γρ. χυμό λεμονιού• 200 γρ. κρύο νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μοιράζουμε τις καρδιές αγκινάρας στα 2 ή 4, αναλόγως

Ντίνος Σιωμόπουλος: «Αισθάνομαι, όμως, πολύ τυχερός που κατάφερα να κάνω οικογένεια»

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, ο παρουσιαστής της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο, μίλησε για τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό, για τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό και για την οικογένειά του. Αυλαία για ακόμα μία τηλεοπτική σεζόν, στην οποία οι τηλεθεατές προτίμησαν το «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενημέρωσή τους τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Θεωρείτε ότι έχετε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης

Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ: Ποιος είναι ο γοητευτικός ηθοποιός του Hollywood που σαρώνει τα βραβεία;

Ποιος είναι ο γοητευτικός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, ο οποίος έχει κλέψει την καρδιά του γυναικείου φύλου;

Ηλίας Βρεττός για Βανδή: Κανονικά η μουσική θα έπρεπε να ενώνει, να τη χρησιμοποιούμε για να γίνουμε φίλοι

Ο Ηλίας Βρεττός έκανε δηλώσεις το μεσημέρι της Τρίτης 23/07 στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool όπου ο τραγουδιστής ρωτήθηκε για την αντίδραση της Δέσποινας Βανδή στην Τουρκία καθώς κλήθηκε να σχολιάσει και τον Χρήστο Μάστορα στην βιογραφική ταινία για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη «Η Δέσποινα είναι ένας πάρα πολύ ώριμος άνθρωπος και νομίζω

Κόρα Καρβούνη: “Από αύριο φεύγω από τα social media”

Ο λόγος που η ηθοποιός προχώρησε σε αυτή την απόφαση. Ένα διάλειμμα από την παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως έχει προγραμματίσει η Κόρα Καρβούνη. Η γνωστή ηθοποιός, που αυτή την περίοδο συμμετέχει στα γυρίσματα της νέας σειράς του ΑΝΤ1 με τίτλο «Grand Hotel», ανακοίνωσε στους ακολούθους της στο Instagram πως από αύριο, Τετάρτη

Γιώργος Βελισσάρης για τα λουλούδια με το κλαρκ σε πανηγύρι στη Λακωνία: «Λέω τι γίνεται; Θα σηκώσει το πάλκο;»

Για το κλαρκ που τον… έρανε με γαρύφαλλα σε πανηγύρι στη Λακωνία, μίλησε ο Γιώργος Βελισσάρης. Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλασσαν μια αποθεωτική υποδοχή στον τραγουδιστή με κόρνες και βεγγαλικά, ενώ η μεγάλη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν τον «έλουσε» με 100 κιλά γαρύφαλλα, ένα…κλαρκ! «Έχουν υπάρξει πολλές εκδηλώσεις θαυμασμού αλλά ο καθένας το παρουσιάζει

Maneskin: Η πολυπλατινένια βράβευση για την επιτυχία τους στην Ελλάδα

Οι Måneskin, το συγκρότημα - φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, τιμήθηκαν από την Panik Records για τις πολυπλατινένιες και χρυσές πωλήσεις τους στην Ελλ

Στεφανία Γουλιώτη: «Υπήρχαν περίοδοι που με “κατάπιε”, πήρα ψυχοφάρμακα»

Η Στεφανία Γουλιώτη ήταν καλεσμένη της Άννας Μαρίας Βέλλη, στο youtube που ανέβηκε σήμερα 23 Ιουλίου. Η γνωστή ηθοποιός που έχει καταφέρει να αγαπηθεί από το κοινό έκανε εξομολογήσεις για την ζωή της και είπε πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα. «Υπήρχαν περίοδοι που με “κατάπιε”, πήρα ψυχοφάρμακα. Δεν κάνεις ότι δεν

Joker: Folie à Deux – Το φιλί του Χοακίν Φίνιξ στη Lady Gaga στο νέο τρέιλερ της ταινίας

Το νέο τρέιλερ για την ταινία «Joker: Folie à Deux» με τον Χοακίν Φίνιξ και τη Lady Gaga έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη (23.7.24) η εταιρεία παραγωγής Warner Bros. Στο νέο τρέιλερ του «Joker: Folie à Deux», ο 49χρονος Χοακίν Φίνιξ που πρωταγωνιστεί ως Joker κατά κόσμον Arthur Fleck και η 38χρονη Lady Gaga που

Bικτόρια Μπέκαμ: Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες με την οικογένειά της

Bικτόρια Μπέκαμ: Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες με την οικογένειά της Η σχεδιάστρια μόδας με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ, και τα 4 παιδιά τους πέρασαν χρόνο στο γιοτ τους Σχετικά Άρθρα Thema Insights Plastic Free Greece: Σαντορίνη Η δεύτερη κατά σειρά δράση του φετινού προγράμματος (2024) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας από ακτές