Κορονοϊός και θρομβώσεις: Ποιοι χρειάζονται προληπτική θεραπεία για τυχόν επιπλοκές

Date:

Όσο διευρύνεται η επιστημονική γνώση σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, τόσο φαίνεται ότι η λοίμωξη που αυτός προκαλεί συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και διαταραχές της πήξης του αίματος, που αποτελούν μάλιστα και αιτία δυσμενούς πορείας της νόσου.

Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, στα μεγάλα κέντρα υποδοχής ασθενών με κορωνοϊό, είχε αρχίσει να παρατηρείται αυξημένο ποσοστό ασθενών με θρομβώσεις και διαταραχές της πήξης του αίματος.

Οι πρώτες σχετικές μελέτες από την Κίνα απέδειξαν ότι το ποσοστό της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής) σε νοσηλευόμενους σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν στο 25%. Αυτοί οι ασθενείς είχαν μάλιστα σημαντικά δυσμενέστερη πορεία από άλλους, καθώς σχεδόν οι μισοί τελικά κατέληξαν.

Η συνέχεια αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση έφεραν μείζονες διαταραχές του συστήματος της πήξης και ότι αυτές εμφανίζονταν πάρα πολύ συχνά στους θανάτους που σχετίζονταν με τη νόσο COVID-19. Επιπλέον, στα νεκροτομικά ευρήματα κάποιων ασθενών παρατηρήθηκε παρουσία μικροθρόμβων στα τριχοειδή των πνευμόνων με έως και έναν στους τρεις θανάτους να οφείλονται άμεσα σε πνευμονική εμβολή και 58% των θανόντων να φέρουν ευρήματα φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν κλινικά εμφανή συμπτωματολογία.θ

Γιατί συμβαίνει αυτό και, κυρίως, τι κάνουν οι θεράποντες ιατροί για να το αποτρέψουν; Ο Ηλίας Ευμορφιάδης, Αιματολόγος – Αναπληρωτής Διευθυντής Β΄ Αιματολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital μας αναφέρει:

Θρομβώσεις και κορονοϊός: Η νέα γνώση για το αίμα και τα αγγεία

Αν και αρχικά η COVID-19 θεωρήθηκε μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος, καθώς αυτό αποτελούσε στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σημείο εισόδου και αρχικής εγκατάστασης του ιού, όλο και περισσότερα στοιχεία σήμερα την αναδεικνύουν ως νόσο πολλαπλών συστημάτων, καθώς δύναται να επηρεάσει σημαντικά, εκτός του αναπνευστικού, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το νευρικό σύστημα και ίσως, βασικότερα, το αίμα και τα αγγεία.

Αυτή η διαπίστωση εξηγεί το ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, καθώς αυτοί είναι συνήθως ασθενείς με ταλαιπωρημένα αγγεία και παθήσεις ή συνήθειες που τα επιβαρύνουν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), το κάπνισμα – παραδόξως περισσότερο εάν δεν είναι πλέον ενεργοί καπνιστές. Το τελευταίο σημαίνει επίσης ότι ένας ασθενής 50 ετών με παχυσαρκία, υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη πιθανόν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν 70χρονο που δεν έχει τίποτα από τα ανωτέρω και διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία. Επιπλέον φαίνεται ότι αυτός ο ιός μπορεί να προσβάλει ακόμα και νέους ασθενείς χωρίς νοσηρότητες έχοντας δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές όπως διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (ΔΕΠ), πολυοργανική ανεπάρκεια, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μαζική πνευμονική εμβολή, οξεία φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα και σηψαιμία.

Η θεραπεία μέσω της οποίας μπορούν να αποφευχθούν οι επιπλοκές

Από τη στιγμή που έγινε προφανές ότι η πορεία της νόσου εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από αιματολογικές διαταραχές όπως αυτές της ενεργοποίησης της πήξης του αίματος μέσω φλεγμονής και διέγερσης του ενδοθηλίου (δηλ. του αγγειακού τοιχώματος), υπήρξε άμεσα κινητοποίηση όλων των εξειδικευμένων κέντρων αιμόστασης παγκοσμίως, προκειμένου να εκδοθούν οδηγίες που να μπορούν να ακολουθήσουν οι κλινικοί ιατροί που χειρίζονται τους ασθενείς με COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει η θρομβοπροφύλαξη, δηλαδή η αντιπηκτική αγωγή σε χαμηλή δόση, προς αποφυγή θρομβοεμβολικών επιπλοκών, για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, είτε απαιτείται νοσηλεία σε απλούς θαλάμους, είτε απαιτείται νοσηλεία στην εντατική, εφόσον αυτοί δεν έχουν πολύ υψηλό αιμορραγικό κίνδυνο.

Η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης-Αιμόστασης (ISTH) εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στην τακτική παρακολούθηση των νοσηλευόμενων για COVID-19 ασθενών με δοκιμασίες πήξης και δείκτες υπερπηκτικότητας και χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, μετά από «στάθμιση» του θρομβωτικού έναντι του αιμορραγικού κινδύνου τους. Ωστόσο, και μετά τη χορήγηση της συνήθους δόσης θρομβοπροφύλαξης, οι βαριά ασθενείς των ΜΕΘ, συνέχισαν να παθαίνουν θρομβώσεις σε αυξημένο ποσοστό. Για αυτό το λόγο η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ), εκτός του ότι εξέδωσε οδηγίες με βάση τις συστάσεις της ISTH, τις επικαιροποίησε, λαμβάνοντας υπόψη νεότερες δημοσιεύσεις, έτσι ώστε οι ασθενείς στις ΜΕΘ να λαμβάνουν ενδιάμεσες αντί για χαμηλές δόσεις θρομβοπροφύλαξης, υπό εντατική παρακολούθηση και εξατομίκευσή τους ανά ασθενή.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με COVID-19 μεταβάλλεται διαρκώς καθώς νέες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες δημοσιεύονται, κάτι που έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανόησης της νόσου, η οποία συνεπάγεται βελτίωση της πορείας των ασθενών και, τελικά, μείωση της θνητότητας. Παράλληλα, γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη η διαχείριση των ασθενών και εμφανής η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ περισσότερων ιατρικών ειδικοτήτων εάν θέλουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στη μάχη με τη νόσο. Για αυτόν τον λόγο, όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει η παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται από πολυτομεακή ομάδα -πνευμονολόγος, αιματολόγος, παθολόγος/λοιμωξιολόγος, εντατικολόγος, αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, νεφρολόγος- η οποία οφείλει να συνεδριάζει τακτικά και να συναποφασίζει την καταλληλότερη θεραπεία.

Φορείς παραγόντων κληρονομικής θρομβοφιλίας: χρειάζονται προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή όσο η πανδημία εξελίσσεται;

Οι φορείς κάποιου παράγοντα κληρονομικής θρομβοφιλίας ο οποίος διαγνώστηκε είτε γιατί κάποιος συγγενής τους έπαθε θρόμβωση και βρέθηκε φορέας, είτε στο πλαίσιο προγεννητικού ελέγχου μετά από ανεπιθύμητα μαιευτικά συμβάντα δεν χρειάζεται να λάβουν αντιπηκτική αγωγή προληπτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με θρομβοφιλία χαμηλού κινδύνου που παρουσίασαν κάποτε θρόμβωση σχετιζόμενη με κάποιον παροδικό παράγοντα κινδύνου για τους οποίους κρίθηκε από τον θεράποντα αιματολόγο ότι έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και δεν χρειάζονται να λαμβάνουν πλέον αντιπηκτικά. Για τους ανωτέρω, αρκούν τα απλά μέσα αποφυγής θρόμβωσης όπως η φυσική άσκηση και η καλή ενυδάτωση. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με θρομβοφιλία υψηλού κινδύνου υποτροπής μετά από ένα επεισόδιο θρόμβωσης θα πρέπει ούτως ή άλλως να βρίσκονται σε μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή.

Το ερώτημα που, ίσως, δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο εύκολα είναι το εάν θα πρέπει να λάβουν αντιπηκτική αγωγή και σε ποια δόση οι ανωτέρω φορείς παραγόντων θρομβοφιλίας, εφόσον νοσήσουν τεκμηριωμένα από τον νέο κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα που να επιβάλλουν τη νοσηλεία τους. Για αυτούς, αναλόγως της βαρύτητας του παράγοντα ή των παραγόντων θρομβοφιλίας τους, των συνοδών νοσημάτων, της γενικής κλινικής τους κατάστασης και του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού τους, θα πρέπει να γίνεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση και απόφαση για χορήγηση ή όχι θρομβοπροφύλαξης.

Η θρομβοφιλική κατάσταση την οποία φέρουν οι ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να συνυπολογίζεται στην απόφαση της χορήγησης είδους και της έντασης θρομβοπροφύλαξής τους προκειμένου να καθορίζεται το εκάστοτε αποτελεσματικότερο σχήμα ή συνδυασμός, καταλήγει ο κ. Ευμορφιάδης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φωτεινή Ντεμίρη: «Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε μέσο για τον γιο μας, μόνο έτσι γίνονται τα πράγματα»

Γα τον γιο της που ασχολείται με την υποκριτική, και για την εμπειρία της στο «Ναυάγιο» του MEGA μίλησε η γνωστή ηθοποιός Φωτεινή Ντεμίρη, με αφορμή την παράσταση στην οποία συμμετέχει. «Το Ναυάγιο ήταν μία τύχη, μια ευτυχής συγκυρία για την οποία και ήμουν πολύ χαρούμενη. Ίσως να μπορούσε να πάει και δεύτερη σεζόν αλλά

Αγγελική Νικολούλη: Μετά το «Φως στο τούνελ» απολαμβάνει τα ηλιοβασιλέματα στην Πάρο

Μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με φίλους απολαμβάνει η Αγγελική Νικολούλη μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα με πολλές υποθέσεις που έφερε στο φως και τις εξιχνίασε.  Η Μις Μαρπλ της ελληνικής τηλεόρασης, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει αφήσει πίσω της τα τηλεοπτικά πλατό και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην Πάρο αλλά

Δώρα Αναγνωστοπούλου: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της και η φωτό

Αλλαγή στην εμφάνισή της έκανε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μοιράστηκε μια φωτογραφία από το δελτίο ειδήσεων με την αλλαγή που έκανε στα μαλλιά της. Αναγνωστοπούλου: O Νταλάρας ήταν διστακτικός να δώσει συνέντευξη μετά τις αντιδράσεις... Όπως θα δεις και στο ποστ της η Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν έχει «πειράξει» καθόλου το χρώμα παρά

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις Όταν κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι, «Τι στον δι**λο σκεφτόμουν;», περιέγραψε η ηθοποιός Η Γουινόνα Ράιντερ παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις προηγούμενες σχέσεις της ήταν προβληματικές. «Στα 30 μου, είχα δύο καταστροφικές σχέσεις που ήταν - δεν ήταν λάθος..., αλλά αυτό ήταν την εποχή πριν σκεφτείς ποτέ να

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει, δήλωσε ο σεναριογράφος Ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε για

Power of love: Ποιο σπίτι θα προστατευτεί;

Παρασκευή, 12.7.2024, 19:05 Zappit@ZAPPIT_ Power of love, απόψε στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Η χθεσινή ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του Power of Love φόρεσε την κονκάρδα στη Γλυκερία και στον Αργύρη ο οποίος προηγουμένως είχε ένα έντονο ξέσπασμα για το κατά πόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δύο σπιτιών ο Νίκος. Η συζήτηση του Δήμου

Live News: Ο Νίκος Ευαγγελάτος έριξε αυλαία και ανανέωσε το ραντεβού με τους τηλεθεατές

Παρασκευή, 12.7.2024, 18:43 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το αγνοήσουμε ούτε να το ξεχάσουμε" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ευαγγελάτος στο φινάλε του Live News. Το 12ο απόγευμα του Ιουλίου έμελλε να πέσει η αυλαία για την φετινή σεζόν στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο όπως είδαμε στο πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα, ως

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα

Για την καταγωγή του, τη Βόρεια Ήπειρο μίλησε ο Αλέξης Παππάς, ξεκαθαρίζοντας πως πότε δεν έκρυβε τη γενέτειρά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό OK!, ο Αλέξης Παππάς, τόνισε πως η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα και η γλώσσα και τα ήθη και τα έθιμα ήταν όλα ελληνικά. Στον φετινό κύκλο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Reunion και ξεφάντωμα μετά το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου και το λοιπό καστ της σειράς Maestro. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το reunion που έκαναν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου αλλά και τον Ορέστη Χαλκιά, σε συναυλία στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Μέχρι στιγμής

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην