Κορωνοϊός: Μην ξεχνάτε τη μάσκα στις δημόσιες τουαλέτες – Τι δείχνουν νέες μελέτες

Date:

Το νερό από το καζανάκι δημιουργεί ένα σύννεφο από μικροσταγονίδια που μπορεί να διασπαρεί στον αέρα. Πρόβλημα και από τις επιφάνειες. Οι συστάσεις των ειδικών από Κίνα και ΗΠΑ.

Οι δημόσιες τουαλέτες σπανίως κερδίζουν βραβείο καθαριότητας. Μεσούσης, όμως, της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν τις χρησιμοποιούμε. Ή, καλύτερα ακόμα, να τις πλησιάζουμε μόνο φορώντας μάσκα.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι μελέτησαν τι ακριβώς συμβαίνει όταν τραβάμε το καζανάκι σε δημόσιες τουαλέτες και ουρητήρια. Η όλη έρευνα έγινε με τη βοήθεια προσομοιωτών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Physics of Fluids, όταν τραβάμε το καζανάκι δημιουργείται ένα σύννεφο από μικροσταγονίδια. Αυτά είναι μολυσμένα με κάθε είδος παθογόνο μικροοργανισμό από τα ούρα και τα κόπρανα. Ανάμεσα σε αυτά τα παθογόνα, μπορεί κάλλιστα να συμπεριλαμβάνεται ο νέος κορωνοϊός.

Η σχετική προσομοίωση έδειξε ότι στους ουρητήρες χρειάζονται μόλις 5,5 δευτερόλεπτα για να υπερβούν τα μικροσταγονίδια τα όρια της λεκάνης. Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα 5,5 δευτερόλεπτα, τα σταγονίδια έχουν φτάσει σε ύψος 0,84 μέτρα (το ύψος του μηρού ενός μέσου άνδρα).

Αντίστοιχα, όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι σε κανονική τουαλέτα χωρίς να κλείσει το κάλυμμα, χρειάζονται 35 δευτερόλεπτα για να φτάσουν τα σταγονίδια σε ύψος 0,93 μέτρα.

«Η ταχύτητα ανάβασης των μικροσταγονιδίων στους ουρητήρες είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις κλασικές λεκάνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Xiangdong Liu, από το Πανεπιστήμιο Yangzhou, στην Κίνα.

Οι ουρητήρες χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιοχές και χώρους με μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων. Σε τέτοιους χώρους είναι πιο εύκολη η διασπορά παθογόνων όπως ο νέος κορωνοϊός.

Ο κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε ούρα, κόπρανα

Ο κορωνοϊός έχει βρεθεί αρκετές φορές στα ούρα και στα κόπρανα ανθρώπων που νόσησαν εξαιτίας του. Στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Infection Control, λ.χ., δημοσιεύθηκαν ευρήματα για ανίχνευσή του στα ούρα μερικών ασθενών με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Αντίστοιχα, στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases δημοσιεύθηκε η περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος τελικά κατέληξε εξαιτίας του. Ο άνδρας αυτό είχε αρκετό ιικό φορτίο στα κόπρανά του, ώστε να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης άλλων ατόμων ακόμα και μέσω της αναπνοής.

Στη χώρα μας και αλλού, εξ άλλου, οι αναλύσεις στα αστικά δείγματα λυμάτων έχουν κατ’ επανάληψη εντοπίσει ίχνη του κορωνοϊού. Σε μία από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις στην Ελλάδα, τα επίπεδα του ιού ήταν τόσο υψηλά, ώστε οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών ατόμων.

Η μάσκα και άλλα μέτρα

Όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι ο κορωνοϊός έχει ως κύρια εστία μετάδοσης τις δημόσιες τουαλέτες. Κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι, όπως λαμβάνουμε μέτρα προστασίας σε άλλους δημόσιους χώρους, πρέπει να λαμβάνουμε και στις δημόσιες τουαλέτες.

Την μέγιστη προστασία σε αυτές παρέχει η χρήση μάσκας, κατά τον Dr. Liu. Μάλιστα, ο ερευνητής εξέφρασε την άποψη ότι η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική στους χώρους αυτούς, όπως είναι υποχρεωτική σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό δημόσιο χώρο.

«Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στις δημόσιες τουαλέτες», συνηγόρησε ο Dr. John Ross, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. «Πρέπει όμως να τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας και οι κανόνες υγιεινής των χεριών πριν και μετά τη χρήση τους».

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, ο Dr. Ross συνιστά να περιορίζουμε στο ελάχιστο την επαφή μας με οποιαδήποτε επιφάνεια στις δημόσιες τουαλέτες/ουρητήρια. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χαρτί για να πιέσετε το κουμπί στο καζανάκι ή για να κλείσετε το κάλυμμα της λεκάνης πριν τραβήξετε το καζανάκι. Αντίστοιχα, ανοίξτε την πόρτα με τον αγκώνα ή σπρώχνοντας με το πόδι σας για να εξέλθετε.

Όσον αφορά εκείνους που περιμένουν τη σειρά τους, δεν θα έβλαπτε να καθυστερήσουν να μπουν, όταν βγει το προηγούμενο άτομο. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνετε τη διαμονή σας στην τουαλέτα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Αντιθέτως, έχετε κάθε λόγο να τη συντομεύετε στο ελάχιστο δυνατόν.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος φωτογραφίζει τον γιο του στις διακοπές τους στη Σχοινούσα

Στη Σχοινούσα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Mάλιστα ο γνωστός σεφ φωτογράφισε τον γιο του, Κίμωνα, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου να περπατά στα γραφικά σοκάκια του νησιού. «Όχι…δεν πειράζει», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης που έκανε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο προφίλ του στο Instagram. Σημειώνεται ότι ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έγινε πατέρας

Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μη γιουχάρει τη Δέσποινα Βανδή: Να της γίνει ιστορικό μάθημα

Ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Βανδή σημειώθηκε στο Τσεσμέ της Σμύρνης, στο πλαίσιο φιλανθρωπικής συναυλίας που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV), στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει η τραγουδίστρια. Όταν η Δέσποινα Βανδή αντιλήφθηκε πως στον χώρο υπήρχαν αναρτημένες σημαίες του Κεμάλ Ατατούρκ αρνήθηκε να πάρει μέρος στη μουσική εκδήλωση, ακυρώνοντας την εμφάνισή της. «Με

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: “Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα”

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: «Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα» "Δεν αξίζει να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης". Ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Βανδή πραγματοποιήθηκε στο Τσεσμέ της Τουρκίας, στο πλαίσιο

Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Παθέκα με τους γιους της, μετά την είδηση ότι παίρνει διαζύγιο έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου αποφάσισαν να χωρίσουν ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια γάμου. Η γυμνάστρια δημοσίευσε το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Ιουλίου, μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου πόζαρε στον φακό με τους δύο γιους της, Αλέξανδρο και Θάνο σε κάποιο εστιατόριο. «Αγάπες μου

10 τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αφυδάτωση

Έχοντας ήδη μπει στην καυτή περίοδο του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες. Η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύεται και από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Μερικά από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως μεγάλες ποσότητες αλατιού και καφεΐνης

Πού οφείλεται η καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού, οι 4 παράγοντες – «Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία»

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα, που είναι σε εξέλιξη και που «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο». Σύμφωνα με τον ίδιο

Σοφία Παθέκα: Η πρώτη φωτό με τους γιους της, μετά την είδηση ότι χωρίζει έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Χωριστούς δρόμους φαίνεται πως θέλησαν να τραβήξουν η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου μετά από 21 χρόνια.

«Χαμός» με τη Βανδή στην Τουρκία: Ακύρωσε τη συναυλία της – «Η κυρία πρέπει να φύγει από τα σύνορα»

Η Δέσποινα Βανδή φαίνεται πως αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Ο Μάνος Ιωάννου μίλησε για την εποχή που ήταν ζευγάρι με τη Ναταλία Γερμανού

Ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του Alpha «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα», μια σάτιρα, φόρος τιμής στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης, μέσα από την κωμική ματιά του δίδυμου των επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα. Ο ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση που είχε με

Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Το να έχετε τακτικά σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία σας, όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή «ποσότητα» σεξ, ενώ η αποχή σίγουρα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες ΠΑΙΔΙ Η οικογένεια, το φύλο του πρώτου παιδιού που διαγνώστηκε με αυτισμό, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής ανάμεσα στα αδέλφια, σύμφωνα με νεότερη μελέτη  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 18/07/2024 08:55:30