Κορονοϊός: “Θέατρο πανδημικής ασφάλειας” οι μετρήσεις με θερμόμετρο στο κοινό, ίσως και να αυξάνουν τον κίνδυνο!

Date:

Οι έλεγχοι με θερμόμετρο για την COVID-19 δεν είναι απλώς ανακριβείς και δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν στους ανθρώπους μια ψευδαίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή είναι η άποψη κάποιων ειδικών στις ΗΠΑ, σχετικά με τις μεθόδους που πρέπει το (κάθε) κράτος να εφαρμόζει, για να περιορίσει τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός).

Η θερμοκρασία ενός ατόμου, ακόμη και όταν λαμβάνεται με ακρίβεια, δεν είναι πάντα ένδειξη πρώιμης λοίμωξης από κορονοϊό και συχνά δεν μπορεί καν να δείξει αν κάποιος είναι άρρωστος, ακόμα και όταν βρίσκεται στο πιο μεταδοτικό στάδιο της νόσου προς τους άλλους γύρω του.

Οι δημόσιες μετρήσεις με θερμόμετρο σε μέρη όπου θέλουμε αυστηρό έλεγχο του κοινού για τυχόν ασθενείς με COVID-19 είναι ένα επικίνδυνο “θέατρο πανδημικής ασφάλειας”, που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν την ζωή τους με τον ψευδή εφησυχασμό ότι δεν έχουν τίποτα, κάτι που δεν μπορεί να διαπιστωθεί απλά με το αν έχουν εκδηλώσει πυρετό ακόμα ή όχι.

“Αν ο στόχος είναι να ελέγχουμε ανθρώπους που φτάνουν σε ένα λόμπι κτηρίου ή σε κάποιο σημείο εισόδου, τότε είναι κυρίως θέατρο”, δήλωσε ο Inder Singh, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έξυπνων θερμομέτρων Kinsa. “Αυτές οι καταστάσεις όπου δεκάδες άνθρωποι περνούν από το κάθε μηχάνημα μέτρησης είναι γεμάτες λάθη. Πολύ ειλικρινά, μέχρι τη στιγμή που θερμομετρούμε τους ανθρώπους, είναι πολύ αργά”.

Αντ’ αυτού, τα θερμόμετρα πρέπει να είναι μόνο ένα από τα πολλά πρωτόκολλα προστασίας έναντι του κορονοϊού, αλλά να χρησιμοποιούνται πριν καν οι άνθρωποι βγαίνουν δημόσια και εκθέτουν άλλους σε κίνδυνο.

Κορονοϊός: Πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν αρχικά πυρετό και αυτό είναι γνωστό

Οι πρώτες δύο μέρες μιας νόσου COVID-19, όταν ένα άτομο είναι ίσως στην πιο μολυσματική του φάση, συχνά δεν περιλαμβάνουν πυρετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρώστησαν, αφότου συγχρωτίστηκαν σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, εκκλησίες και γηροκομεία.

“Θα μπορούσατε να βρίσκεστε στο εστιατόριο, να αισθάνεστε απόλυτα καλά και να αρχίσετε να ανεβάζετε πυρετό”, δήλωσε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. “Είναι επειδή ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί εκείνη τη στιγμή που η ασθένεια είναι πολύ μεταδοτική”.

Ακόμη και εκείνοι που εμφανίζουν πυρετό νωρίς, συχνά έχουν μέτριο ή χαμηλό πυρετό, που είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμος, κάτω από 37,7 βαθμούς Κελσίου. Μερικοί ασθενείς δεν αναπτύσσουν καθόλου σαφή συμπτώματα της λοίμωξης.

Οι δημόσιες μετρήσεις θερμοκρασίας θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα από τα μισά από όλα τα μολυσμένα άτομα, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιούνιο.

Ένα νοσοκομείο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μέτρησε τις θερμοκρασίες 34 ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα για την COVID-19 από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και διαπίστωσε ότι μόνο περίπου το 20% αυτών είχαν πυρετό την στιγμή της θερμομέτρησης.

Επομένως, τις πιο κρίσιμες στιγμές για την απομόνωση ατόμων με κοροναϊό, τα θερμόμετρα ενδέχεται να μην εντοπίσουν το πρόβλημα. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που είναι τόσο επικίνδυνα.

“Μέχρι τη λήψη της θερμοκρασίας κάποιου στο λόμπι ή στην είσοδο του σχολείου, είναι πολύ αργά”, είπε ο Inder Singh. “Έχουν ήδη εξαπλώσει την ασθένεια. Ήταν ήδη σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήταν ήδη σε ένα λόμπι με άλλους”.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι δημόσιες θερμομετρήσεις για την COVID-19 είναι σαν θέατρο.

Ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχε ελέγξει περισσότερους από 46.000 ταξιδιώτες που έφτασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα, ελπίζοντας να σταματήσουν την ασθένεια στα αμερικανικά σύνορα. Από αυτές τις δεκάδες χιλιάδες άτομα που ελέγχθηκαν για πυρετό, μόνο ένας βρέθηκε αργότερα θετικός για τον κορονοϊό.

Είναι όμως σαφές ότι ο κορονοϊός βρήκε πολλούς άλλους τρόπους για να μπει (και) στις ΗΠΑ.

Το CDC δεν αναφέρει καν τον πυρετό και την θερμομέτρηση στις οδηγίες που δίνει στους ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από χώρες υψηλού κινδύνου. Τουναντίον επισημαίνει το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση κοινωνικής απόστασης.

Ο δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής γιατρός στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την πανδημία, υποστηρίζει τώρα ότι οι υγειονομικές μονάδες που ελέγχουν ανθρώπους οι οποίοι εισέρχονται σε δημόσιους χώρους είναι πιο χρήσιμο “να κάνουν ερωτήσεις” σχετικά με το πώς αισθάνεται ο καθένας, αντί να κάνουν απλά μια θερμομέτρηση. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για την αποφυγή της εξάπλωσης ιών, ανεξάρτητα από το πόσο άνετα μπορεί να νιώσει κανείς από το παρηγορητικό “θέατρο πανδημικής ασφαλείας”.

-: https://www.businessinsider.com

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Οι ετοιμάσιες για τη βάφτιση της κόρης τους στο νησί

Στη Σκιάθο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες ο Γιώργος Αγγελόπουλος με τη Δήμητρα Βαμβακούση και την κόρη τους. Το ζευγάρι απολαμβάνει το πρώτο καλοκαίρι με την μικρούλα, η οποία κάνει τα μπανάκια της με τους περήφανους γονείς να μην χάνουν ούτε μια στιγμή της. Γιώργος Αγγελόπουλος: Αυτό είναι το παγκόσμιο ρεκόρ που θέλει να σπάσει

Νίκος Πορτοκάλογλου: Έτσι εκθειάζει τη σύζυγό του, Μαρίνα που γιορτάζει! Η φωτό της με μαγιό

Της Αγίας Μαρίνας σήμερα (17-07) και στο σπίτι του Νίκου Πορτοκάλογλου έχουν χαρές. Η καλλονή σύζυγός του γιορτάζει και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο τραγουδοποιός της εύχεται και δημόσια. Νίκος Πορτοκάλογλου: «Ταλαιπωρήθηκα. Τώρα που συνέρχομαι και...» - Η περιπέτεια με την υγεία του Νωρίς το πρωί ο Νίκος Πορτοκάλογλου μοιράστηκε μια φωτογραφία της

Poker Face: Κέιτι Χολμς και Κουμάιλ Ναντζιάνι μεταξύ των guest stars της 2ης σεζόν

Η 1η σεζόν της επιτυχημένης σειράς απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Emmy

Άκης Πετρετζίκης: Το “Akis Food Tour” μπαίνει στο Netflix

Τετάρτη, 17.7.2024, 11:51 Zappit@ZAPPIT_ Πότε κάνει πρεμιέρα η μαγειρική-ταξιδιωτική εκπομπή στη διεθνή πλατφόρμα; H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το Akis Food Tour, το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη που παρακολουθήσαμε στον Alpha, πάει… Netflix και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 28/07. Ο αγαπημένος μας σεφ στο «Akis Food Tour» έβαλε τα κατσαρολικά στο ντουλάπι, άφησε  πίσω του το στούντιο και  ταξίδεψε στην Ελλάδα. Αποστολή

Νίκος Αναδιώτης: Η πρώτη φωτογραφία στο Ευρωκοινοβούλιο και το δημόσιο μήνυμα

"Εύχομαι ο Θεός να με φωτίζει, να υπηρετήσω την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες", έγραψε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναδιώτης από τις Βρυξέλλες.

Βίκυ Καραγιάννη: Της επιτέθηκαν και της άρπαξαν ρολόι 60.000 ευρώ

Τετάρτη, 17.7.2024, 11:03 Zappit@ZAPPIT_ Θύμα ληστείας η χήρα του αείμνηστου ροκ σταρ, Chris Cornell. Αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο συμβάν ήρθε η Βίκυ Καραγιάννη έξω από ξενοδοχείο στη Ρώμη τις προηγούμενες ημέρες. Η Ελληνίδα χήρα του αείμνηστου Chris Cornell δέχθηκε επίθεση από  κακοποιούς σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι τη

Μαλού Κυριακοπούλου – Κέλλυ Κελεκίδου: Οι σπάνιες φωτογραφίες με τους γιους τους

Μαλού Κυριακοπούλου – Κέλλυ Κελεκίδου: Οι σπάνιες φωτογραφίες με τους γιους τους Τετάρτη, 17.7.2024, 10:43 Zappit@ZAPPIT_ Οι δύο τραγουδίστριες μας "συστήνουν" τα αγόρια τους. Η Μαλού Κυριακοπούλου και η Κέλλυ Κελεκίδου είναι από τις διάσημες μητέρες που δεν επιλέγουν να μοιραστούν συχνά φωτογραφίες με τους γιους τους, προτιμώντας να διατηρούν αυτές τις στιγμές προσωπικές. Οι

Η Πολίνα Πορίζκοβα ποζάρει γυμνή στο κρεβάτι – «Δεν ντρέπομαι καθόλου να ξεγυμνωθώ»

Η 59χρονη από την Τσεχοσλοβακία, Πολίνα Πορίζκοβα, που ήταν από τα τοπ μοντέλα της δεκαετίας του ’80,  ανέβασε στο Instagram μία γυμνή φωτογραφία της, τονίζοντας ότι δεν ντρέπεται να ξεγυμνωθεί. H Πολίνα Πορίζκοβα πόζαρε γυμνή στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου και έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στις γυναίκες. Αναλυτικά, έγραψε: «Χθες, μοιράστηκα μια συνέντευξη που έδωσα πριν από

H Τζένιφερ Λόπεζ πέρασε την επέτειο του γάμου της μόνη στα Χάμπτονς – Άφαντος ο Μπεν Άφλεκ

Όλο και πιο κοντά στο διαζύγιο φαίνεται πως είναι ο Μπεν Άφλεκ και η Τζένιφερ Λόπεζ. To ζευγάρι πέρασε χωριστά την επέτειο του γάμου του και όλα δείχνουν πως το οριστικό τέλος δεν αργεί να έρθει. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως το ζευγάρι έχει ήδη χωρίσει και απλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στον Τύπο το διαζύγιό του. Η Τζένιφερ Λόπεζ

Τζένιφερ Λόπεζ: Πέρασε την επέτειο του γάμου της στα Χάμπτονς – Άφαντος ο Μπεν Άφλεκ

Τζένιφερ Λόπεζ: Πέρασε την επέτειο του γάμου της στα Χάμπτονς - Άφαντος ο Μπεν Άφλεκ Τζένιφερ Λόπεζ: Πέρασε την επέτειο του γάμου της στα Χάμπτονς - Άφαντος ο Μπεν Άφλεκ Το ζευγάρι έχει να εμφανιστεί δημόσια μαζί εδώ και έναν μήνα Η Τζένιφερ Λόπεζ πέρασε τη δεύτερη επέτειο του γάμου της στα Χάμπτονς, χωρίς τον