Τι είναι το οστεοσάρκωμα και τι προκαλεί στα οστά

Date:

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα οστά μόνο ως μέρος του σκελετού, όπως οι χαλύβδινες δοκοί που υποστηρίζουν ένα κτίριο. Αλλά τα οστά κάνουν πραγματικά πολλά διαφορετικά πράγματα.

Το οστεοσάρκωμα (ονομάζεται επίσης οστεογενές σάρκωμα) είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στα οστά. Για την κατανόηση του οστεοσαρκώματος, βοηθά να γνωρίζουμε για τα οστά και τι κάνουν.

Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα κύτταρα του σώματος αρχίσουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Τα κύτταρα σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορούν να γίνουν καρκίνοι και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Σχετικά με τα κανονικά οστά

 • Μερικά οστά βοηθούν στην υποστήριξη και την προστασία των ζωτικών οργάνων μας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα οστά του κρανίου, το οστό του στήθους (στέρνο) και τα πλευρά. Αυτοί οι τύποι οστών συχνά αναφέρονται ως επίπεδα οστά.
 • Άλλα οστά, όπως αυτά στα χέρια και στα πόδια, αποτελούν ένα πλαίσιο για τους μυς μας που μας βοηθά να κινηθούμε. Αυτά ονομάζονται μακρά οστά.
 • Τα οστά παράγουν επίσης νέα αιμοσφαίρια. Αυτό γίνεται στο μαλακό, εσωτερικό μέρος κάποιων οστών, που ονομάζεται μυελός των οστών. Αυτός περιέχει κύτταρα που σχηματίζουν αίμα. Τα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια γίνονται στον μυελό των οστών.
 • Τα οστά παρέχουν επίσης στο σώμα ένα μέρος για την αποθήκευση μετάλλων, όπως το ασβέστιο.

Επειδή τα οστά είναι πολύ σκληρά και δεν αλλάζουν σχήμα -τουλάχιστον από την ενηλικίωση και μετά- ίσως να νομίζετε ότι τα οστά δεν είναι ζωντανά μέρη του σώματος, αλλά είναι. Όπως και όλοι οι άλλοι ιστοί του σώματος, τα οστά έχουν πολλά είδη ζωντανών κυττάρων.

Δύο κύριοι τύποι κυττάρων στα οστά τα βοηθούν να παραμείνουν ισχυρά και να κρατήσουν το σχήμα τους:

 • Οι οστεοβλάστες βοηθούν στη δημιουργία οστών σχηματίζοντας την μήτρα των οστών (τον συνδετικό ιστό και τα ανόργανα στοιχεία που δίνουν στο οστό τη δύναμή του).
 • Οι οστεοκλάστες καταστρέφουν την μήτρα των οστών, για να αποτρέψουν την υπερβολική τους ανάπτυξη και βοηθούν τα οστά να κρατήσουν το σωστό σχήμα τους.

Οι οστεοβλάστες και οι οστεοκλάστες βοηθούν επίσης να ελέγξουν την ποσότητα αυτών των ορυκτών στο αίμα.

Οστεοσάρκωμα

Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στα οστά. Όπως και οι οστεοβλάστες στον φυσιολογικό οστό, έτσι και τα κύτταρα που σχηματίζουν αυτόν τον καρκίνο συνιστούν μήτρα των οστών. Αλλά η μήτρα οστού ενός οστεοσαρκώματος δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή των κανονικών οστών.

Τα περισσότερα οστεοσαρκώματα εμφανίζονται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Οι έφηβοι είναι η πιο συχνά επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά το οστεοσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, το οστεοσάρκωμα συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές όπου το οστό αναπτύσσεται γρήγορα, όπως κοντά στα άκρα των μακριών οστών. Οι περισσότεροι όγκοι αναπτύσσονται στα οστά γύρω από το γόνατο, ή στο περιφερικό μηριαίο οστό (το κάτω μέρος του μηριαίου οστού), ή στην εγγύτερη κνήμη (το ανώτερο τμήμα της οσφυϊκής χώρας). Ο εγγύς βραχίονας (το τμήμα του οστού του άνω βραχίονα κοντά στον ώμο) είναι η επόμενη πιο κοινή περιοχή. Ωστόσο, το οστεοσάρκωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε οστό, συμπεριλαμβανομένων των οστών της λεκάνης (ισχίων), του ώμου και της γνάθου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους ενήλικες.

Υποτύποι οστεοσαρκώματος

Πολλοί υποτύποι του οστεοσαρκώματος μπορούν να αναγνωριστούν από το πώς φαίνονται στις ακτίνες Χ και κάτω από το μικροσκόπιο. Μερικοί από αυτούς τους υποτύπους έχουν καλύτερη πρόγνωση από άλλους.

Με βάση το πώς φαίνονται κάτω από το μικροσκόπιο, τα οστεοσαρκώματα μπορούν να ταξινομηθούν ως υψηλού βαθμού, ενδιάμεσου βαθμού ή χαμηλού βαθμού. Ο βαθμός του όγκου λέει στους γιατρούς πόσο πιθανό είναι ότι ο καρκίνος θα αναπτυχθεί και θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Οστεοσαρκώματα υψηλού βαθμού

Αυτά είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη οστεοσαρκώματος. Όταν φαίνονται κάτω από ένα μικροσκόπιο, δεν μοιάζουν με κανονικά οστά και έχουν πολλά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία διαίρεσης σε νέα κύτταρα. Τα περισσότερα οστεοσαρκώματα που εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους είναι υψηλής ποιότητας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι οστεοσαρκώματος (αν και οι πρώτοι 3 είναι οι συνηθέστεροι), όπως:

 • Οστεοβλαστικό
 • Χονδροβλαστικό
 • Ινοβλαστικό
 • Μικτό
 • Μικροκυτταρικό

Άλλα οστεοσαρκώματα περιλαμβάνουν:

 • Παζετοϊδές (Pagetoid): Ένας όγκος που αναπτύσσεται σε κάποιον με νόσο του Παζέ (Paget)
 • Εξωσκελετικό: Ένας όγκος που αρχίζει σε ένα μέρος του σώματος που δεν είναι οστό
 • Μετα-ακτινοβολικό: Ένας όγκος που ξεκινά από ένα οστό που είχε υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία

Οστεοσαρκώματα μεσαίου βαθμού

Αυτοί οι ασυνήθιστοι όγκοι εμπίπτουν μεταξύ οστεοσαρκωμάτων υψηλού βαθμού και χαμηλού βαθμού. (Συνήθως αντιμετωπίζονται σαν να είναι οστεοσαρκώματα χαμηλού βαθμού).

 • Μεσοσταθμικό (juxtacortical intermediate grade)

Οστεοσαρκώματα χαμηλού βαθμού

Αυτά είναι τα βραδύτερα αναπτυσσόμενα οστεοσαρκώματα. Οι όγκοι μοιάζουν περισσότερο με κανονικό οστό και έχουν λίγα διαχωριστικά κύτταρα, όταν φαίνονται κάτω από μικροσκόπιο.

 • Παράπλευρο (juxtacortical low grade)
 • Ενδομυϊκό, ή ενδοοστικό

Ο βαθμός του όγκου παίζει ρόλο στον προσδιορισμό του σταδίου και του τύπου της θεραπείας που χρησιμοποιείται.

Κακοήθεις (καρκινικοί) όγκοι των οστών

Οι όγκοι του Ewing είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος των οστών στα παιδιά.

Οι περισσότεροι άλλοι τύποι καρκίνων των οστών εντοπίζονται συνήθως σε ενήλικες και σπάνια σε παιδιά.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Χονδροσάρκωμα (καρκίνος που αναπτύσσεται από χόνδρο)
 • Κακόηθες ινώδες ιστιοκύτωμα
 • Ινοσάρκωμα
 • Χόρδωμα

Κακοήθης κυτταρικός όγκος των οστών

Πολλοί τύποι καρκίνου που ξεκινούν σε άλλα όργανα του σώματος μπορούν να εξαπλωθούν στα οστά. Αυτοί αναφέρονται ως μεταστατικοί καρκίνοι των οστών, αλλά δεν είναι πραγματικοί καρκίνοι των οστών. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του προστάτη που εξαπλώνεται στα οστά εξακολουθεί να είναι καρκίνος του προστάτη και αντιμετωπίζεται όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι των οστών

Δεν είναι καρκίνος ο κάθε όγκος των οστών. Οι καλοήθεις όγκοι των οστών δεν εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν είναι συνήθως απειλητικοί για τη ζωή του ασθενούς και συχνά μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι καλοηθών οστικών όγκων:

 • Οστεώματα: Καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από κύτταρα οστών.
 • Χονδρώματα: Καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από κύτταρα χόνδρου.
 • Οστεοχονδρώματα: Καλοήθεις όγκοι με κύτταρα οστών και χόνδρου.

Άλλοι καλοήθεις όγκοι των οστών περιλαμβάνουν:

 • το ηωσινοφιλικό κοκκίωμα οστού
 • το μη οστεοποιητικό ίνωμα
 • το ενχόνδρωμα
 • το ξάνθωμα
 • τους καλοήθεις γιγαντιαίους κυτταρικούς όγκους οστού και
 • το λεμφιαγγίωμα

-: https://www.cancer.org

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: “Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα”

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: «Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα» "Δεν αξίζει να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης". Ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Βανδή πραγματοποιήθηκε στο Τσεσμέ της Τουρκίας, στο πλαίσιο

Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Παθέκα με τους γιους της, μετά την είδηση ότι παίρνει διαζύγιο έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου αποφάσισαν να χωρίσουν ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια γάμου. Η γυμνάστρια δημοσίευσε το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Ιουλίου, μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου πόζαρε στον φακό με τους δύο γιους της, Αλέξανδρο και Θάνο σε κάποιο εστιατόριο. «Αγάπες μου

10 τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αφυδάτωση

Έχοντας ήδη μπει στην καυτή περίοδο του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες. Η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύεται και από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Μερικά από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως μεγάλες ποσότητες αλατιού και καφεΐνης

Πού οφείλεται η καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού, οι 4 παράγοντες – «Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία»

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα, που είναι σε εξέλιξη και που «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο». Σύμφωνα με τον ίδιο

Σοφία Παθέκα: Η πρώτη φωτό με τους γιους της, μετά την είδηση ότι χωρίζει έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Χωριστούς δρόμους φαίνεται πως θέλησαν να τραβήξουν η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου μετά από 21 χρόνια.

«Χαμός» με τη Βανδή στην Τουρκία: Ακύρωσε τη συναυλία της – «Η κυρία πρέπει να φύγει από τα σύνορα»

Η Δέσποινα Βανδή φαίνεται πως αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Ο Μάνος Ιωάννου μίλησε για την εποχή που ήταν ζευγάρι με τη Ναταλία Γερμανού

Ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του Alpha «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα», μια σάτιρα, φόρος τιμής στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης, μέσα από την κωμική ματιά του δίδυμου των επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα. Ο ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση που είχε με

Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Το να έχετε τακτικά σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία σας, όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή «ποσότητα» σεξ, ενώ η αποχή σίγουρα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες ΠΑΙΔΙ Η οικογένεια, το φύλο του πρώτου παιδιού που διαγνώστηκε με αυτισμό, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής ανάμεσα στα αδέλφια, σύμφωνα με νεότερη μελέτη  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 18/07/2024 08:55:30

Η Έλλη Κοκκίνου κάνει διακοπές στη Μήλο – Οι φωτογραφίες της με μπικίνι

Η Έλλη Κοκκίνου απόλαυσε τις καλοκαιρινές της διακοπές στη Μήλο. Η τραγουδίστρια μάλιστα δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram φωτογραφίες από τις διακοπές της, φορώντας το μπικίνι της. «Όμορφες και αξέχαστες στιγμές μίας σύντομης αλλά υπέροχης απόδρασης σε ένα πανέμορφο και αγαπημένο μου νησί, τη Μήλο. Ένα νησί με άπειρες και μαγικές παραλίες με γαλαζοπράσινα

Γιατί πονάει το σαγόνι μου από τη μία πλευρά;

Ο πόνος στο σαγόνι από τη μια πλευρά μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό αλλά και ανησυχητικό -κατά περίπτωση- σύμπτωμα που προκαλείται από μια ποικιλία παραγόντων, από απλά οδοντικά προβλήματα μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Παρόλο που ο πόνος αυτός συχνά δεν είναι σοβαρός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες και τα συνοδευτικά συμπτώματα, ώστε