Λοίμωξη στο αυτί (ωτίτιδα): Τι θα νιώσετε και τι να κάνετε για να περάσει

Date:

Ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης του αυτιού ονομάζεται μέση ωτίτιδα. Προκαλείται από οίδημα και λοίμωξη του μέσου ωτός, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το τύμπανο.

Μια οξεία ωτίτιδα ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι επώδυνη. Οι λοιμώξεις του αυτιού που διαρκούν πολύ καιρό ή μοιάζουν σαν “να έρχονται και να φεύγουν” ονομάζονται χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού.

Ωτίτιδα: Αιτίες

Ο ευσταχιανός σωλήνας εκτείνεται από την μέση του αυτιού στο πίσω μέρος του λαιμού. Κανονικά, αυτός ο σωλήνας αποστραγγίζει το υγρό που παράγεται στο μέσο αυτί. Εάν αυτός ο σωλήνας μπλοκαριστεί, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι συχνές σε βρέφη και παιδιά, επειδή οι ευσταχιανοί σωλήνες φράζουν πιο εύκολα.

Ωτίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες, αν και είναι λιγότερο συχνή από ό,τι στα παιδιά.

Οτιδήποτε προκαλεί πρήξιμο ή μπλοκάρισμα των ευσταχιακών σωλήνων, δημιουργεί συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί πίσω από το τύμπανο. Ορισμένες αιτίες είναι:

 • Αλλεργίες
 • Κρυολογήματα και λοιμώξεις των κόλπων
 • Υπερβολική βλέννα και σάλιο που παράγονται κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας
 • Μολυσμένα ή υπερβολικά αδενοειδή (ο λεμφικός ιστός στο άνω μέρος του λαιμού)
 • Κάπνισμα

Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι επίσης πιο πιθανές σε παιδιά που ξοδεύουν πολύ χρόνο πίνοντας από ένα φλιτζάνι ή μπουκάλι, ενώ ξαπλώνουν ανάσκελα. Το να μπει νερό στα αυτιά δεν θα προκαλέσει ωτίτιδα, εκτός εάν το τύμπανο έχει τρύπα.

Οι οξείες ωτίτιδες συμβαίνουν συχνότερα το χειμώνα και δεν είναι μεταδοτικές. Αλλά ένα κρυολόγημα που εξαπλώνεται στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα από αυτά να μολυνθούν από το αυτί.

Οι παράγοντες κινδύνου για οξείες λοιμώξεις του αυτιού περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στο υψόμετρο ή το κλίμα
 • Κρύος καιρός
 • Έκθεση στον καπνό
 • Οικογενειακό ιστορικό λοιμώξεων του αυτιού
 • Αν ως βρέφος δεν είχε θηλάσει σωστά
 • Χρήση πιπίλας
 • Πρόσφατη λοίμωξη στο αυτί
 • Πρόσφατη ασθένεια οποιουδήποτε τύπου (επειδή η ασθένεια μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στην μόλυνση)

ωτίτιδα

Ωτίτιδα: Συμπτώματα

Στα βρέφη, συχνά το κύριο σημάδι λοίμωξης του αυτιού είναι η ερεθιστική δράση ή το κλάμα που δεν σταματάει. Πολλά βρέφη και παιδιά με οξεία ωτίτιδα έχουν πυρετό, ή δυσκολία στον ύπνο.

Τα συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αυτιού σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στο αυτί
 • Βουλωμένη αίσθηση στο αυτί
 • Αίσθημα γενικής ασθένειας
 • Έμετος
 • Διάρροια
 • Απώλεια ακοής στο προσβεβλημένο αυτί

Η ωτίτιδα μπορεί να ξεκινήσει λίγο μετά από κρυολόγημα. Η ξαφνική διαρροή κιτρινωπού, ή πρασινωπού υγρού από το αυτί μπορεί να σημαίνει ότι το τύμπανο έχει σπάσει. Όλες οι οξείες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο.

Ωτίτιδα: Θεραπεία

Ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν από μόνες τους χωρίς αντιβιοτικά:

 • Εφαρμόστε ένα ζεστό πανί ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού στο προσβεβλημένο αυτί.
 • Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικές σταγόνες ανακούφισης πόνου για τα αυτιά. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τα συνταγογραφούμενα προϊόντα γι’ αυτόν τον σκοπό.
 • Πάρτε φάρμακα χωρίς συνταγή όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για τον πόνο ή τον πυρετό. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά!

Όλα τα παιδιά κάτω των 6 μηνών με πυρετό ή ωτίτιδας θα πρέπει να δουν έναν παιδίατρο. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών μπορούν να παρακολουθούνται στο σπίτι ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ:

 • Πυρετό 38,9 °C και πάνω
 • Πιο σοβαρό πόνο, ή άλλα συμπτώματα
 • Άλλα ιατρικά προβλήματα
 • Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ή εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό, για να προσδιορίσετε εάν χρειάζονται αντιβιοτικά.

Αντιμετώπιση με αντιβιοτικά

Ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αυτιού. Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν σε λοίμωξη που προκαλείται από ιό. Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνταγογραφούν αντιβιοτικά για κάθε ωτίτιδα. Ωστόσο, όλα τα παιδιά κάτω των 6 μηνών με λοίμωξη στο αυτί λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Ο γιατρός σας είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν το παιδί σας:

 • Είναι κάτω των 2 ετών
 • Έχει πυρετό
 • Φαίνεται άρρωστο
 • Δεν βελτιώνεται σε 24 έως 48 ώρες

Εάν συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να τα παίρνετε καθημερινά και να ολοκληρώνετε όλη τη θεραπεία. ΜΗΝ σταματήσετε το φάρμακο, όταν εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν τα αντιβιοτικά δεν φαίνεται να λειτουργούν εντός 48 έως 72 ωρών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αντιβιοτικό.

Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Αν και είναι σπάνιο, μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Μερικά παιδιά έχουν επαναλαμβανόμενη ωτίτιδα, που φαίνεται να εξαφανίζεται μεταξύ εξάρσεων. Αυτά μπορεί να λαμβάνουν μικρότερη ημερήσια δόση αντιβιοτικών για την πρόληψη νέων μολύνσεων.

-: https://medlineplus.gov

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελική Νικολούλη: Μετά το «Φως στο τούνελ» απολαμβάνει τα ηλιοβασιλέματα στην Πάρο

Μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με φίλους απολαμβάνει η Αγγελική Νικολούλη μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα με πολλές υποθέσεις που έφερε στο φως και τις εξιχνίασε.  Η Μις Μαρπλ της ελληνικής τηλεόρασης, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει αφήσει πίσω της τα τηλεοπτικά πλατό και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην Πάρο αλλά

Δώρα Αναγνωστοπούλου: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της και η φωτό

Αλλαγή στην εμφάνισή της έκανε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μοιράστηκε μια φωτογραφία από το δελτίο ειδήσεων με την αλλαγή που έκανε στα μαλλιά της. Αναγνωστοπούλου: O Νταλάρας ήταν διστακτικός να δώσει συνέντευξη μετά τις αντιδράσεις... Όπως θα δεις και στο ποστ της η Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν έχει «πειράξει» καθόλου το χρώμα παρά

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις Όταν κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι, «Τι στον δι**λο σκεφτόμουν;», περιέγραψε η ηθοποιός Η Γουινόνα Ράιντερ παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις προηγούμενες σχέσεις της ήταν προβληματικές. «Στα 30 μου, είχα δύο καταστροφικές σχέσεις που ήταν - δεν ήταν λάθος..., αλλά αυτό ήταν την εποχή πριν σκεφτείς ποτέ να

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει, δήλωσε ο σεναριογράφος Ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε για

Power of love: Ποιο σπίτι θα προστατευτεί;

Παρασκευή, 12.7.2024, 19:05 Zappit@ZAPPIT_ Power of love, απόψε στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Η χθεσινή ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του Power of Love φόρεσε την κονκάρδα στη Γλυκερία και στον Αργύρη ο οποίος προηγουμένως είχε ένα έντονο ξέσπασμα για το κατά πόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δύο σπιτιών ο Νίκος. Η συζήτηση του Δήμου

Live News: Ο Νίκος Ευαγγελάτος έριξε αυλαία και ανανέωσε το ραντεβού με τους τηλεθεατές

Παρασκευή, 12.7.2024, 18:43 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το αγνοήσουμε ούτε να το ξεχάσουμε" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ευαγγελάτος στο φινάλε του Live News. Το 12ο απόγευμα του Ιουλίου έμελλε να πέσει η αυλαία για την φετινή σεζόν στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο όπως είδαμε στο πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα, ως

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα

Για την καταγωγή του, τη Βόρεια Ήπειρο μίλησε ο Αλέξης Παππάς, ξεκαθαρίζοντας πως πότε δεν έκρυβε τη γενέτειρά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό OK!, ο Αλέξης Παππάς, τόνισε πως η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα και η γλώσσα και τα ήθη και τα έθιμα ήταν όλα ελληνικά. Στον φετινό κύκλο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Reunion και ξεφάντωμα μετά το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου και το λοιπό καστ της σειράς Maestro. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το reunion που έκαναν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου αλλά και τον Ορέστη Χαλκιά, σε συναυλία στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Μέχρι στιγμής

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια – Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια - Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία Οκτώ χρόνια αφότου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η τραγουδίστρια θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα της Η Adele φέρεται να σχεδιάζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού ολοκληρώσει τις συναυλίες της στο Λας Βέγκας τους επόμενους μήνες. Η 36χρονη τραγουδίστρια και ο 42χρονος σύζυγός της, Ριτς