Κορωνοϊός: Σχεδόν τα μισά κρούσματα μολύνονται από ασυμπτωματικούς φορείς

Date:

Ένα από τα πιο ύπουλα χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού, το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες, είναι η ικανότητά του να μολύνει ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό σε άλλους ανυποψίαστους ανθρώπους.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το Scripps Research Translational Institute, εξέτασαν δεδομένα από 16 διαφορετικές ομάδες ασθενών με COVID-19 από όλο τον κόσμο, για να επιβεβαιώσουν πόσα άτομα με COVID-19 διαδίδουν τον ιό, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Αυτό που διαπίστωσαν, είναι το ποσοστό αυτό εκτείνεται από 30% έως 45% .

Η ασυμπτωματική διασπορά που έχει παρατηρηθεί στον νέο κορωνοϊό, δεν συναντάται συχνά στους αναπνευστικούς ιούς, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούν συμπτώματα και ασθένειες όταν προσβάλλουν τον ξενιστή τους. Στην περίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, όμως, που είναι υπεύθυνος για το COVID-19, έχει αποδειχθεί ότι έχει την ικανότητα να μολύνει σιωπηλά τους ξενιστές και να τους χρησιμοποιεί ως “πιόνια” στη μολυσματική επέκτασή του.

«Το εύρος των ασυμπτωματικών ασθενών που εντοπίσαμε ήταν εξαιρετικά υψηλό», λέει ο Dr. Eric Topol, διευθυντής και ιδρυτής του Ινστιτούτου και ένας από τους συγγραφείς της επιθεώρησης.

«Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν με τον SARS-CoV-2 εκτείνεται από κανένα σύμπτωμα έως τον θάνατο. Δεν μοιάζει καθόλου με τους άλλους ιούς ή παθογόνους μικροοργανισμούς που γνωρίζαμε στο παρελθόν, από όσους τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα να οδηγήσουν στον θάνατο. Αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα επιπτώσεων, ακόμη και μέσω του αθόρυβου τρόπου μόλυνσης κάποιου”.

Τί έδειξε η ανασκόπηση μελετών για τους ασυμπτωματικούς φορείς

Ο Topol και ο Daniel Oran, ανασκόπησαν όλες τις μελέτες που περιελάμβαναν ασυμπτωματικά άτομα και εστίασαν σε 16 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τεστ για COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, συμπεριέλαβαν μια ομάδα με περισσότερα από 13.000 άτομα από την Ισλανδία, τα οποία είχαν προσφερθεί εθελοντικά να υποβληθούν σε εξέταση για COVID-19.

Επίσης, εξετάστηκαν αποτελέσματα μελετών από κατοίκους της Ιταλίας, από επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess όπου εμφανίστηκε ξέσπασμα κορωνοϊού, από θαμώνες κέντρων άστεγων στη Βοστώνη και το Λος Άντζελες και επίσης, από φυλακισμένους, φοιτητές και τρόφιμους σε γηροκομεία.

Σε πέντε από αυτές τις μελέτες, που προέβλεπαν την παρακολούθηση της πορείας της υγείας των συμμετεχόντων αποδείχθηκε ωστόσο, ότι ένα μικρό ποσοστό ασυμπτωματικών και θετικών στη νόσο COVID-19 ατόμων, στη συνέχεια ανέπτυξαν συμπτώματα.

Αυτή η διαπίστωση ήταν που οδήγησε τους ερευνητές να κάνουν διάκριση μεταξύ των ατόμων που είναι προ-συμπτωματικοί, δηλαδή, εκείνων που αποδεικνύονται θετικοί και στη συνέχεια αναπτύσσουν συμπτώματα και εκείνων που είναι πραγματικά ασυμπτωματικοί με θετικό τεστ για το COVID-19 αλλά δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα.

Η πλειοψηφία των ατόμων, πάντως, από δείγμα 2.300 συμμετεχόντων σε μία από τις μελέτες αποδείχθηκε ότι δεν εμφάνισε ποτέ συμπτώματα, από τη στιγμή που τέθηκε η θετική στην COVID-19 διάγνωση και μέσα σε περίοδο 14 ημερών.

Τα ασυμπτωματικά άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο

Η παραπάνω διαπίστωση δεν θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, εάν δεν υπήρχε μια άλλη μελέτη που απέδειξε ότι τα επίπεδα του ιικού φορτίου σε ασυμπτωματικά άτομα είναι παρόμοια με αυτά των ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ ενδέχεται τα άτομα αυτά να μην έχουν εμφανή συμπτώματα της ασθένειας, εξακολουθούν να φέρουν ένα δυνητικά επικίνδυνο φορτίο μολυσματικού ιού, που μπορεί να εξαπλωθεί προσβάλλοντας άλλους ανθρώπους.

Μια άλλη ανησυχία, υποστηρίζει ο καθηγητής Topol, είναι ότι ο ιός μπορεί να βλάπτει “αθόρυβα” τον οργανισμό των ασυμπτωματικών ατόμων, με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μεταξύ των 331 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν είχαν συμπτώματα, ανάμεσα σε 76 άτομα που εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία πνευμόνων, σχεδόν οι μισοί εμφάνισαν σημάδια βλάβης στους πνευμονικούς ιστούς, χαρακτηριστική επίπτωση της λοίμωξης από κορωνοϊούς.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται χωρίς συμπτώματα μπορεί να υφίστανται πραγματικά μεγάλη βλάβη στον οργανισμό τους, χωρίς να το γνωρίζουν», λέει ο Dr. Topol. Τα ίδια ευρήματα υποστηρίζει και μια άλλη μικρότερη μελέτη στη Νότια Κορέα, που έγινε σε δείγμα 10 ασυμπτωματικών ατόμων, ανάμεσα σε μια ομάδα 139 ασθενών με COVID-19.

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν – Στο μεταξύ “να φοράτε μάσκα”

Δεδομένου ότι οι υγειονομικές αρχές σε όλες τις χώρες δεν υποβάλλουν σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά στην κατανόηση της ασυμπτωματικής μετάδοσης της νόσου, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ένα βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, για παράδειγμα, σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι: το ανοσοποιητικό τους σύστημα ελέγχει καλύτερα τον ιό, ή ο ιός από τον οποίο έχουν προσβληθεί είναι λιγότερο ισχυρός για να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα; Ή μήπως αυτοί οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί επειδή έχουν αποκτήσει, ήδη, ανοσία έναντι άλλων πιο διαδεδομένων κορωνοϊών (που είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα) και επομένως μπορεί ήδη να έχουν ήδη ένα επίπεδο προστασίας έναντι του SARS-CoV-2;

Συνοψίζοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω ανησυχητικά ευρήματα καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο ασυμπτωματικός φορέας.

“Ο ίδιος ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν γνωρίζει ότι πάσχει, αλλά και οι επαφές του δεν το γνωρίζουν. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις και είναι ένας τομέας που πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο, δηλαδή να εξετάσουμε περισσότερα άτομα χωρίς συμπτώματα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την ικανότητα του ιού να διαδίδεται μέσω των ασυμπτωματικών φορέων, αλλά και να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την ικανότητα αυτών των ανθρώπων να μεταδίδουν τον ιό”, καταλήγει ο καθηγητής Dr. Eric Topol.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Στικούδη – Έξαλλη με τα σχόλια για τα κιλά του δεύτερου γιου της: “Τι έχει αυτό το γάλα σου;”

Κατερίνα Στικούδη – Έξαλλη με τα σχόλια για τα κιλά του δεύτερου γιου της: «Τι έχει αυτό το γάλα σου;» Τετάρτη, 17.7.2024, 20:37 Zappit@ZAPPIT_ Η απάντηση της Κατερίνας Στικούδη στα σχόλια. Μία οργισμένη δημοσίευση έκανε η Κατερίνα Στικούδη στο TikTok σε σχέση με τα σχόλια που δέχεται για τα κιλά του δεύτερου γιου της. Η

Τρύφωνας Σαμαράς: “Άργησα να συνευρεθώ ερωτικά με άντρα μετά τα 20 γιατί έλεγα μέσα μου: όχι είμαι αγόρι”

Ο Τρύφωνας Σαμαράς φιλοξενήθηκε στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη και μίλησε για τη σεξουαλικότητά του και την πρώτη αντίδραση των γονιών του. Στη

Η ενδομητρίωση τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών φαίνεται να αυξάνεται κατά περίπου τέσσερις φορές μεταξύ των γυναικών με ενδομητρίωση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες

Οι 6 τροφές που αυξάνουν το επίπεδο ενέργειας στον οργανισμό σας και τι πρέπει να. γνωρίζετε

Έχετε βαρεθεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι και δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Εάν νιώθετε σαν να μην έχετε ενέργεια και κίνητρο, το πρόβλημα μπορεί να είναι η διατροφή σας. Ποια είναι τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά που θα αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας εάν τα καταναλώνετε τακτικά; 1. Πλιγούρι βρώμης Όταν χρειάζεστε μια γρήγορη

Η Σάνεν Ντόχερτι είχε αφήσει οδηγίες για την κηδεία της, ποιοι δεν ήθελε να πάνε – Η κίνηση αγάπης προς τη μητέρα της

Η Σάνεν Ντόχερτι έδωσε επί χρόνια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, πριν φύγει από τη ζωή το περασμένο Σάββατο 13 Ioυλίου σε ηλικία 53 ετών. Η Σάνεν Ντόχερτι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2015, προχωρώντας σε μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Το 2017 επανεμφανίστηκε και τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοίνωσε ότι είχε καρκίνο του μαστού

Zipline: Ανακαλύψτε τη νο1 συναρπαστική δραστηριότητα για τολμηρούς και περιπετειώδεις τύπους

FITNESS Ανακαλύψτε την πιο συναρπαστική και διασκεδαστική δραστηριότητα που ανεβάζει την αδρεναλίνη και μας φέρνει πιο κοντά στη φύση. Η personal trainer Σοφία Περδίκη μας γνωρίζει το zipline, μια δραστηριότητα για τολμηρούς και ενθουσιώδεις τύπους YGEIAMOU.GR TEAM 18/07/2024 07:55:59 *Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη Το zipline, γνωστό και ως flying fox ή aerial runway

Κατερίνα Παπουτσάκη: Ήμουν αφελής που δέχτηκα να κάνω την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η συμφοιτήτριά της από τη δραματική σχολή, Μαρία Σολωμού, συνάντησε σε η Κατερίνα Παπουτσάκη, όταν βρέθηκε καλεσμένη στην διαδικτυακή εκπομπή «Μια νύχτα». Μαρία Σολωμού και Κατερίνα Παπουτσάκη μίλησαν για όλα, από τη σχολή έως τις γέννες τους αλλά και φυσικά τις δυσκολίες που πέρασε η δεύτερη την περίοδο που έπαιζε την Αλίκη Βουγιουκλάκη στη σειρά

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του ντους μας – Το κόλπο των 30 δευτερολέπτων

Για πολλούς από εμάς το ζεστό ντους δεν είναι απλώς ζήτημα καθαριότητας, αλλά είναι μια στιγμή χαλάρωσης, όπου κανείς δεν μπορεί να μας ενοχλήσει για δουλειές και υποχρεώσεις και το μυαλό κάνει μια παύση από τις καθημερινές ανησυχίες. Ωστόσο, μήπως αυτή η αγαπημένη συνήθεια καταστρέφει την επιδερμίδα μας; Το ερώτημα τέθηκε από την HuffPost στην

Επέτειος 10 χρόνων για Καγιά-Κρασσά και θυμόμαστε το iconic bridal dress που φόρεσε ως νύφη η Βίκυ!

Αν υπάρχει κάτι που κάνει τη Βίκυ Καγιά να ξεχωρίζει στο πέρασμα των χρόνων πέρα από τη φυσική ομορφιά της, είναι σίγουρα η υψηλή αίσθηση του στυλ που έχει

Κωνσταντίνος Μουσούλης: Η συγγραφή ήρθε ως αποτέλεσμα της αγάπης μου για τη μυθοπλασία

Για το πώς προέκυψε η συγγραφή αλλά και για το νέο του βιβλίο, «Το προφίλ της Αν-Μαρί», στο οποίο μας μεταφέρει στη «ζούγκλα» των social media, μίλησε σε πρόσφα

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

«Θέλησαν να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στη συναυλία» εξήγησε η τραγουδίστρια με ανάρτηση στο Instagram - Οι αντιδράσεις των Τούρκων

Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι’ αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες

Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι' αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι' αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες «Νομίζω το να ζεις όντας γυναίκα στην Ελλάδα πόσο μάλλον στην Αθήνα του σήμερα είναι