Διαβήτης: Πως επηρεάζει την αρθροπλαστική γόνατος

Date:

Ένας στους εννέα ασθενείς με διαβήτη υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Που οφείλεται αυτό. Πως επηρεάζει ο διαβήτης την έκβαση της αρθροπλαστικής.

Οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, εξαιτίας των βλαβών που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα νεύρα και τα αγγεία. Ωστόσο ο διαβήτης τους δεν επηρεάζει αρνητικά την νέα άρθρωση μετά από ολική αρθροπλαστική στο γόνατο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατων μελετών, που εξέτασαν τη λειτουργικότητα της νέας άρθρωσης και την δυσκαμψία σε αυτήν. Οι μελέτες, που δημοσιεύθηκαν το καλοκαίρι του 2019, έδειξαν ότι:

 • Η δυσκαμψία της τεχνητής άρθρωσης μετά την τοποθέτησή της ήταν παρόμοια σε διαβητικούς και μη διαβητικούς ασθενείς
 • Η κινητικότητα και η λειτουργικότητα της τεχνητής άρθρωσης ήταν παρόμοια σε ασθενείς με διαβήτη και ασθενείς χωρίς τη νόσο

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός-χειρουργός Αθανάσιος Τσουτσάνης, ο διαβήτης γενικώς σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στο χειρουργείο για οποιοδήποτε λόγο. Και αυτό, διότι το στρες που προκαλεί η επικείμενη εγχείρηση «οδηγεί σε διαταραχές που μεταβάλλουν την ομοιόσταση της γλυκόζης».

Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν συχνά οι ασθενείς προεγχειρητική υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης). Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη διάρκεια ή μετά την όποια επέμβαση. Και κάτι τέτοιο, έχει ως συνέπεια αρνητικές εκβάσεις των εγχειρήσεων.

Οι αρθρώσεις

Ειδικά όσον αφορά τις αρθρώσεις, είναι τεκμηριωμένο πως οι ασθενείς με διαβήτη εκδηλώνουν συχνότερα:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • Οστεοπόρωση

«Οι παθήσεις αυτές οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και σε ανάγκη υποβολής σε ολική αρθροπλαστική», λέει ο κ. Τσουτσάνης. «Οι ασθενείς με διαβήτη πιστεύεται επίσης ότι αντιμετωπίζουν συχνότερα επιπλοκές σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς ασθενείς». Ωστόσο «οι χειρουργημένοι διαβητικοί ασθενείς δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες για δυσκαμψία στο γόνατο απ’ ότι οι μη διαβητικοί συνομήλικοί τους», συνεχίζει.

Η μετεγχειρητική δυσκαμψία

Η μετεγχειρητική δυσκαμψία είναι μία αρκετά συχνή κατάσταση μετά από μία ολική αρθροπλαστική γόνατος. Υπολογίζεται ότι την αναπτύσσει το 1,3% έως 12% των χειρουργημένων ασθενών (διαβητικών και μη).

Η δυσκαμψία μειώνει το λειτουργικό εύρος κίνησης της άρθρωσης, επηρεάζοντας την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Έτσι μειώνει την ποιότητα ζωής του.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικοθεραπεία. Ενδέχεται, όμως, να χρειασθεί και χειρουργική αντιμετώπιση (επέμβαση αναθεώρησης).

Οι παράγοντες κινδύνου για δυσκαμψία μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι:

 • Το μειωμένο λειτουργικό εύρος κίνησης της άρθρωσης πριν από την εγχείρηση
 • Η δυσλειτουργία των προθέσεων (τεχνητής άρθρωσης)
 • Η μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες μετεγχειρητικής αποκατάστασης

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου. Αν ίσχυε αυτό, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες, αν αναλογιστεί κανείς ότι:

 • Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει παγκοσμίως τουλάχιστον 422 εκατομμύρια ανθρώπους
 • Ποσοστό πάνω από 12% των διαβητικών ασθενών υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.
 • Το ποσοστό των ασθενών που χειρουργούνται παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού

Στη μία από τις πρόσφατες μελέτες, βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα επτά προγενέστερων μελετών με συνολικά 246.000 συμμετέχοντες. «Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει τον κίνδυνο για δυσκαμψία του γόνατος μετά από την ολική αρθροπλαστική γόνατος», λέει ο κ. Τσουτσάνης. «Επομένως, η λήψη της απόφασης για την επέμβαση δεν πρέπει να επηρεάζεται από αυτό το ενδεχόμενο».

Άλλες επιπλοκές

Εν τούτοις, ο ενδελεχής έλεγχος για διαβήτη δεν πρέπει να παραλείπεται πριν από την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Και αυτό, διότι οι ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη είναι επιρρεπείς σε άλλες ανεπιθύμητες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Στις δυνητικές επιπλοκές ανήκουν οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις. Ο ανεπαρκής γλυκαιμικός έλεγχος (υψηλό σάκχαρο) και ο αδιάγνωστος διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και πιθανόν το κόστος θεραπείας. Μπορεί, δε, να γίνουν αιτία για φτωχότερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είχαν μη διαγνωσμένη δυσγλυκαιμία, που ανιχνεύθηκε κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η περιεγχειρητική υπεργλυκαιμία και η αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σχετίζονται με μετεγχειρητικές επιπλοκές, ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. «Οι ασθενείς αυτοί απλώς δεν γνωρίζουν τη διαβητική τους κατάσταση», εκτιμά ο κ. Τσουτσάνης. «Ας μην ξεχνάμε ότι ο διαβήτης είναι συχνά ασυμπτωματικός στα αρχικά στάδιά του. Επομένως, μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια».

Πότε γίνεται η αρθροπλαστική γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος συνήθως συνιστάται όταν οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος έχουν εξαντλήσει κάθε συντηρητικό τρόπο ύφεσης των συμπτωμάτων τους. Η επέμβαση μπορεί να τους απαλλάξει από τον πόνο και τη δυσλειτουργία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, όπως οι διαβητικοί, η πιο ακίνδυνη μέθοδος είναι η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ΜΙK (Minimal Invasive Knee). Με την μέθοδο αυτή δεν διαταράσσεται ο εκτατικός μηχανισμός του γόνατος, ούτε η επιγονατίδα.

Η επέμβαση γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών και προσφέρει στον ασθενή πολύ γρήγορη ανάρρωση, εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών και εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση αίματος.

Όταν η τεχνική αυτή συνδυάζεται με τη χρήση ειδικού συστήματος πλοήγησης (computer assisted surgery) επιτρέπει την εκτέλεσή της με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, καταλήγει ο κ. Τσουτσάνης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος φωτογραφίζει τον γιο του στις διακοπές τους στη Σχοινούσα

Στη Σχοινούσα απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Mάλιστα ο γνωστός σεφ φωτογράφισε τον γιο του, Κίμωνα, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου να περπατά στα γραφικά σοκάκια του νησιού. «Όχι…δεν πειράζει», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης που έκανε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο προφίλ του στο Instagram. Σημειώνεται ότι ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έγινε πατέρας

Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μη γιουχάρει τη Δέσποινα Βανδή: Να της γίνει ιστορικό μάθημα

Ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Βανδή σημειώθηκε στο Τσεσμέ της Σμύρνης, στο πλαίσιο φιλανθρωπικής συναυλίας που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV), στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει η τραγουδίστρια. Όταν η Δέσποινα Βανδή αντιλήφθηκε πως στον χώρο υπήρχαν αναρτημένες σημαίες του Κεμάλ Ατατούρκ αρνήθηκε να πάρει μέρος στη μουσική εκδήλωση, ακυρώνοντας την εμφάνισή της. «Με

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: “Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα”

Δέσποινα Βανδή – Η στιγμή που η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να ηρεμήσει: «Μην τη γιουχάρετε, να της γίνει μάθημα» "Δεν αξίζει να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης". Ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Βανδή πραγματοποιήθηκε στο Τσεσμέ της Τουρκίας, στο πλαίσιο

Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Παθέκα με τους γιους της, μετά την είδηση ότι παίρνει διαζύγιο έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου αποφάσισαν να χωρίσουν ύστερα από 21 ολόκληρα χρόνια γάμου. Η γυμνάστρια δημοσίευσε το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Ιουλίου, μια φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου πόζαρε στον φακό με τους δύο γιους της, Αλέξανδρο και Θάνο σε κάποιο εστιατόριο. «Αγάπες μου

10 τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αφυδάτωση

Έχοντας ήδη μπει στην καυτή περίοδο του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες. Η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύεται και από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Μερικά από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως μεγάλες ποσότητες αλατιού και καφεΐνης

Πού οφείλεται η καλοκαιρινή έξαρση του κορονοϊού, οι 4 παράγοντες – «Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία»

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα, που είναι σε εξέλιξη και που «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο». Σύμφωνα με τον ίδιο

Σοφία Παθέκα: Η πρώτη φωτό με τους γιους της, μετά την είδηση ότι χωρίζει έπειτα από 21 χρόνια γάμου

Χωριστούς δρόμους φαίνεται πως θέλησαν να τραβήξουν η Σοφία Παθέκα και ο Λεωνίδας Παπασταύρου μετά από 21 χρόνια.

«Χαμός» με τη Βανδή στην Τουρκία: Ακύρωσε τη συναυλία της – «Η κυρία πρέπει να φύγει από τα σύνορα»

Η Δέσποινα Βανδή φαίνεται πως αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Ο Μάνος Ιωάννου μίλησε για την εποχή που ήταν ζευγάρι με τη Ναταλία Γερμανού

Ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του Alpha «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα», μια σάτιρα, φόρος τιμής στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής τηλεόρασης, μέσα από την κωμική ματιά του δίδυμου των επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου – Μιχάλη Ρέππα. Ο ηθοποιός έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση που είχε με

Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Το να έχετε τακτικά σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία σας, όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή «ποσότητα» σεξ, ενώ η αποχή σίγουρα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες

Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μικρότερα αδέλφια των παιδιών στο φάσμα να εμφανίσουν τη διαταραχή – Οι καθοριστικοί παράγοντες ΠΑΙΔΙ Η οικογένεια, το φύλο του πρώτου παιδιού που διαγνώστηκε με αυτισμό, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες φαίνεται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής ανάμεσα στα αδέλφια, σύμφωνα με νεότερη μελέτη  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 18/07/2024 08:55:30