Αγγειίτιδα: Τα «αθώα» συμπτώματα από σοβαρό πρόβλημα στα αγγεία – Ποια είναι η θεραπεία

Date:

Αγγειίτιδα είναι μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί αλλαγές στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όπως πάχυνση, αποδυνάμωση, στένωση και ουλές. Οι αλλαγές αυτές περιορίζουν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να επέρχεται σταδιακή καταστροφή οργάνων και ιστών.

Υπάρχουν πολλοί τύποι για την αγγειίτιδα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρκετά σπάνιοι. Η αγγειίτιδα είναι πιθανό να επηρεάσει μόνο ένα όργανο, όπως το δέρμα σας, ή μπορεί να επηρεάσει περισσότερα όργανα ταυτόχρονα. Ως πάθηση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη (οξεία) ή μακράς διάρκειας (χρόνια).

Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αν και μερικοί τύποι της νόσου είναι πιο κοινοί μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Ανάλογα με τον τύπο που έχετε, μπορεί να δείτε βελτιώσει χωρίς κάποια θεραπεία, ή να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της φλεγμονής και την πρόληψη των εξάρσεων της νόσου.

Αγγειίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και συχνά σχετίζονται με την μειωμένη ροή αίματος σε όλο το σώμα. Τα γενικά συμπτώματα της νόσου είναι:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Κούραση
 • Απώλεια βάρους
 • Γενικευμένοι πόνοι
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Εξάνθημα
 • Νευρικά προβλήματα, όπως μούδιασμα ή αδυναμία

Άλλα συμπτώματα για ορισμένους τύπους αγγειίτιδας

Τα συμπτώματα στις παρακάτω περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν νωρίς και ταχέως, ή σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

 • Σύνδρομο του Behcet

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή των αρτηριών και των φλεβών σας και εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα από 20-40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, γεννητικά έλκη, φλεγμονή των ματιών και σημάδια σαν πληγές από ακμή στο δέρμα σας.

 • Νόσος του Buerger

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή και θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών σας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στα χέρια, τα πόδια και τα πέλματα, καθώς και έλκη στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Αυτή η διαταραχή συνδέεται με το κάπνισμα. Είναι επίσης γνωστή ως αποφρακτική θρομβοαγγίτιδα.

 • Ηωσινοφιλική Αγγείιτιδα Wegener

(ονομάζεται επίσης σύνδρομο Churg-Strauss)

Αυτή η κατάσταση είναι πολύ σπάνια. Επηρεάζει κυρίως τα νεφρά, τους πνεύμονες και τα νεύρα στα άκρα σας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και περιλαμβάνουν άσθμα, πόνο των νεύρων και των αλλαγές στις ρινικές οδούς.

 • Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

Αυτή η κατάσταση είναι μια φλεγμονή των αρτηριών στο κεφάλι σας, ειδικά στους ναούς. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί πονοκεφάλους, ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, πόνο στη γνάθο, θολή ή διπλή όραση, ακόμη και τύφλωση. Είναι επίσης γνψστή ως κροταφική αρτηρίτιδα και συνδέεται με την ρευματική πολυμυαλγία, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους μυς του αυχένα, τους ώμους, τους γοφούς και τους μηρούς.

 • Αγγείιτιδα Wegener

(ονομάζεται επίσης κοκκιωμάτωση Wegener)

Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους πνεύμονες και τα νεφρά σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική απόφραξη, λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας και ρινορραγίες. Οι προσβεβλημένοι ιστοί αναπτύσσουν εξογκώματα που ονομάζεται κοκκιώματα. Αν επηρεάζονται οι πνεύμονες, μπορεί έχετε και αιμόπτυση. Τα νεφρά επηρεάζονται, επίσης, συχνά. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εμφανή συμπτώματα προτού η βλάβη να έχει προχωρήσει.

 • Σύνδρομο Henoch-Schonlein

Αυτή η κατάσταση είναι μια φλεγμονή των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδών) του δέρματος, των αρθρώσεων, του εντέρου και των νεφρών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, αίμα στα ούρα, πόνο στις αρθρώσεις και εξάνθημα στο γλουτούς σας ή στο κάτω μέρος των ποδιών. Το σύνδρομο Henoch-Schonlein συνήθως επηρεάζει τα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

 • Υπερευαισθησία – αγγειίτιδα

Η κύρια ένδειξη αυτής της κατάστασης είναι οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας, συνήθως στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Μπορεί να προκληθεί από μια μόλυνση ή μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο φάρμακο.

 • Νόσος Kawasaki

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει συνήθως τα παιδιά κάτω από την ηλικία 5 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα και φλεγμονή των ματιών. Ονομάζεται επίσης και σύνδρομο βλεννοδερματικών λεμφαδένων.

 • Μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα

Αυτή η μορφή αγγειίτιδας επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, συνήθως εκείνα στους νεφρούς και τους πνεύμονες. Μπορεί να αναπτύξετε κοιλιακό άλγος και εξάνθημα. Αν επηρεάζονται οι πνεύμονες, μπορεί να έχετε και αιμόπτυση.

 • Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Αυτή η μορφή αγγειίτιδας συνήθως επηρεάζει τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα, τα νεύρα και το δέρμα. Σχετίζεται συχνά με λοιμώξεις ηπατίτιδας-Β. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις, πόνο στην κοιλιά, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στα νεφρά.

Αγγειίτιδα: Θεραπεία

Η θεραπεία σας θα πρέπει να επικεντρωθεί στον έλεγχο της φλεγμονής με φάρμακα και την επίλυση τυχόν υποκείμενης ασθένειας, που προκάλεσε την αγγειίτιδα. Βασικά θα περάσετε από δύο φάσεις: πρώτα, διακοπή της φλεγμονής και, έπειτα, πρόληψη της υποτροπής (θεραπεία συντήρησης).

Και οι δύο φάσεις περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ποια φάρμακα και για πόσο καιρό θα πρέπει να πάρετε εξαρτάται από τον τύπο της αγγειίτιδας, τα όργανα που εμπλέκονται και το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια αρχική επιτυχία με τη θεραπεία, αλλά, στη συνέχεια έχουν νέες εξάρσεις. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν ποτέ να ξεπεράσουν την αγγειίτιδα εντελώς και χρειάζονται συνεχή θεραπεία.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αγγειίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Κορτικοστεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο, όπως πρεδνιζόνη ή μεθυλοπρεδνιζολόνη. Αυτά περιορίζουν την φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Οι παρενέργειες των κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι σοβαρές, ειδικά αν τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, εμφάνιση διαβήτη και λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση). Αν ένα κορτικοστεροειδές είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία της αγγειίτιδας, τότε μάλλον θα λάβετε τη χαμηλότερη δυνατή δόση.

 • Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν δεν ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας στα κορτικοστεροειδή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κυτταροτοξικά ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων εξαλείφουν ή να μειώνουν την λειτουργία εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν τη φλεγμονή. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν αζαθειοπρίνη, μεθοτρεξάτη και κυκλοφωσφαμίδη. Πιθανές παρενέργειες της κυκλοφωσφαμίδης περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, στειρότητα και μόλυνση. Έτσι, ακόμη κι αν αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο της φλεγμονής, δεν είναι πάντοτε η πρώτη επιλογή, ειδικά για μακροχρόνια θεραπεία.

-: http://www.mayoclinic.org

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Καραβάτου: “Δεν πίστευα ότι το My Style Rocks θα αποκτούσε τόσο μεγάλη βαρύτητα μέσα μου”

Κυριακή, 14.7.2024, 23:32 Zappit@ZAPPIT_ "Oι τρεις σεζόν στο My Style Rocks είναι ανάμεσα στις κορυφαίες σεζόν που έχω κάνει μέχρι τώρα" ομολογεί η Κατερίνα Καραβάτου. Με αφορμή το νέο κύκλο του Power of love στον ΣΚΑΪ, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. μεταξύ άλλων, ωστόσο, η αγαπημένη παρουσιάστρια μοιράστηκε την

Σοκάρει ο Γιώργος Τσούκαλης: “Έβαλαν μπράβους να μου σπάσουν τα χέρια και τα πόδια”

"Όταν σου στρέφουν όπλο, η μόνη ελπίδα που έχεις είναι να παίξεις όσο θέατρο μπορείς και να είσαι ψύχραιμος" εξηγεί ο Γιώργος Τσούκαλης.

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η