Αλτσχάιμερ: Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση

Date:

Ο γιατρός σας θα κρίνει αν το Αλτσχάιμερ είναι η πιο πιθανή “εξήγηση” των όποιων συμπτωμάτων σας με βάση τις πληροφορίες που θα του μεταφέρετε και τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της διάγνωσης.

Οι γιατροί μπορούν σχεδόν πάντα να καθορίσουν εάν έχετε άνοια και αν αυτή οφείλεται στο Alzheimer. Ως νόσος μπορεί να διαγνωστεί με απόλυτη ακρίβεια μόνο μετά θάνατον, όταν γίνει μικροσκοπική εξέταση του εγκεφάλου που θα αποκαλύψει τις χαρακτηριστικές πλάκες αμυλοειδούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση μέχρι στιγμής, που να επιβεβαιώνει ότι κάποιος εν ζωή έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Τι εξετάσεις γίνονται συνήθως

Για να ξεχωρίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από άλλες αιτίες απώλειας μνήμης, οι γιατροί μέχρι σήμερα βασίζονται στους παρακάτω τύπους εξετάσεων:

Φυσιολογική και νευρολογική εξέταση

Ο γιατρός θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και είναι πιθανό να ελέγξει τη συνολική νευρολογική σας υγεία μέσα από τα εξής:

  • Αντανακλαστικά
  • Μυϊκός τόνος και δύναμη
  • Δυνατότητα να σηκωθείτε από μια καρέκλα και να περπατήσετε στο δωμάτιο
  • Αίσθηση όρασης και ακοής
  • Συντονισμός
  • Ισορροπία

Αλτσχάιμερ: Εργαστηριακές εξετάσεις

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες απώλειας μνήμης και σύγχυσης, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς και οι ανεπάρκειες βιταμινών.

Έλεγχος νοητικής κατάστασης και νευροψυχολογικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει ένα σύντομο τεστ διανοητικής κατάστασης, για να αξιολογήσει την μνήμη σας και άλλες δεξιότητες σκέψης. Επιπλέον, μπορεί να συστήσει μια πιο εκτενή αξιολόγηση σκέψης και μνήμης. Οι πιο αναλυτικές μορφές νευροψυχολογικής εξέτασης μπορούν να παράσχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη διανοητική σας λειτουργία, σε σύγκριση με άλλα άτομα, που έχουν παρόμοιο επίπεδο ηλικίας και εκπαίδευσης.

Εγκεφαλική απεικόνιση

Αυτή εφαρμόζεται κυρίως για να εντοπίζονται ορατές ανωμαλίες, που σχετίζονται με άλλα προβλήματα υγείας (εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ), όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το εγκεφαλικό τραύμα, τυχόν όγκο στον εγκέφαλο, οι οποίες που μπορεί να προκαλέσουν γνωστικές αλλαγές. Οι νέες εφαρμογές εγκεφαλικής απεικόνισης (οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή σε κλινικές δοκιμές) μπορούν να επιτρέψουν στους γιατρούς να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκέφαλο, που προκαλούνται από το Αλτσχάιμερ.

Οι τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

  • Μαγνητική απεικόνιση (MRI): Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας. Οι μαγνητικές τομογραφίες χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλες συνθήκες που μπορεί να συνιστούν ή να επιδεινώνουν τα γνωστικά σας συμπτώματα. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να εκτιμηθεί, εάν έχει συμβεί συρρίκνωση στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Ηλεκτρονική τομογραφία (CT): Μια αξονική τομογραφία δημιουργεί εικόνες εγκάρσιας τομής (φέτες) του εγκεφάλου σας. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για να αποκλείσει τους όγκους, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τους τραυματισμούς στο κεφάλι.
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET): Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εγκεφαλικής σάρωσης, θα σας γίνει ένεση σε μια φλέβα με ραδιενεργό ιχνηλάτη χαμηλού επιπέδου. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι μια ειδική μορφή γλυκόζης (ζάχαρης) που “αποκαλύπτει” την συνολική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να δείξει ποια μέρη του εγκεφάλου σας δεν λειτουργούν καλά. Οι νέες τεχνικές PET είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τυχόν σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς και άλλα σημάδια, που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, αυτές οι νέες τεχνικές PET βρίσκονται γενικά σε ερευνητικό στάδιο ακόμα.
  • Εγκεφαλονωτιαίο υγρό: Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η ταχέως προοδευτική άνοια, ή πολύ πρώιμη άνοια, μπορεί να γίνει εξέταση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτό θα ελεγχθεί για βιοδείκτες, που υποδηλώνουν την πιθανότητα νόσου του Alzheimer.

-: https://www.mayoclinic.org

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Στανίση: «Τόσα χρόνια στο χώρο και ξέρω να ντύνομαι, όχι να γίνομαι γελοία»

Στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool μίλησε για όλα η Κατερίνα Στανίση.

Survivor: Ζευγάρι Μπολέτσης – Χατζηγεωργίου; «Τους είδα κανονικά να φιλούνται»

Φάνης Μπολέτσης και Χρύσα Χατζηγεωργίου είναι ζευγάρι και αυτό αποκαλύφθηκε μέσα από την εκπομπή.

Γιώργος Καράβας: Σε κρυοσάουνα στους -85 βαθμούς – Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος, λέει

Λίγες ώρες μετά το Άγιο Όρος, άρα θα πάω έτοιμος, λέει χιουμοριστικά το μοντέλο 

Σοφία Μπους: Περιγράφει πώς αντέδρασε η σύντροφός της όταν της ζήτησε να βγουν για πρώτη φορά

Όπως είπε, η Άσλιν Χάρις δεν πίστευε ότι της αρέσουν οι γυναίκες

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο

Γιώργος Καράβας στους -85 βαθμούς: “Είμαι έτοιμος να πεθάνω όρθιος”

Παρασκευή, 19.7.2024, 19:37 Zappit@ZAPPIT_ Η λύση στον καύσωνα για τον Γιώργο Καράβα, όπως γράφει και στη σχετική ανάρτηση. Σε θάλαμο ακραία χαμηλών θερμοκρασιών μπήκε ο Γιώργος Καράβας για να κάνει κρυοσάουνα, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γνωστό μοντέλο εκτέθηκε σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους -85 βαθμούς για

Νέες αποκαλύψεις για τον χωρισμό Τζολί – Πιτ: Είχαν πολύ διαφορετικό στιλ ανατροφής

Νέα στοιχεία για το λόγο που ο γάμος Μπράντ Πιτ και Αντζελίνας Τζολί έφτασε στο τέλος του το 2016, αποκαλύφθηκαν από στενό πρόσωπο του πρώην ζευγαριού. Ακόμη και εντός εγγάμου βίου, το απόλυτο ζευγάρι του Χόλιγουντ φαίνεται πως είχε πολλές εντάσεις όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους. Δημοσίευμα του περιοδικού People αναφέρει ότι ο

Γιάννης Μπέζος: «Δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεσαι απελευθερωμένος, έχω μεγαλώσει με στερεότυπα που προσπαθώ να ξεπεράσω»

Στην ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης στάθηκε ο Γιάννης Μπέζος την οποία χαρακτήρισε «Είναι σαν ένα περίπτερο που πουλάει μόνο τσιχλόφουσκες. Με ενοχλεί η ανοησία σε όλα, κυρίως στις πρωινές εκπομπές που ασχολούνται με ό,τι πιο ανόητο υπάρχει». «Δεν είναι υποχρεωτικό να γελάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως συνηθίζει η ελληνική τηλεόραση που έχει

Ξέσπασε η Κατερίνα Καινούργιου για τον οδηγό που έσερνε σκυλάκι στην Ημαθία: «Ντρέπομαι για το ανθρώπινο είδος»

Την οργή της εξέφρασε η Κατερίνα Καινούργιου για το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με έναν οδηγό στη Βέροια να σέρνει τον σκύλο του με το αυτοκίνητό του. Στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται ο σκύλος να είναι δεμένος με σχοινί στον λαιμό και να σέρνεται στον

Το «ευχαριστώ» του Αλέξανδρου Τσουβέλα που γέμισε το Θέατρο Πέτρας

Η αποκάλυψη του Αλέξανδρου Τσουβέλα για την πιο δύσκολη βραδιά… κωμωδίας. Το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών που βρέθηκαν στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, εισέπραξε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Ο γνωστός κωμικός, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτα τις επιτυχημένες περιοδείες του με τίτλο «Αλήθειες», βρέθηκε μπροστά σε περίπου τρεις χιλιάδες κόσμου. Όμως δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο

Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός

Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός Αντώνης Κρόμπας: Στην τηλεόραση δεν μπορείς να πεις τίποτα πια και να αστειευτείς γιατί μπορεί να θιχτεί ο χοντρός ή ο κοντός Ειδικά την κωμωδία την έχει ευνουχίσει η πολιτική ορθότητα, πρόσθεσε ο

Μαρία Σολωμού: Συνεχίζει τις διακοπές της στην Αντίπαρο – Υπάρχει καλύτερο νησί; γράφει στο Instagram

Η ηθοποιός μοιράστηκε μερικά καλοκαιρινά στιγμιότυπα με τους διαδικτυακούς της φίλους