Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή σε μία άρθρωση. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνο μέσα στην άρθρωση.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει τις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος, δηλαδή και στα δύο χέρια, και στους δύο καρπούς, ή και στα δύο γόνατα. Αυτή η συμμετρία είναι που την ξεχωρίζει από τους άλλους τύπους αρθρίτιδας.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά, το αίμα, ή νεύρα.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα
Οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι:
- Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις
- Ακαμψία, ειδικά το πρωί, ή μετά από παρατεταμένο χρονικό διάστημα που ο ασθενής είναι σε καθιστή θέση
- Κούραση
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον καθένα. Για κάποιους, τα συμπτώματα στις αρθρώσεις εξελίσσονται σταδιακά σε διάστημα πολλών ετών. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να περάσουν περίοδο ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν συμπτώματα.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος φτάνουν μέσω του αίματος στις αρθρώσεις και στον συνδετικό τους ιστό, που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Μόλις φθάσουν εκεί, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν φλεγμονή, η οποία φθείρει τον χόνδρο (το προστατευτικό υλικό στην άκρη των οστών). Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, ο χώρος μεταξύ των οστών στενεύει. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, τα οστά φτάνουν να τρίβονται μεταξύ τους.
Η φλεγμονή της άρθρωσης προκαλεί πρήξιμο και οδηγεί σε συσσώρευση υγρού εντός της άρθρωσης. Καθώς η εσωτερική επένδυση της άρθρωσης διαστέλλεται και γεμίζει με φλεγμονώδη κύτταρα, μπορεί να παράγει ουσίες που καταστρέφουν το ίδιο το οστό.
Όλα αυτά προκαλούν έντονο πόνο στην άρθρωση, πρήξιμο και θερμότητα στην αφή.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι περιέχει η διατροφή που βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων
Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς και την γενική υγεία του ασθενούς.
- Μεσογειακή Διατροφή: Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά είναι πολύ ευεργετικά για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν στην ακαμψία των αρθρώσεων και του πόνου λόγω αρθρίτιδας. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βρεθούν στο σολομό, στη ρέγκα και στον τόνο. Δεύτερον, αυτό το είδος των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βρεθεί στο λιναρόσπορο και στα καρύδια.
- Αντιοξειδωτικά: Ένα άλλο υπερ όπλο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δίαιτα είναι τα αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο. Καλά παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες όπως Α, C και Ε, σελήνιο, φρούτα, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, καθώς και φρέσκα λαχανικά.
- Φλαβονοειδή: Τα φλαβονοειδή πρέπει να περιλαμβάνονται ως μέρος μιας δίαιτας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αφού μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μόνο τα φυτά μπορούν να παράγουν φυσικά φλαβονοειδή. Ως εκ τούτου, καλό είναι οι πάσχοντες να καταναλώνουν τρόφιμα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, και το μπρόκολο.
Πηγές: http://www.webmd.com, http://www.newhealthguide.org
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]