Πάρκινσον: Δημιούργησαν συσκευή που αξιολογεί την κινητικότητα των ασθενών

Date:

Η πρώτη αντικειμενική εξέταση για τη νόσο Πάρκινσον άρχισε να διατίθεται στην Ευρώπη. Είναι μια συσκευή που κατα- τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών.

Την πρώτη φορητή συσκευή που αξιολογεί στην αληθινή ζωή την κινητικότητα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον ανέπτυξαν Ισπανοί επιστήμονες. Με τη βοήθειά της ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και εξ αποστάσεως την πορεία της νόσου και να προσαρμόζει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UPC) παρουσίασαν την πρωτοποριακή συσκευή τους στο ετήσιο συνέδριο της International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε προσφάτως στη Νίκαια της Γαλλίας.

Όπως εξήγησαν, η συσκευή τους αποτελεί προϊόν μιας έρευνας που άρχισε πριν από 10 χρόνια. Στην μορφή της που άρχισε να διατίθεται πανευρωπαϊκά (και στην Ελλάδα) μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, το οποίο φορά ο ασθενής στη ζώνη του για 5 έως 7 ημέρες.

Την συσκευή ρυθμίζει αρχικά ο γιατρός, εισάγοντας τα στοιχεία και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Στη συνέχεια, την τοποθετεί ο ασθενής στη ζώνη του και αυτή αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα.

Καταγραφή κινητικών συμπτωμάτων

Η συσκευή διαθέτει:

 • Έναν «έξυπνο» αισθητήρα ο οποίος κατα- όλο το 24ωρο την κινητική κατάσταση του ασθενούς
 • Ένα επιταχυνσιόμετρο για να κατα- την ταχύτητα της κίνησής του

Με αυτά τα δύο εξαρτήματα κατα- όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή:

 • Την βραδυκινησία (αργές κινήσεις)
 • Τον τρόμο (τρέμουλο)
 • Την υπερκινησία
 • Την ακινησία
 • Τις πτώσεις
 • Το freezing (είναι το αιφνίδιο «πάγωμα» της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου).

Επιπλέον, η συσκευή υπολογίζει την ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο οργανισμός του ασθενούς και κατα- τις στάσεις του σώματός του.

Ευαισθησία και ειδικότητα

Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ειδικούς αλγορίθμους για να αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται στον γιατρό σε μορφή γραφημάτων και αριθμών, όταν ο ασθενής τού επιστρέψει τη συσκευή.

Διαβάστε ακόμα Πάρκινσον: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το «freezing»

Ο γιατρός χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές στη θεραπεία του. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, συσχετίζοντας την ώρα λήψης τους με τα συμπτώματά του.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στο συνέδριο, δοκίμασαν τη συσκευή τους σε δεκάδες εθελοντές. Άλλοι από αυτούς έπασχαν από νόσο Πάρκινσον και άλλοι όχι.

Όπως διαπίστωσαν, η συσκευή έχει πολύ υψηλή ευαισθησία (sensitivity) και ειδικότητα (specificity). Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο βασικές παράμετροι της διαγνωστικής ακρίβειας. Η ευαισθησία είναι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν και έχουν θετικό (άρα σωστό) αποτέλεσμα σε μία εξέταση. Αντίστοιχα, η ειδικότητα είναι το ποσοστό των ατόμων που δεν νοσούν και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην ίδια εξέταση.

Η αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης, η συσκευή έχει:

 • 93% ευαισθησία και 95% ειδικότητα στην δυσκινησία
 • 88% ευαισθησία και 81% ειδικότητα στη βραδυκινησία.
 • Την ίδια ευαισθησία και ειδικότητα στο freezing (από 85% το καθένα).
 • 92% ευαισθησία και 94% ειδικότητα στην ανίχνευση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων (on-off) της νόσου Πάρκινσον.

Στο στάδιο ON-OFF ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πια όλη μέρα στα φάρμακα που παίρνει, με αποτέλεσμα η κινητικότητά του να παρουσιάζει διακυμάνσεις μέσα στην ίδια ημέρα.

Αντικειμενική αξιολόγηση

«Με τη νέα συσκευή αλλάζει ο τρόπος που παρακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε τη νόσο Πάρκινσον», σχολιάζει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον & Διαταραχών Μνήμης Γαλατσίου.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιον αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης της κινητικότητας των ασθενών μας. Έτσι, καθορίζαμε την αγωγή τους με βάση δύο σημαντικά, αλλά υποκειμενικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο και η περιγραφή μιας τυπικής ημέρας από τον ίδιο τον ασθενή».

Οι δύο αυτοί τρόποι έχουν ορισμένα μειονεκτήματα, εξηγεί ο ειδικός. «Ο νευρολόγος θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα αν ο ασθενής την ώρα της κλινικής εξέτασης βρίσκεται σε φάση ΟΝ και διαφορετικά αν βρίσκεται σε φάση OFF των κινητικών διακυμάνσεων», λέει.

Επιπλέον, «κατά την υποκειμενική περιγραφή μιας τυπικής μέρας από τους ίδιους τους ασθενείς συχνά διαπιστώνουμε ότι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τους φροντιστές τους», συνεχίζει. «Πόσο μάλλον που οι μέρες τους δεν είναι ίδιες, διότι καθώς προχωρά η νόσος άλλοτε η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι υψηλή και άλλοτε μειωμένη. Τώρα, όμως, έχουμε στην διάθεσή μας ένα αξιόπιστο δείκτη της κινητικής κατάστασής τους, που περι- με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα όλα τα κινητικά συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Ήδη την έχουμε τοποθετήσει στους πρώτους τέσσερις ασθενείς μας και περιμένουμε τις μετρήσεις».

Εξατομίκευση της θεραπείας

Όπως εξηγεί ο κ. Ζήκος, η συσκευή δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στην τοποθέτησή της. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να την περάσει στη ζώνη του και να μην την βγάλει για 7 ημέρες. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ασθενείς που μένουν στην περιφέρεια θα μπορούν να αξιολογηθούν και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή ακόμα και εξ αποστάσεως, δίχως να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους.

«Με τη συσκευή αυτή θα μπορούμε πια να εξατομικεύουμε την θεραπεία ανάλογα με τους βιορυθμούς και τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς», προσθέτει ο κ. Ζήκος. «Πιστεύουμε ότι πολλοί ασθενείς με κινητικές διακυμάνσεις θα δουν σημαντική βελτίωση. Θα μπορέσουμε επίσης να διερευνήσουμε περισσότερο το αίτιο και τη συσχέτιση της αγωγής με φαινόμενα όπως το freezing  και οι πτώσεις, ώστε να τα μειώσουμε αποτελεσματικά στους ασθενείς μας».

Η νέα συσκευή διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 7 ημέρες, καθώς και δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ταμπού: Η νέα σειρά του MEGA περιγράφει μια σκοτεινή υπόθεση δολοφονίας

Το MEGA φέρνει στη μικρή οθόνη αυτό το φθινόπωρο, μια νέα δραματική σειρά με τίτλο «Ταμπού». Η σκηνοθεσία ανήκει στον Αντρέα Γεωργίου και το σενάριο στη Βάνα Δημητρίου. Με φόντο την ατμοσφαιρική πόλη των Ιωαννίνων, το «Ταμπού» ξετυλίγει το κουβάρι μιας σκοτεινής υπόθεσης δολοφονίας. Ένα πτώμα ανασύρεται από τα παγωμένα νερά της λίμνης και μια σειρά

Πίτερ Κέι: Είναι ο πλουσιότερος κωμικός του Ηνωμένου Βασιλείου

Δεύτερος στη λίστα είναι ο Στίβεν Μέρτσαντ και ακολουθεί ο Ρίκι Τζερβέις

Έλον Μασκ: “Θα καταστρέψω τον ιό της woke κουλτούρας, «σκότωσε» τον γιο μου κι έγινε τρανς”

"Με ξεγέλασαν για να το κάνω. Δεν μου εξήγησαν ότι οι αναστολείς της εφηβείας είναι στην πραγματικότητα απλώς φάρμακα αποστείρωσης". Πυρ και μανία έγινε ο Έλον Μασκ, που δήλωσε ότι ξεγελάστηκε από τον «ιό της woke κουλτούρας» και επέτρεψε σε έναν από τους γιους του να γίνει τρανσέξουαλ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Έλον

Ελένη Τσολάκη: Σπάνια φωτογραφία με τον σύζυγό της, Παύλο Πετρουλάκη

Η παρουσιάστρια απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Σαλάτα ρόκας με αβοκάντο, κάσιους και σος βασιλικού

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ   4 δέσµες baby ρόκα 1 δέσµη ραπανάκια 100 γρ. κάσιους (cashew nuts) 200 γρ. µανιτάρια πλευρώτους 200 γρ. κολοκύθι 100 γρ. µπαλίτσες µοτσαρέλα 300 γρ. αβοκάντο Για τη σος: 1 δέσµη βασιλικού 1 κουταλάκι µουστάρδα 100 ml ελαιόλαδο 20 ml χυµό λεµονιού 30 γρ µέλι Αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα µπολ

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο

Πατάτες με αγκινάρες στο φούρνο Pq3a4794 ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό πατάτες• 350 γρ. καρδιές αγκινάρας• 50 γρ. ελαιόλαδο• 1 κουταλάκι τσαγιού ρίγανη• Αλάτι και πιπέρι• 40 γρ. χυμό λεμονιού• 200 γρ. κρύο νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μοιράζουμε τις καρδιές αγκινάρας στα 2 ή 4, αναλόγως

Ντίνος Σιωμόπουλος: «Αισθάνομαι, όμως, πολύ τυχερός που κατάφερα να κάνω οικογένεια»

Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, ο παρουσιαστής της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο, μίλησε για τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό, για τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό και για την οικογένειά του. Αυλαία για ακόμα μία τηλεοπτική σεζόν, στην οποία οι τηλεθεατές προτίμησαν το «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενημέρωσή τους τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Θεωρείτε ότι έχετε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης

Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ: Ποιος είναι ο γοητευτικός ηθοποιός του Hollywood που σαρώνει τα βραβεία;

Ποιος είναι ο γοητευτικός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, ο οποίος έχει κλέψει την καρδιά του γυναικείου φύλου;

Ηλίας Βρεττός για Βανδή: Κανονικά η μουσική θα έπρεπε να ενώνει, να τη χρησιμοποιούμε για να γίνουμε φίλοι

Ο Ηλίας Βρεττός έκανε δηλώσεις το μεσημέρι της Τρίτης 23/07 στην κάμερα της εκπομπής Summer’s Cool όπου ο τραγουδιστής ρωτήθηκε για την αντίδραση της Δέσποινας Βανδή στην Τουρκία καθώς κλήθηκε να σχολιάσει και τον Χρήστο Μάστορα στην βιογραφική ταινία για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη «Η Δέσποινα είναι ένας πάρα πολύ ώριμος άνθρωπος και νομίζω

Κόρα Καρβούνη: “Από αύριο φεύγω από τα social media”

Ο λόγος που η ηθοποιός προχώρησε σε αυτή την απόφαση. Ένα διάλειμμα από την παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως έχει προγραμματίσει η Κόρα Καρβούνη. Η γνωστή ηθοποιός, που αυτή την περίοδο συμμετέχει στα γυρίσματα της νέας σειράς του ΑΝΤ1 με τίτλο «Grand Hotel», ανακοίνωσε στους ακολούθους της στο Instagram πως από αύριο, Τετάρτη

Γιώργος Βελισσάρης για τα λουλούδια με το κλαρκ σε πανηγύρι στη Λακωνία: «Λέω τι γίνεται; Θα σηκώσει το πάλκο;»

Για το κλαρκ που τον… έρανε με γαρύφαλλα σε πανηγύρι στη Λακωνία, μίλησε ο Γιώργος Βελισσάρης. Οι κάτοικοι του χωριού επιφύλασσαν μια αποθεωτική υποδοχή στον τραγουδιστή με κόρνες και βεγγαλικά, ενώ η μεγάλη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν τον «έλουσε» με 100 κιλά γαρύφαλλα, ένα…κλαρκ! «Έχουν υπάρξει πολλές εκδηλώσεις θαυμασμού αλλά ο καθένας το παρουσιάζει