Πάρκινσον: Δημιούργησαν συσκευή που αξιολογεί την κινητικότητα των ασθενών

Date:

Η πρώτη αντικειμενική εξέταση για τη νόσο Πάρκινσον άρχισε να διατίθεται στην Ευρώπη. Είναι μια συσκευή που κατα- τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών.

Την πρώτη φορητή συσκευή που αξιολογεί στην αληθινή ζωή την κινητικότητα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον ανέπτυξαν Ισπανοί επιστήμονες. Με τη βοήθειά της ο γιατρός μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και εξ αποστάσεως την πορεία της νόσου και να προσαρμόζει τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UPC) παρουσίασαν την πρωτοποριακή συσκευή τους στο ετήσιο συνέδριο της International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε προσφάτως στη Νίκαια της Γαλλίας.

Όπως εξήγησαν, η συσκευή τους αποτελεί προϊόν μιας έρευνας που άρχισε πριν από 10 χρόνια. Στην μορφή της που άρχισε να διατίθεται πανευρωπαϊκά (και στην Ελλάδα) μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, το οποίο φορά ο ασθενής στη ζώνη του για 5 έως 7 ημέρες.

Την συσκευή ρυθμίζει αρχικά ο γιατρός, εισάγοντας τα στοιχεία και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Στη συνέχεια, την τοποθετεί ο ασθενής στη ζώνη του και αυτή αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα.

Καταγραφή κινητικών συμπτωμάτων

Η συσκευή διαθέτει:

  • Έναν «έξυπνο» αισθητήρα ο οποίος κατα- όλο το 24ωρο την κινητική κατάσταση του ασθενούς
  • Ένα επιταχυνσιόμετρο για να κατα- την ταχύτητα της κίνησής του

Με αυτά τα δύο εξαρτήματα κατα- όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή:

  • Την βραδυκινησία (αργές κινήσεις)
  • Τον τρόμο (τρέμουλο)
  • Την υπερκινησία
  • Την ακινησία
  • Τις πτώσεις
  • Το freezing (είναι το αιφνίδιο «πάγωμα» της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου).

Επιπλέον, η συσκευή υπολογίζει την ενέργεια (θερμίδες) που καταναλώνει ο οργανισμός του ασθενούς και κατα- τις στάσεις του σώματός του.

Ευαισθησία και ειδικότητα

Η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ειδικούς αλγορίθμους για να αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται στον γιατρό σε μορφή γραφημάτων και αριθμών, όταν ο ασθενής τού επιστρέψει τη συσκευή.

Διαβάστε ακόμα Πάρκινσον: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το «freezing»

Ο γιατρός χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα για να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές στη θεραπεία του. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, συσχετίζοντας την ώρα λήψης τους με τα συμπτώματά του.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στο συνέδριο, δοκίμασαν τη συσκευή τους σε δεκάδες εθελοντές. Άλλοι από αυτούς έπασχαν από νόσο Πάρκινσον και άλλοι όχι.

Όπως διαπίστωσαν, η συσκευή έχει πολύ υψηλή ευαισθησία (sensitivity) και ειδικότητα (specificity). Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο βασικές παράμετροι της διαγνωστικής ακρίβειας. Η ευαισθησία είναι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν και έχουν θετικό (άρα σωστό) αποτέλεσμα σε μία εξέταση. Αντίστοιχα, η ειδικότητα είναι το ποσοστό των ατόμων που δεν νοσούν και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην ίδια εξέταση.

Η αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης, η συσκευή έχει:

  • 93% ευαισθησία και 95% ειδικότητα στην δυσκινησία
  • 88% ευαισθησία και 81% ειδικότητα στη βραδυκινησία.
  • Την ίδια ευαισθησία και ειδικότητα στο freezing (από 85% το καθένα).
  • 92% ευαισθησία και 94% ειδικότητα στην ανίχνευση του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων (on-off) της νόσου Πάρκινσον.

Στο στάδιο ON-OFF ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται πια όλη μέρα στα φάρμακα που παίρνει, με αποτέλεσμα η κινητικότητά του να παρουσιάζει διακυμάνσεις μέσα στην ίδια ημέρα.

Αντικειμενική αξιολόγηση

«Με τη νέα συσκευή αλλάζει ο τρόπος που παρακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε τη νόσο Πάρκινσον», σχολιάζει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον & Διαταραχών Μνήμης Γαλατσίου.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιον αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης της κινητικότητας των ασθενών μας. Έτσι, καθορίζαμε την αγωγή τους με βάση δύο σημαντικά, αλλά υποκειμενικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο και η περιγραφή μιας τυπικής ημέρας από τον ίδιο τον ασθενή».

Οι δύο αυτοί τρόποι έχουν ορισμένα μειονεκτήματα, εξηγεί ο ειδικός. «Ο νευρολόγος θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα αν ο ασθενής την ώρα της κλινικής εξέτασης βρίσκεται σε φάση ΟΝ και διαφορετικά αν βρίσκεται σε φάση OFF των κινητικών διακυμάνσεων», λέει.

Επιπλέον, «κατά την υποκειμενική περιγραφή μιας τυπικής μέρας από τους ίδιους τους ασθενείς συχνά διαπιστώνουμε ότι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τους φροντιστές τους», συνεχίζει. «Πόσο μάλλον που οι μέρες τους δεν είναι ίδιες, διότι καθώς προχωρά η νόσος άλλοτε η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι υψηλή και άλλοτε μειωμένη. Τώρα, όμως, έχουμε στην διάθεσή μας ένα αξιόπιστο δείκτη της κινητικής κατάστασής τους, που περι- με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα όλα τα κινητικά συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Ήδη την έχουμε τοποθετήσει στους πρώτους τέσσερις ασθενείς μας και περιμένουμε τις μετρήσεις».

Εξατομίκευση της θεραπείας

Όπως εξηγεί ο κ. Ζήκος, η συσκευή δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στην τοποθέτησή της. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να την περάσει στη ζώνη του και να μην την βγάλει για 7 ημέρες. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ασθενείς που μένουν στην περιφέρεια θα μπορούν να αξιολογηθούν και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή ακόμα και εξ αποστάσεως, δίχως να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους.

«Με τη συσκευή αυτή θα μπορούμε πια να εξατομικεύουμε την θεραπεία ανάλογα με τους βιορυθμούς και τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς», προσθέτει ο κ. Ζήκος. «Πιστεύουμε ότι πολλοί ασθενείς με κινητικές διακυμάνσεις θα δουν σημαντική βελτίωση. Θα μπορέσουμε επίσης να διερευνήσουμε περισσότερο το αίτιο και τη συσχέτιση της αγωγής με φαινόμενα όπως το freezing  και οι πτώσεις, ώστε να τα μειώσουμε αποτελεσματικά στους ασθενείς μας».

Η νέα συσκευή διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 7 ημέρες, καθώς και δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φραγκολιάς – Πατσιώτη: Κρίση στη σχέση τους; Η Δώρα τον έκανε unfollow!

Κρίση στη σχέση του Κώστα Φραγκολιά και της Δώρας Πατσιώτη ;

Σωτηρίου: Άφωνη η Σκορδά με τη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα η οποία κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και βρέθηκε καλεσμένη στο Buongiorno.  H Φαίη Σκορδά έμεινε άφωνη μόλις την είδε! Η παρουσιάστια τα έχασε και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να της κάνει ένα "διάβασμα" και αμέσως τη ρώτησε πόσο ύψος έχει. Η

Γιώργος Μανίκας: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο»

Η Λίλια Μανίκα πλέον είναι καλά στην υγεία της

Μαρινέλλα: Θέμα ημερών να βγει από τη ΜΕΘ, είπε η Ματίνα Παγώνη

Εκεί θα μείνει μερικές μέρες και μετά θα πρέπει να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης, συμπλήρωσε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

«Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία για την παχυσαρκία στους ενήλικες», επισημαίνει η διατροφολόγος κ.Χασαπίδου. Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή έχουμε

Ο Νιλ Γιανγκ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις: «Ψηφίστε την για ένα όμορφο μέλλον για την οικογένειά σας»

Ο Νιλ Γιανγκ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Σε νέα ανάρτηση στο blog του «Neil Young Archives», ο θρυλικός ροκ σταρ τόνισε τους λόγους για τους οποίους «αγαπά» την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και διευκρινίζει: «Είναι ειλικρινής, χωρίς περιστροφές αφηγήτρια της αλήθειας που έχει εμπειρία

Πάνω από 6 μήνες παλεύει στη ΜΕΘ ο Δημήτρης Κόκοτας – «Υπάρχει μία σταθερότητα», λέει η Ματίνα Παγώνη

Στη σοβαρότητα της κατάστασης υγείας του Δημήτρη Κόκοτα εστίασε το πρωί της Τρίτης 15/10 η Ματίνα Παγώνη. Κάνοντας λόγο για ένα εξ αρχής δύσκολο περιστατικό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε πως το παλεύει πάνω από 6 μήνες. Μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Buongiorno» η Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Το παλεύουμε πάνω από 6 μήνες. Ήταν

Υγειονομική κάλυψη: Οι κοινωνικές ανισότητες και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής εκπονήθηκε πρόσφατα μελέτη, η οποία επιχειρεί να καταγράψει και να αποτυπώσει, για πρώτη φορά συνολικά, το φάσμα των Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα. Ο κ. Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)

H 25χρονη Κωνσταντίνα Σωτηρίου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Cosmo International 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ και μάλιστα κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 21 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Το μοντέλο είχε προετοιμαστεί εντατικά για τον διαγωνισμό ομορφιάς για μήνες στο Πουέρτο Ρίκο, εκπαιδευόμενη από κορυφαίους επαγγελματίες

Γιατί η Lisa Marie Presley κράτησε το σώμα του γιου της Benjamin Keough σε ξηρό πάγο για 2 μήνες μετά το θάνατό του

Στα μεταθανάτια απομνημονεύματά της «From Here To The Great Unknown» -τα οποία ολοκλήρωσε η κόρη της Riley Keough- η κόρη του Elvis Presley και της Priscilla Presley περιέγραψε λεπτομερώς γιατί κράτησε τον γιο της Benjamin Keough σε ξηρό πάγο για δύο μήνες μετά τον θάνατό του το 2020 και πώς εμπνεύστηκε από τον θάνατο του

Κατερίνα Καινούργιου: Το δημόσιο μήνυμα στον Παναγιώτη Κουτσουμπή – «Δεν μπορώ να περιμένω…»

Η Κατερίνα Καινούργιου σχολίασε μία φωτογραφία του αγαπημένου της, Παναγιώτη Κουτσουμπή στο Instagram του.

Ιωάννα Τούνη: Η νέα της περιπέτεια στο αεροδρόμιο – «Ρε, πάτε καθόλου καλά;»

Νέα περιπέτεια για την Ιωάννα Τούνη ταξιδεύοντας με τον 22 μηνών γιο της, Πάρη από Αθήνα – Θεσσαλονίκη.