Love

1 στους 10 εφήβους ανταλλάσσει άσεμνες φωτογραφίες πριν το Γυμνάσιο

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης στις ΗΠΑ. Πόσοι έφηβοι στέλνουν ή λαμβάνουν άσεμνες φωτογραφίες. Σε ποια ηλικία εκτίθενται για πρώτη φορά στην πορνογραφία. Τι ποσοστό βλέπει πορνό σχεδόν καθημερινά. Τι λένε οι ειδικοί.

Ανησυχητικά υψηλός αριθμός παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας βλέπουν πορνογραφικό υλικό στα κινητά τους τηλέφωνα ή/και στέλνουν ή λαμβάνουν φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο (γυμνές ή ημίγυμνες), προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι μισοί από τους εφήβους που ρώτησαν σχετικώς είχαν δει πορνογραφικό υλικό στα κινητά τους. Η δε ηλικία που αυτό συνηθέστερα συμβαίνει είναι τα 11,5 έτη. Με άλλα λόγια, πριν καν τα παιδιά πάνε στην Α’ τάξη του Γυμνασίου, έχουν έρθει σε επαφή με την πορνογραφία.

«Τα ευρήματα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι έφηβοι πρέπει να ενημερωθούν στα σχολεία ότι η αποστολή γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών δεν αποτελεί προϋπόθεση ενός εφηβικού έρωτα. Πρέπει επίσης να μάθουν ότι η πορνογραφία δεν αντανακλά τις προσδοκίες που πρέπει να έχουν από την σεξουαλική τους ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Amanda Giordano, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Συμβουλευτικής & Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στην επιθεώρηση Professional School Counseling. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ζήτησαν από 350 μαθητές, ηλικίας 12-17 ετών, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την χρήση πορνογραφίας και φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο.

Το 15% των εφήβων είπαν ότι είχαν αποστείλει γυμνές φωτογραφίες τους, ενώ το 24,3% είχαν λάβει γυμνές φωτογραφίες. Επιπλέον, το 25% των εφήβων είπαν ότι τους είχε ζητηθεί να στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους. Το 12%, δε, είπαν ότι κατά το τελευταίο έτος αυτό τους είχε ζητηθεί πιεστικά.

Η πίεση αυτή είναι πολύ ανησυχητική, διότι η αποστολή άσεμνων φωτογραφιών έχει αθέλητες συνέπειες, τονίζουν οι ερευνητές. Μπορεί, π.χ., οι φωτογραφίες αυτές να αναρτηθούν στο διαδίκτυο ή να μοιραστούν στο σχολείο του παιδιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για εκβιασμό, προσθέτουν.

«Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι όταν αποστέλλουν τέτοιου είδους φωτογραφίες. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το κάνουν», τόνισε η Dr. Giordano. «Ωστόσο πρέπει να ενημερωθούν σχετικώς από ενήλικες που εμπιστεύονται πριν δεχθούν το σχετικό αίτημα από το αγόρι ή το κορίτσι τους. Πρέπει να γνωρίζουν τι θα απαντήσουν και να νιώθουν την αυτοπεποίθηση να το κάνουν».

Όπως υπογραμμίζει, οι γονείς των εφήβων πρέπει να τους ενημερώσουν γι’ αυτούς τους κινδύνους και να τους προετοιμάσουν σωστά. Όχι μόνο να τους δίνουν τα smartphone και να προσεύχονται ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Και πορνογραφία

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 53% των εφήβων είχαν δει πορνό. Η μέση ηλικία της πρώτης έκθεσης σε αυτό ήταν τα 11,5 χρόνια. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τρεις είχαν δει πορνό τουλάχιστον μία φορά κατά το τελευταίο έτος. Ποσοστό 8% όμως είπαν ότι έβλεπαν πορνό σε καθημερινή βάση.

Η χρήση του πορνό ήταν πιο συχνή μεταξύ των αγοριών. Συσχετιζόταν επίσης ισχυρά με τα αιτήματα για άσεμνες φωτογραφίες.

«Η πορνογραφία είναι ό,τι χειρότερο για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων», υπογράμμισε η Dr. Giordano. «Περιέχει ποικίλου βαθμού βία, επιθετικότητα και υποβάθμιση των γυναικών. Δυστυχώς, όταν οι έφηβοι δεν συζητούν για την υγιή σεξουαλικότητα με ενήλικες που εμπιστεύονται, νομίζουν πως ό,τι βλέπουν στο πορνογραφικό υλικό, ισχύει και στην πραγματικότητα. Έτσι όμως αποκτούν μία εντελώς στρεβλή αντίληψη για το σεξ».

Όπως εξήγησε, οι έφηβοι πρέπει λ.χ. να μάθουν ότι στις ταινίες πορνό συμμετέχουν ηθοποιοί. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι ταινίες αυτές συνήθως δεν περιγράφουν τις υγιείς, ασφαλείς και συναινετικές σεξουαλικές πρακτικές.

«Οι μαθητές υποτίθεται ότι διδάσκονται στα σχολεία πώς να είναι καλοί πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διδαχθούν και την υπεύθυνη, υγιή χρήση των ψηφιακών μέσων», επισήμανε η ειδικός. «Η τεχνολογία δεν θα πάψει να υφίσταται, αλλά οι νέοι πρέπει να μάθουν να την χρησιμοποιούν σωστά και να μην πιστεύουν άκριτα οτιδήποτε βλέπουν ή διαβάζουν».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποια ΣΜΝ κολλάνε και μέσω των ρούχων

admin

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

admin

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

admin

Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

admin

Νέου τύπου αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες σταματά την κινητικότητα του σπέρματος

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Οι τροφές για κορυφαία λίμπιντο – Βελτιώνουν κυκλοφορικό και αντοχή

admin

ΕΟΔΥ: Εξετάσεις στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας χωρίς ραντεβού στις 13-14 Φεβρουαρίου

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ξέρετε για την αλλαγή προφυλακτικού κάθε 30 λεπτά; Τι άλλα επισημαίνουν οι γιατροί

admin

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

admin

HPV: Ο «ιός του σεξ» απειλεί περισσότερο τους καπνιστές, λένε οι ειδικοί

admin