Health

Χαμός με βίντεο στο TikTok όπου λένε ότι κάποια ταμπόν προκαλούν καρκίνο

Ένα βίντεο στο TikTok -που έγινε viral τις τελευταίες μέρες- διαδίδει παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι ένα συστατικό το οποίο βρίσκεται σε κάποια ταμπόν —το διοξείδιο του τιτανίου— μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ας είμαστε ξεκάθαροι εξαρχής: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το διοξείδιο του τιτανίου, ένα φυσικό μέταλλο που χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να είναι καρκινογόνο όταν εισπνέεται, ωστόσο, αυτό έχει παρατηρηθεί μόνο σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους!

“Αυτή η λανθασμένη αντίληψη είναι ένα καλό παράδειγμα ψευδοεπιστήμης: όταν κάτι ακούγεται εύλογο λόγω κάποιου ψήγματος αλήθειας, αλλά παρερμηνεύει τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία εξελίσσοντάς το σε κάτι που δεν είναι αληθινό”, δήλωσε ο δρ. Ryan Marino, τοξικολόγος και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Το επίμαχο βίντεο στο TikTok

@rachelmorgann__ TAMPON USERS LISTEN UP #fyp #tampons ♬ original sound – rachel morgan

Τι είναι το διοξείδιο του τιτανίου

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα φυσικό μέταλλο που βρίσκεται στον φλοιό της Γης. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φάρμακα, τρόφιμα και καλλυντικά προϊόντα, όπως αντηλιακά.

Η δρ. Kecia Gaither, γυναικολόγος και Διευθύντρια του τμήματος Περιγεννητικών Υπηρεσιών/Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο NYC Health + Hospitals, λέει ότι το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκαντικός παράγοντας για να κάνει τα υλικά πιο λευκά.

“Επειδή βρίσκεται σε τόσα πολλά καθημερινά προϊόντα, είναι πιθανό όλοι να εκτεθούμε σε διοξείδιο του τιτανίου σε τακτική βάση”, λέει με την σειρά της η δρ. Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος και συν-διευθύντρια του National Capital Poison Center.

Το διοξείδιο του τιτανίου ήρθε πρόσφατα στο επίκεντρο μετά από μήνυση στην Καλιφόρνια με τον ισχυρισμό ότι τα Skittles (εμπορική ονομασία προϊόντος με καραμέλες με γεύση φρούτων), τα οποία περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, είναι επιβλαβή για την υγεία.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου, με ορισμένους περιορισμούς, για τον τεχνητό χρωματισμό των τροφίμων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει απαγορευτεί το διοξείδιο του τιτανίου, λόγω πιθανών ανησυχιών για την υγεία. Αλλά τα διάφορα βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ, όπως το TikTok) δεν γνωρίζουν σύνορα και μπορεί να επηρεάσουν με στοιχεία παραπληροφόρησης τον καθέναν έχει πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και στην Ελλάδα.

Τι λένε οι έρευνες για το διοξείδιο του τιτανίου

Σύμφωνα με την δρ. Johnson-Arbor, δεν υπάρχουν ιατρικές μελέτες που να εξετάζουν εάν το διοξείδιο του τιτανίου στα ταμπόν προκαλεί καρκίνο.

Η δρ. Gaither από την πλευρά της συμφωνεί, ότι λίγα είναι γνωστά για τους πιθανούς κινδύνους, που σχετίζονται με το διοξείδιο του τιτανίου, λόγω της έλλειψης δεδομένων για τη χημική ουσία.

Εντούτοις, ο οργανισμός Internal Agency for Research on Cancer (ερευνά πιθανές αιτίες για τον καρκίνο) δηλώνει ότι το διοξείδιο του τιτανίου είναι “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, πρόσθεσε η δρ. Johnson-Arbor. Αυτό συμβαίνει, επειδή μελέτες σε τρωκτικά έχουν συνδέσει την εισπνοή διοξειδίου του τιτανίου με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, επισημαίνει η δρ. Johnson-Arbor.

“Η κατάποση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του τιτανίου έχει δείξει φλεγμονή σε ποντίκια, αν και μόνο σε επίπεδα που υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό κάθε τρέχουσα ανθρώπινη χρήση και, πάλι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους”, είπε ο δρ. Marino.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Η δρ. Johnson-Arbor λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον καρκίνο από τρόφιμα, καλλυντικά προϊόντα, ή προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου.

Επιπλέον, το TikTok και άλλες πλατφόρμες ΜΚΔ δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές ιατρικών πληροφοριών.

Εάν ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή χημικής ουσίας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

“Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και σχεδόν περιβαλλοντικά πανταχού παρόν μέταλλο, που έχει μελετηθεί καλά και τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι οι ανθρώπινες χρήσεις του είναι επικίνδυνες”, είπε ο δρ. Marino.

-: https://www.healthline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με συνταγή στο TikTok για “εναλλακτικό αναψυκτικό”: Διαλύει τα δόντια φωνάζουν οι οδοντίατροι!

Θέλετε αξιόπιστες διατροφικές συμβουλές; Μην τις αναζητάτε στο TikTok

Χαμός στο διαδίκτυο με τον “καφέ με λεμόνι” για αδυνάτισμα: Το βίντεο στο TikTok και τι φωνάζουν οι διατροφολόγοι

Σε διαθεσιμότητα νοσοκόμα που «κοκορευόταν» στο TikTok ότι δεν φοράει μάσκα

Related posts

Τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται να ανιχνεύει 3 από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους σε λίγα λεπτά από μια σταγόνα αίμα

admin

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

admin

ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

admin

Έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για το σύστημα υγείας – Ικανοποίηση για τους γιατρούς

admin

Ερευνητές φτιάχνουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά

admin

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα»

admin

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

admin

Καθησυχαστικές οι αρχές των ΗΠΑ: Τα δείγματα του H5N1 που εντοπίστηκαν σε γάλα δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο

admin

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

admin

Αξίζει να προσθέσεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

admin

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

admin

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική – Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

admin