Food

Τσουρέκι: Συνταγή για το αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα

Το τσουρέκι είναι ένα απο τα παραδοσιακά γλυκίσματα που την άνοιξη έχει την τιμητική του.

Μετά την άνθιση της βιολέτας με τη χαρακτηριστική της μυρωδιά που διακοσμεί μέχρι και τον επιτάφιο, το τσουρέκι με την γνώριμη μυρωδιά του είναι το πιο κλασικό γλύκισμα μαζί με τα Πασχαλινά κουλούρια που μας θυμίζουν την εορτή του Πάσχα.

Διακοσμημένο με ενα Πασχαλινό αυγό ή γεμιστό με σοκολάτα, είναι οι πιο κλασικές παραλλαγές στις οποίες το βρίσκουμε. Η συνταγή που ακολουθεί το παρακάτω τσουρέκι είναι σύμφωνα με τις λεπτομερείς περιγραφικες οδηγίες μιας Ελληνίδας παραδοσιακής μαμάς που φτιάχνει πετυχημένα  τσουρέκια χρόνια τώρα και μοσχοβαλάει το σπιτικό της όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Υλικά για 6 μεγάλα τσουρέκια

  • 2 κιλά αλεύρι Super (αλεύρι για τσουρέκια)
  • 2 ½ μεσαία ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 330 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 1 ½ ποτήρι νερού γάλα
  • 175 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • 12 αυγά και 1 αυγού
  • λιγο αμύγδαλο φιλέ

Πώς να φτιάξετε το τσουρέκι

Σε μια μπολ βάζουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, το μισό βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη μαγιά και το γάλα που το έχουμε θερμάνει χλιαρά.

Προσοχή, η μαγιά χάνει τις ιδιότητές της πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου και σταματά το φούσκωμα γι’αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τη θερμοκρασία των υλικών. Έξυπνη λύση: Θερμαίνουμε το φούρνο στους 45 βαθμούς και τον κλείνουμε. Βάζουμε το μπολ με τα παραπάνω υλικά μέχρι να φουσκώσει η μαγιά. Υπολογίστε περίπου 30-40 λεπτά.

Σε μια άλλη πολύ μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κρατώντας 2 ποτήρια στην άκρη (ίσως να μην χρειαστούν γιατί ο σκοπός μας είναι να γίνει μια μαλακή ζύμη και όχι πολύ σφιχτή) ρίχνετε τα υλικά του μπολ που έχουν φουσκώσει.

Ώρα να ζυμώσουμε το τσουρέκι!

Με τα χέρια σας αρχίζετε το ζύμωμα. Μόλις ζυμωθεί λίγο, ρίχτε και το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία. Ξαναζυμώστε και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι από αυτό που εχετε κρατήσει. Ο στόχος μας είναι η ζύμη να είναι μαλακή.  

Σκεπάζουμε την λεκάνη μας με ένα πανί και την βάζουμε σε σβηστό προθερμασμένο φούρνο στους 45 βαθμούς. Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη έως 1 ½ ωρα για να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη αυτή, την τμηματοποιούμε σε μικρότερα κομμάτια και για φτιάξουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.

Για να ξεκολλάει πιο εύκολα το τσουρέκι από το ταψί, αλείψτε το ταψί με λίγο βούτυρο. Στρώστε από πάνω ένα λαδόχαρτο και τοποθετείστε τις πλεξούδες- τσουρέκια πάνω του. Αφού βάλετε τα τσουρέκια στο ταψί αλείψτε τα με ένα πινελάκι με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλίτσα νερό. Προσθέστε επίσης από επάνω λίγο φιλέ αμυγδάλου.

Αν θέλετε να φτιάξετε τσουρέκι με σοκολάτα, ρίξτε στο ζύμωμα σταγόνες σοκολάτας. Αφήστε πάλι τα τσουρέκια να φουσκώσουν μισή ώρα και έπειτα ξεκινήστε το ψήσιμο.

Πώς να ψήσετε το τσουρέκι

Ψήστε στο πρόγραμμα πάνω-κάτω έως να ροδίσουν στους 170 βαθμούς.

Υπολογίστε αναλόγως το φούρνο σας, θέλουμε μέτρια θερμοκρασία όχι πολύ υψηλή (χρόνος ψησίματος τσουρεκιού περίπου 15-20 λεπτά). Μόλις βγούν από τον φούρνο, τα αφήνουμε πάνω σε πάνινη πετσέτα να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς, τυλίξτε τα ξεχωριστά με μεμβράνη για να διατηρηθούν όσο το δυνατον φρεσκότερα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

- Τσουρέκι: Συνταγή για το αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα - διατροφή.

Related posts

Μουσακάσ light

admin

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Vegan βασιλόπιτα

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Ιμάμ Μπαϊλντί

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin