Health

Το κάπνισμα συστέλλει ή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία;

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο.

Το κάπνισμα συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει στα αγγεία της καρδιάς να επουλωθούν και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Ας δούμε βαθύτερα πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία και την κυκλοφορία του αίματος.

Τι προκαλεί το κάπνισμα στα αιμοφόρα αγγεία

Το κάπνισμα τσιγάρων δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τους προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο.

Όταν η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων φλεγμαίνει, ο οργανισμός “επεμβαίνει” για να εξαλείψει την φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάκας κατά μήκος των τοιχωμάτων των αγγείων. Έτσι σταδιακά προκαλείται χρόνια στένωση και ακαμψία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, το κάπνισμα συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση ασκεί επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ακαμψία και συσσώρευση πλάκας.

Διαβάστε επίσης: Τσίχλες νικοτίνης για το κάπνισμα: Δοσολογία, παρενέργειες και κίνδυνοι – Προσοχή!

Ακόμη και οι τσίχλες νικοτίνης είναι ασφαλείς μόνο σε μικρές ποσότητες. Η παρατεταμένη χρήση τους οδηγεί σε ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων.

Τι γίνεται με το άτμισμα;

Αυτοί οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά τσιγάρα. Έρευνες δείχνουν ότι και το άτμισμα (χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων) επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Αν και αυτά τα προϊόντα θεωρούνται συχνά πιο ασφαλή, εξακολουθούν να περιέχουν χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Τι γίνεται με το κάπνισμα κάνναβης;

Τα δεδομένα σχετικά με το κάπνισμα κάνναβης είναι αρκετά νεότερα και πιο περιορισμένης έκτασης, αλλά η έρευνα έχει δείξει παρόμοια αποτελέσματα.

Το συχνό κάπνισμα κάνναβης συνδέεται με συστολή των αιμοφόρων αγγείων και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι επιπτώσεις της συστολής των αιμοφόρων αγγείων λόγω του καπνίσματος

Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να βλάψει την καρδιά σας και να οδηγήσει σε καταστάσεις, όπως:

  • Στεφανιαία νόσος (ΣΝ): Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες σας δεν μπορούν να φέρουν αρκετό αίμα στην καρδιά. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και ζαλάδα. Η ΣΝ αυξάνει τον κίνδυνο επειγόντων περιστατικών, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβους αίματος.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Οδηγεί σε συμπτώματα, όπως δύσπνοια, κόπωση και πρήξιμο στα άκρα.
  • Περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ): Προκαλεί υπερβολική στένωση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να μην φτάνει η σωστή ποσότητα αίματος στα άκρα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως μούδιασμα, αδυναμία και πόνο στα πόδια.
  • Καρδιακή προσβολή: Συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σας εμποδίζεται. Όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αίμα, ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει. Γι’ αυτό το έμφραγμα χρειάζεται πάντα επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
  • Εγκεφαλικό: Συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάσει ή σχηματιστεί σε αυτό θρόμβος αίματος. Χωρίς παροχή αίματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό είναι πάντα μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Επουλώνονται τα αιμοφόρα αγγεία μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Το σώμα σας αρχίζει να θεραπεύεται αμέσως μόλις κόψετε το κάπνισμα, αλλά χρειάζονται χρόνια για να αντιστραφεί πλήρως η βλάβη. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τη συνολική χρονική διάρκεια (πόσα χρόνια) και την ένταση (πόσα τσιγάρα την ημέρα). Αλλά κατά κανόνα τα αιμοφόρα αγγεία θ’ αρχίσουν να διευρύνονται ξανά αφότου έχετε περάσει περίπου 5 χρόνια χωρίς τσιγάρο.

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τώρα το κάπνισμα

Έως τα 15 χρόνια μετά το τελευταίο σας τσιγάρο, ο κίνδυνος για ΣΝ θα είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κάθε χρόνος χωρίς κάπνισμα μειώνει τον κίνδυνο και επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία σας να επουλωθούν.

Μετά από μόλις έναν χρόνο χωρίς τσιγάρο, θα έχετε μειώσει τον κίνδυνο ΣΝ κατά 50%. Μετά από περίπου 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα μειωθεί στον αντίστοιχο κίνδυνο ενός μη καπνιστή.

-: https://www.healthline.com

-

Related posts

«Καμπανάκι» ΠΟΥ – Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

admin

8 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το συκώτι μας

admin

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημάδια στο αίμα δίνουν «ελπίδα» για την πρώιμη θεραπεία

admin

Τι προκαλεί τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα

admin

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως λιπαρά;

admin

Δάγκειος πυρετός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αμερικανική ήπειρος, λέει ο PAHO

admin

Αεροφοβία: Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος της πτήσης

admin

Βιταμίνη D3: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πηγές της

admin

Αυξάνονται ραγδαία οι πάσχοντες από επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία

admin

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου;

admin

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin