Health

Τι θα προσέξετε στο δέρμα σας, όταν προκύψει πρόβλημα με τους πνεύμονες

Όσον αφορά την υγεία των πνευμόνων, πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα πιο χαρακτηριστικά “καμπανάκια” κινδύνου του αναπνευστικού που μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα: συριγμός, βήχας και δύσπνοιας.

Αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι ορισμένα προβλήματα στους πνεύμονες μπορεί να εμφανιστούν με μη αναπνευστικά συμπτώματα. Κάποια από αυτά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στο δέρμα.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε τέσσερα απρόσμενα δερματικά συμπτώματα, που θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν για κάποια σοβαρή πάθηση στους πνεύμονες, από τον καρκίνο του πνεύμονα έως την πνευμονική ίνωση.

4 δερματικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα στους πνεύμονες

Κοκκινο-μωβ εξογκώματα

Αρκετά δερματικά συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια σαρκοείδωσης. Είναι μια φλεγμονώδης νόσος άγνωστης αιτίας, που μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες. Η σαρκοείδωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μικροσκοπικών φλεγμονωδών κυττάρων (κοκκιώματα) σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συνήθως αναπτύσσεται στους πνεύμονες και τους λεμφαδένες. Αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια, το δέρμα, την καρδιά και άλλα όργανα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πνευμονική σαρκοείδωση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει πνευμονική ίνωση (ουλές στον πνευμονικό ιστό).

Τα άτομα με σαρκοείδωση μπορεί να παρατηρήσουν κόκκινα, ή κοκκινο-μωβ εξογκώματα στο δέρμα, πιο συχνά στους αστραγάλους, ή στο κάτω μέρος των ποδιών. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν

  • βλάβες, ή πληγές στην μύτη, τα μάγουλα και τα αυτιά
  • σκουρόχρωμα μπαλώματα στο δέρμα
  • αναπτύξεις στο δέρμα, που βρίσκονται κοντά σε ουλές, ή τατουάζ

Ταχέως αναπτυσσόμενα εξογκώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι τα προχωρημένα στάδιά του. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν δερματικά συμπτώματα μόλις εξαπλωθεί ο καρκίνος. Τα ασυνήθιστα, ταχέως αναπτυσσόμενα εξογκώματα, ειδικά εκείνα που αιμορραγούν στο κεφάλι, τον λαιμό και το πάνω μέρος του σώματος μπορεί να είναι μεταστάσεις, λέει η δρ. Viktoria Kozlovskaya, δερματολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Αυτά τα εξογκώματα είναι τις περισσότερες φορές σκληρά, ανώδυνα και έχουν κοκκινωπό χρώμα.

Πολύ σπάνια, αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα. Αν και αυτή η δερματική μετάσταση εμφανίζεται συνήθως στο τελικό στάδιο της νόσου, μπορεί σπάνια να ταυτίζεται με τη διάγνωση και μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως το πρώτο σημάδι της ασθένειας, σύμφωνα με μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Dermatology.

Ένα κνησμώδες, φολιδωτό εξάνθημα

Η δερματομυοσίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί δερματικό εξάνθημα, οίδημα και φλεγμονή των μυών. Στους ενήλικες, μπορεί να συνδέεται με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, λέει η δρ. Kozlovskaya.

Η πνευμονική νόσος θεωρείται επίσης επιπλοκή της δερματομυοσίτιδας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η ασθένεια έχει άλλη υποκείμενη αιτία, μπορεί να επηρεάσει τελικά τους πνεύμονες.

Τα δερματικά συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • ένα επώδυνο, ή κνησμώδες εξάνθημα που είναι κόκκινο ή μοβ και εντοπίζεται στα μέρη του σώματος με υψηλή έκθεση στον ήλιο
  • κόκκινο, ή μοβ αποχρωματισμό και πρήξιμο στα άνω βλέφαρα
  • κόκκινες, ή μοβ κηλίδες στις αρθρώσεις
  • εναποθέσεις ασβεστίου κάτω από το δέρμα
  • φολιδωτά, ή τραχιά μπαλώματα στο δέρμα
  • πρήξιμο, ή ερυθρότητα γύρω από τα νύχια

Κάνετε εύκολα μελανιές

Εάν μελανιάζετε εύκολα, μπορεί να υπάρχουν διάφορες υποκείμενες αιτίες, όπως κάποιο πρόβλημα πήξης του αίματος, ή μια ασθένειας του αίματος. Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) επισημαίνει ότι μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου Cushing. Πρόκειται για μια νόσο όπου καρκινικά κύτταρα παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ACTH, η οποία αναγκάζει τα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη.

Ορισμένοι καρκίνοι του πνεύμονα παράγουν ουσίες, που μοιάζουν με ορμόνες. Αυτές εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν προβλήματα σε απομακρυσμένους ιστούς και όργανα, παρόλο που ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε αυτά τα μέρη. Αυτά τα προβλήματα ονομάζονται παρανεοπλασματικά σύνδρομα. Μερικές φορές αυτά τα σύνδρομα μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δερματικά συμπτώματα με άγνωστες αιτίες, ή οποιαδήποτε σημάδια που πιστεύετε ότι μπορεί να συνδέονται με την υγεία των πνευμόνων σας.

Πηγές: https://www.cancer.org, https://www.hopkinsmedicine.org, https://dermnetnz.org, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέσσερις τρόποι που τα πόδια προειδοποιούν για πρόβλημα στους πνεύμονες: Τι θα νιώσετε ανά περίσταση

Εμφύσημα: Πώς θα καταλάβεις αν μια δυσκολία στην αναπνοή είναι κάτι σοβαρό στους πνεύμονες

Άσθμα: Πώς να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας – Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Αν τα δάχτυλα χεριών ή ποδιών γίνουν έτσι, πρέπει να κάνετε εξετάσεις στους πνεύμονες

Related posts

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη – «Κίνδυνος για τοξικό μίγμα», τι να προσέξετε

admin

Ποιο φυτικό ρόφημα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

admin

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

admin