Fitness

Τα 10′ που κάνουν το μυαλό ξυράφι και βελτιώνουν την διάθεση

Ήδη γνωρίζουμε τα θαυμαστά οφέλη του τρεξίματος στην υγεία της καρδιάς, τι συμβαίνει όμως όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Tsukuba της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εάν τρέξουμε μόλις για 10 λεπτά σε ρυθμό μέτριας έντασης, αυξάνεται η ροή του αίματος προς τις περιοχές του εγκεφάλου στον προμετωπιαίο φλοιό – το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και των εκτελεστικών λειτουργιών. Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην υιοθέτηση θεραπειών προς όφελος της ψυχικής υγείας.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη διάθεσή μας, με προηγούμενες μελέτες όμως να έχουν θέσει υπό το μικροσκόπιο τη συμβολή της ποδηλασίας. Αν και το τρέξιμο έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην ευεξία του ανθρώπου, οι ερευνητές δεν είχαν διερευνήσει πώς επιδρά στις διαδικασίες του εγκεφάλου: «Δεδομένου του ελέγχου που απαιτείται στο τρέξιμο για τον συντονισμό της ισορροπίας, της κίνησης και της ώθησης, είναι λογικό ότι θα υπήρχε αυξημένη ενεργοποίηση των νευρώνων στον προμετωπιαίο φλοιό και ότι άλλες λειτουργίες σε αυτήν την περιοχή θα επωφεληθούν από αυτή την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκεφάλο» εξηγεί ο καθηγητής Hideaki Soya.

Με στόχο να διερευνήσουν την υπόθεσή τους, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα νευροψυχολογικό τεστ που χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση της γνωστικής ικανότητας (Stroop Color-Word Test), για να συλλέξει τα δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι συμμετέχοντες διεκπεραίωναν την κάθε νοητική εργασία. Για παράδειγμα, σε μια εξέταση, εμφανίστηκαν ασύμβατες πληροφορίες, δηλαδή η λέξη “κόκκινο” γραμμένη με πράσινο χρώμα, με τους συμμετέχοντες να πρέπει να αναφέρουν το χρώμα αντί για τη λέξη που αναγράφεται. Για να συμβεί αυτό επιτυχώς, ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργάζεται και τα δύο σύνολα πληροφοριών και να αναστέλλει τις εξωτερικές πληροφορίες. Τα αποτελέσματα ποσοτικοποιήθηκαν κι έπειτα οι ερευνητές έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των χρόνων απόκρισης για αυτήν την πιο περίπλοκη εξέταση και των αποτελεσμάτων των συμμετεχόντων με την πιο απλή μορφή της εξέταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά από 10 λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης, υπήρξε σημαντική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στην εκτέλεση της εργασίας των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η ενεργοποίηση του εγκεφάλου είχε αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της εργασίας Stroop, ενώ μετά το τρέξιμο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν και καλύτερη διάθεση.

Δεδομένου ότι πολλά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου προμετωπιαίου φλοιού είναι μοναδικά στο ανθρώπινο είδος, αυτή η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως στα σημερινά οφέλη του τρεξίματος αλλά και στον πιθανό ρόλο που μπορεί να έπαιξαν αυτά τα οφέλη στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: 

Πάτε για τρέξιμο; Κάντε προθέρμανση με τέσσερις εύκολες ασκήσεις

Τρέξιμο: Τι να αλλάξουμε για να πονούν λιγότερο τα γόνατά μας

Related posts

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin