Teen

Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν το IQ και τη μνήμη των παιδιών – Βρίσκονται παντού

Τα χημικά που χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές θέτουν σημαντικότερο κίνδυνο για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives. Η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε δεκάδες μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και κυτταρικές καλλιέργειες και συμπέρανε ότι η έκθεση ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών -των λεγόμενων οργανοφωσφορικών εστέρων- μπορεί να βλάπτει το IQ, την προσοχή και τη μνήμη των παιδιών με τρόπους που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η νευροτοξικότητα των οργανοφωσφορικών εστέρων που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, ως φυτοφάρμακα έχει εντοπιστεί εκτενώς, αλλά η νευροτοξικότητα όσων χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας και πλαστικοποιητές έχει θεωρηθεί χαμηλή. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται εκτενώς ως ουσίες αντικατάστασης άλλων επιβραδυντικών φλόγας που έχουν παραγκωνιστεί ή απαγορευτεί σε ηλεκτρικές συσκευές, καθίσματα οχημάτων και άλλα προϊόντα για μωρά και βρέφη, έπιπλα και οικοδομικά υλικά. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της ανάλυσης αποκαλύπτουν ότι αυτά τα χημικά είναι εξίσου νευροτοξικά, αλλά με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσεις.

«Η χρήση οργανοφωσφορικών εστέρων σε προϊόντα από τηλεοράσεις μέχρι καθίσματα αυτοκινήτου έχει πολλαπλασιαστεί, βάσει της λανθασμένης αντίληψης ότι είναι ασφαλή. Δυστυχώς, τα χημικά αυτά φαίνεται πως είναι εξίσου επιβλαβή με εκείνα που θέλουν να αντικαταστήσουν, απλά λειτουργούν με διαφορετικό μηχανισμό», επισημαίνει η Heather Patisaul, επικεφαλής συγγραφέας και νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες μεταφέρονται αδιάκοπα από τα προϊόντα προς τον αέρα και τη σκόνη. Η μολυσμένη σκόνη φτάνει στα χέρια μας και στη συνέχεια εισέρχεται στον οργανισμό μας όταν τρώμε. Γι’αυτό, άλλωστε, αυτά τα χημικά ανιχνεύθηκαν σχεδόν σε όλους όσοι εξετάστηκαν στην εργασία. Τα παιδιά, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα από τη συμπεριφορά «χέρια-στόμα», με αποτέλεσμα να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των χημικών στον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια των πιο ευάλωτων περιόδων της εγκεφαλικής ανάπτυξης.

«Οι οργανοφωσφορικοί εστέρες απειλούν την εγκεφαλική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς. Αν δεν σταματήσουμε τη χρήση τους τώρα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες», αναφέρει η επίσης συγγραφέας, Δρ. Linda Birnbaum. Οι ειδικοί καλούν για τη διακοπή της χρήσης όλων των οργανοφωσφορικών εστέρων σε προϊόντα που δεν είναι απαραίτητοι, ενώ για όσα είναι, προτείνουν σε κυβερνήσεις και βιομηχανία να διεξάγουν εναλλακτικές αξιολογήσεις, αλλά και επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις χωρίς επιβλαβή χημικά.

Διαβάστε επίσης

Το παυσίπονο άγγιγμα που ηρεμεί τα παιδιά

ΔΕΠΥ: Αυξημένος κατά 45% ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά

Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά

Related posts

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin

Bonus ψυχικής υγείας: Ποια παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα

admin