Teen

Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία – Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Σε τέσσερις ημέρες από σήμερα τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η οποία σίγουρα θα είναι διαφορετική από την περσινή, θα έχει ισχυρό όμως το στίγμα της πανδημίας ακόμη, όσον αφορά στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Και ενώ η κυβέρνηση διατείνεται πως πρώτη και κύρια μέριμνα είναι η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης την ίδια στιγμή έχουν καθοριστεί πρωτόκολλα όσον αφορά την αντίδραση στον εντοπισμό κρούσματος. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά της πανδημίας αφού οι επιστήμονες επιμένουν πως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα και δη στους μαθητές.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του παιδιάτρου Μιχάλη Ανδρέου ο οποίος χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε πως σχεδόν το 30% των μαθητών θα κολλήσουν κορωνοϊό λόγω της επιστροφής στις αίθουσες τονίζοντας παράλληλα πως από αυτόν τον αριθμό θα προκύψουν νοσηλείες, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για απώλειες ζωών.

«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Delta του ιού θα μολυνθεί» εκτίμησε ο κ. Ανδρέου και εξήγησε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. «Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα κορωνοϊού είναι παιδί ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4. Στατιστικά, σύμφωνα με τον παιδίατρο, θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα σε ανηλίκους 0-17 χρόνων, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία και βρεθούν στον φυσικό τους χώρο οι μαθητές, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) αφορούσε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις).

Παπαευαγγέλου: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει επικρατήσει πλήρως στην χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας.

Σύμφωνα με την ειδικό περίπου το 20% των κρουσμάτων τον Αύγουστο αφορούσαν παιδιά και στην έναρξη του σχολικού έτους θα δούμε μια αύξηση καθώς αυτή την στιγμή πολλά ασυμπτωματικά παιδιά κυκλοφορούν έξω.

«Θα έχουμε ενδεχομένως μια μικρή αύξηση τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά ακριβώς επειδή έχουμε σχεδιάσει το πρωτόκολλο πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να έχουμε πολύ συχνό και εξαντλητικό τέστινγκ, πιστεύω ότι εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα- δηλαδή τα παιδιά ξέρουμε ότι φοράνε τη μάσκα κι ότι οι γονείς θα ακολουθήσουν τις οδηγίες μας ευλαβικά, κάνουν τα σελφ τεστ έτσι όπως πρέπει να τα κάνουν πιστεύω ότι θα πάμε καλά» τόνισε.

«Στόχος όλων μας, να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά» επεσήμανε συνοψίζοντας κατ’ ουσίαν πως μοιραία το άνοιγμα των σχολείων θα αναδείξει έξαρση μα εν συνεχεία ύφεση στα κρούσματα κορωνοιού.

Όλα όσα ισχύουν για μαθητές και εκπαιδευτικούς

H αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων δημιουργεί μία «εύθραυστη ισορροπία» με τους ειδικούς να επικεντρώνονται στη διατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων στα επίπεδα των τελευταίων ημερών, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται έχοντας κάνει υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), ενώ πλέον δεν θα κλείνουν ολόκληρα σχολεία παρά μόνο τμήματα και όχι για λίγα κρούσματα αλλά εφόσον διαγνωστούν θετικοί περισσότερους από τους μισούς μαθητές.

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές και δεν έχουν εμβολιαστεί θα χρειάζονται να κάνουν rapid test είτε δωρεάν στους καθημερινούς δειγματολοπτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ είτε πληρώνοντας οι οικογένειές τους το κόστος. Μόνο την πρώτη εβδομάδα θα κάνουν το τεστ την Κυριακή για να έχουν την βεβαίωση την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν ότι οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) δικαιούνται έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από σήμερα ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αναλυτικά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • o 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • o εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • o 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται μόνο όταν κλείνει ένα ολόκληρο τμήμα, ενώ δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους ασθενείς μαθητές εφόσον το τμήμα τους λειτουργεί.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση παρουσιάζουν τα κρούσματα

Εικονικοί εμβολιασμοί: Σφίγγει ο κλοιός των ερευνών – Στον Παλαμά Καρδίτσας κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ

Related posts

Dentist Pass: Ωφελήθηκε μόλις 1 στα 3 παιδιά – Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι γονείς

admin

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: Νέα συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Παπανικολάου

admin

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

admin

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

admin

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

admin

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

admin

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

admin

Βρετανία: 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

admin

Διαβήτης κύησης: Ανησυχία για την ασφάλεια πασίγνωστου αντιδιαβητικού στην ανάπτυξη του εμβρύου

admin

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή για bullying

admin

Βία – Βullying: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά εκφοβισμού για το 50% των εφήβων

admin