Το σταφιδόψωμο είναι αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα που το συναντάμε κυρίως στις Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες.
Αν θέλετε λοιπόν να ετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα ένα νόστιμο και θρεπτικό πρόγευμα για εσάς και τα παιδιά και σας αρέσει η γλυκιά γεύση της σταφίδας, τότε η συγκεκριμένη πρόταση θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.
Υλικά που θα χρειαστείτε για το σταφιδόψωμο
- 200 γραμμάρια Αλεύρι κίτρινο σταρένιο (εναλλακτικά: μισό Αλεύρι ολικής σκληρό Bio και μισό λευκό)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 150ml χλιαρό γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας Μέλι
- 1 κουταλιά του γλυκού Αλάτι χονδρό θαλασσινό
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κούπα σταφίδες
- 2 κουταλιές της σούπας χονδροτριμμένο καρύδι
- 1 κρόκο αυγού
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλλα σκόνη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Πώς να φτάξετε το σταφιδόψωμο
Διαλύετε το γάλα την μαγιά και την προσθέτετε στο αλεύρι. Προσθέτετε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώστε πολύ καλά.
Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα ή λίγο γάλα να πετύχετε μια ζύμη μαλακή. Αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μείγμα από το σταφιδόψωμο να ξεκουραστεί.
Ζυμώνετε 4-5 ψωμάκια και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφετε με το αυγό που προηγουμένως έχετε αραιώσει με λίγο νερό και πασπαλίζετε το μείγμα με την κανέλα και την ζάχαρη.
Ψήνετε το σταφιδόψωμο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου και απολαμβάνετε!
- Σταφιδόψωμο - Diatrofi.gr.