Love

Πως επηρεάζει η οστεοπόρωση την ερωτική ζωή των ασθενών

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, ηλικίας άνω των 50 ετών, έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

Η οστεοπόρωση είναι μία μεταβολική νόσος, που χαρακτηρίζεται από ελάττωση της οστικής πυκνότητας και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών, που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Πόσο ασφαλής είναι, επομένως, η σεξουαλική δραστηριότητα όταν κάποιος πάσχει από αυτήν;

Όπως αναφέρει η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης της Νοτίου Αφρικής (NOFSA), μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF), πολλοί πάσχοντες από οστεοπόρωση διστάζουν να κάνουν σεξ μετά τη διάγνωση της νόσου τους. Οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό είναι:

  • Ο φόβος των καταγμάτων
  • Ο πόνος στη μέση που συχνά τη συνοδεύει
  • Η έλλειψη ενεργητικότητας
  • Η απώλεια του ενδιαφέροντος

Οι ειδικοί της NOFSA επισημαίνουν πως είναι λογικό η διάγνωση της οστεοπόρωσης να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται ξαφνικά εύθραυστος. Από τη μια στιγμή στην άλλη μαθαίνει ότι τα θεμέλια του σώματός του, τα οστά του, έχουν αρχίσει να φθίνουν. Έτσι, είναι σύνηθες φαινόμενο να αναθεωρούν οι ασθενείς εντελώς την φυσική δραστηριότητά τους, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Διαβάστε ακόμα Οστεοπόρωση: Προκαλεί κάταγμα σε χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο. Δείτε αν κινδυνεύετε

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή. Πριν από λίγα χρόνια, μεγάλη επιδημιολογική μελέτη του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», σε 11.268 άτομα απ’ όλη τη χώρα, είχε δείξει ότι το 53% του πληθυσμού στις ηλικίες άνω των 50 ετών έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Ευτυχώς, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ορισμένες πρόσθετες προφυλάξεις οι ασθενείς μπορούν να συνεχίζουν φυσιολογικά τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, τονίζουν οι ειδικοί του NOFSA . Κάτι τέτοιο θα παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία τους, διότι το σεξ μπορεί:

  • Να καταπραΰνει το στρες
  • Να βελτιώσει τον ύπνο
  • Να τονώσει το ανοσοποιητικό
  • Να βελτιώσει την ψυχική διάθεση
  • Να μειώσει τους σωματικούς πόνους, διεγείροντας την έκκριση των φυσικών αναλγητικών του οργανισμού (ενδορφίνες)

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε όσον αφορά το σεξ μετά τη διάγνωση της οστεοπόρωσης; Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε κατά νου τα εξής:

Να κάνετε τακτικά μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η απώλεια οστικής μάζα κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και αναλόγως μεταβάλλεται ο κίνδυνος για κάταγμα. Είναι σημαντικό να τηρείτε το πρόγραμμα επανελέγχου που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός σας. Έτσι θα γνωρίζετε και τι προσαρμογές απαιτούνται στο σεξ.

Μιλήστε ανοιχτά για το θέμα

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος είναι να παραδεχτεί κανείς την ύπαρξή του. Συζητήστε λοιπόν ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας το θέμα της οστεοπόρωσης και τις ανησυχίες που έχετε μετά τη διάγνωση.

Προσαρμόστε την στάση στο σεξ

Η γυναίκα με οστεοπόρωση καλό είναι να μην δέχεται πάνω της το βάρος του/της ερωτικού συντρόφου. Το φορτίο ασκεί μεγάλες πιέσεις στα ισχία της και υπάρχει κίνδυνος κατάγματος. Η στάση στο σεξ που καταπονεί λιγότερο τον σκελετό είναι όταν και οι δύο ερωτικοί σύντροφοι είναι ξαπλωμένοι στο πλάι. Όποια στάση κι αν επιλέξετε, στηρίξτε το σώμα σας με πρόσθετα μαξιλάρια για να νιώθετε άνετα και χωρίς πιέσεις.

Διατηρήστε ζεστό το σώμα σας

Η οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στη θερμοκρασία και να δυσκολέψει τις κινήσεις των αρθρώσεων. Η δυσκαμψία και ο πόνος στη διάρκεια του σεξ είναι το τελευταίο που χρειάζεστε. Δοκιμάστε ένα ζεστό ντους πριν το σεξ και ξαπλώστε σε ζεστά σεντόνια. Εν ανάγκη, χρησιμοποιήστε ένα θερμαινόμενο υπόστρωμα ή μια ηλεκτρική κουβέρτα.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin