Must

Ποινικό αδίκημα η καταστροφή φωλιών και η θανάτωση χελιδονιών

Ποινικό αδίκημα η καταστροφή φωλιών και η θανάτωση χελιδονιών

Σε καθημερινή βάση χιλιάδες φωλιές πτηνών καταστρέφονται και εκατοντάδες νεοσσοί θανατώνονται. Οι ενέργειες αυτές εκτελούνται από ανθρώπους που ενοχλούνται από τις μικρές φωλίτσες και τα πτηνά που κουρνιάζουν στις γωνίες των μπαλκονιών τους.







Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θυμίζει τι ορίζει η νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η δολοφονία νεοσσών και η καταστροφή των φωλιών των χελιδονιών απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

«Τα χελιδόνια διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ερήμους και θάλασσες για να φτάσουν στη Μεσόγειο και να φωλιάσουν. Τα μικρά επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν»

«Με μεγάλη μας λύπη ενημερωνόμαστε συχνά για την καταστροφή φωλιών χελιδονιών, ακόμα και με νεοσσούς μέσα. Τονίζουμε ότι η νομοθεσία για την προστασία των άγριων πουλιών επιβάλλει την προστασία, όχι μόνο των ίδιων των πουλιών που ζουν σε φυσική κατάσταση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και των αβγών, των φωλιών και των ενδιαιτημάτων τους»

«Για τα είδη αυτά ορίζεται ρητά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική η μερική καταστροφή των φωλιών τους. Στους παραβάτες των διατάξεων που ορίζουν την προστασία των πουλιών και των φωλιών τους επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 500-1.000 ευρώ. Επιπλέον οι πράξεις αυτές είναι ποινικά κολάσιμες και τιμωρούνται με φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή»







Σχετική Νομοθεσία: KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/6-9-10) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.». Συγκεκριμένα τα άρθρα 6 παρ.1β και 11 παρ.2.

Οι λύσεις για να μην καταστραφούν οι φωλιές

«Αν ενοχλούν οι κουτσουλιές των πουλιών, ένα ραφάκι κάτω από τη φωλιά λύνει το πρόβλημα. Δεν ακυρώνει την προσπάθεια ενός πλάσματος που ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια και έχει ξεπεράσει τεράστια εμπόδια, να φωλιάσει πλάι μας.».

Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει κάποια εργασία και η φωλιά ενοχλεί: επικοινωνήστε μαζί μας ή με κάποιον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.







Related posts

Λάκης Λαζόπουλος: Οι Έλληνες δεν κάνουν οικογένεια γιατί είναι άφραγκοι, ο μισθός που παίρνουν δεν φτάνει

admin

Χρυσή Αυγή: Σαν σήμερα ξεκινά η πολύκροτη δίκη το 2015

admin

Περήφανος για τον Τζολάκη ο πατέρας του – Τον αγκαλιάζει σφιχτά μετά τα πέναλτι

admin

Ελένη Αρβελέρ: «Η Ελλάδα κινδυνεύει σήμερα από τους Έλληνες που ξέχασαν να είναι Έλληνες»

admin

Είναι 20 χρόνια μαζί, έχουν 1 κόρη: Η άγνωστη κοúκλα σύζυγος του Δημήτρη Κόκοτα ζει μακριά από τη δημοσιóτητα

admin

Ευρωεκλογές 2024 – Αλέξης Γεωργούλης: Είμαι αθώος, το δικαστήριο θα με δικαιώσει

admin

Η Αθήνα ψηφίστηκε ως η πρώτη πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο

admin

Θρήνος για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του

admin

Μουτίδου: «Δεν πιστεύω στο Θεό γι’ αυτό και δε βάφτισα την κόρη μου»

admin

Δυσάρεστα νέα για την Αθήνα – Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη της Ευρώπης

admin

«Θα σας μιλήσει ο ίδιος»: Ευχάριστα τα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα

admin

Ερωτεύθηκαν παράφορα στο σχολείο, χάθηκαν για έξι δεκαετίες και τώρα στα 80 τους παντρεύονται

admin