Teen

Ποια μωρά «μιλούν» πρώτα; Όχι αυτά που φαντάζεστε

ΠΑΙΔΙ

Περισσότερο φως ρίχνει πρόσφατη μελέτη στις έμφυλες διαφορές κατά τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αναδεικνύοντας πού υπερέχει κάθε φύλου στα πρώτα στάδια μέχρι την ομιλία

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς όταν αναφερόμαστε στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και στη διατύπωση ότι τα κορίτσια θα μιλήσουν πρώτα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο iScience, πράγματι τα κορίτσια μετά την ηλικία του ενός έτους θα δείξουν μεγαλύτερη πρόοδο στην ομιλία. Μέχρι τότε όμως, το προβάδισμα θα έχουν τα αγόρια.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις μελέτησε τα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης 5.899 παιδιών έως την ηλικία των 2 ετών, μέσα από 450.000 ώρες ολοήμερων ηχογραφήσεων σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Η ανάλυση των ηχητικών δεδομένων αποκάλυψε ότι τα αγόρια υπερτερούν στο προγλωσσικό στάδιο, έως και την ηλικία 12 μηνών δηλαδή οπότε το παιδί αρχίζει να παράγει φωνήματα όπως άναρθρες κραυγές για να εκφράσει τον πόνο ή πείνα κ.ο.κ. ή να αντιδράσει σε διάφορα ερεθίσματα (π.χ. ένας θόρυβος), και στην πορεία ξεκινά τις ηχομιμητικές φωνοποιήσεις και το βάβισμα (π.χ. μπα, να, μα, γκουγκου).

Στο στάδιο αυτό τα αγόρια παράγουν περίπου 10% περισσότερα φωνήματα και ήχους συγκριτικά με τα κορίτσια. Κατά το μεταβατικό στάδιο όμως και την είσοδο στο γλωσσικό στάδιο με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους, τα κορίτσια έχουν ξεπεράσει τα αγόρια, παράγοντας 7% περισσότερες λέξεις που πλέον μπορούν να συνδυάζονται και να ονομάζουν ανθρώπους και πράγματα, κάνοντας την ομιλία κατανοητή.

Σύμφωνα με την υπόθεση των ερευνητών, η εξήγηση μπορεί να δοθεί μέσα από την εξελικτική θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα βρέφη ξεκινούν να παράγουν ήχους άμεσα για να δείξουν ότι είναι εύρωστα και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Τα αγόρια, σημειώνουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τον πρώτο χρόνο ζωής συγκριτικά με τα κορίτσια.

O Δρ Kimbrough Oller ανέφερε:

«Αν και έχει επικρατήσει ότι τα κορίτσια έχουν ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο πλεονέκτημα έναντι των αγοριών στη γλωσσική ανάπτυξη, διαπιστώσαμε ότι, κατά τον πρώτο χρόνο, τα αγόρια παράγουν περισσότερα φωνήματα που μιμούνται ομιλία σε σχέση με τα κορίτσια. Τα κορίτσια όμως καλύπτουν και ξεπερνούν τα αγόρια μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους ζωής.

»Απ’ όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για το μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα σε οποιαδήποτε μελέτη σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη. Η υπόθεσή μας είναι ότι, δεδομένου ότι πολλά αγόρια πεθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο, το αρσενικό φύλο πιθανώς έρχεται αντιμέτωπο με μεγαλύτερη επιλεκτική πίεση ώστε να παραγάγει φωνητικά σήματα ότι είναι “κατάλληλο”.

Διαβάστε επίσης:

Γονείς: Πώς θα πείσετε ένα δύσκολο παιδί να τρώει το (υγιεινό) φαγητό του

Έτσι θα ψηλώσουν τα παιδιά περισσότερο

Γονείς: Πώς να βοηθήσετε αποτελεσματικά το παιδί που τραυλίζει

Related posts

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin

Bonus ψυχικής υγείας: Ποια παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα

admin

«Γιατί η γιαγιά δεν με θυμάται;» – Πώς εξηγούμε στο παιδί ότι η γιαγιά έχει άνοια

admin

Αυτισμός – ΔΕΠΥ: Τι ρόλο παίζουν μικροβίωμα και αντιβιοτικά στην εμφάνισή τους

admin

Παππούδες και γιαγιάδες SOS: Επικίνδυνο βακτήριο που μεταδίδουν τα εγγόνια σας απειλεί – Το εμβόλιο που σώζει

admin