Health

Πληγές: Πρέπει να τις καλύπτουμε ή να τις αφήνουμε ανοιχτές για να «στεγνώνουν»;

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους μικροτραυματισμούς του καλοκαιριού. Τι πρέπει να κάνουμε μετά τον αρχικό καθαρισμό με τρεχούμενο νερό και σαπούνι. Πότε πρέπει να ζητάμε βοήθεια από έναν γιατρό.

Μικροτραυματισμοί, κοψίματα και εκδορές είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, που περνάμε περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους και με μεγαλύτερα τμήματα του σώματος ακάλυπτα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσουμε τις μικρές πληγές; Πρέπει να τις καλύπτουμε ή να τις αφήνουμε ακάλυπτες για να «στεγνώσουν» πιο γρήγορα;

Η κάλυψη ως φαίνεται είναι η ενδεδειγμένη λύση. Οι περισσότερες πληγές δεν ωφελούνται από την έκθεσή τους στον αέρα, διότι χρειάζονται υγρασία για να επουλωθούν. Ο αέρας μπορεί να ξηράνει τα επιφανειακά κύτταρα, αυξάνοντας τον πόνο ή επιβραδύνοντας την επούλωση, κατά την Dr. Christi Cavaliere, πλαστική χειρουργό στο Κλήβελαντ.

Όπως εξηγεί, οι περισσότερες θεραπείες για τις πληγές ευνοούν τη διατήρηση μιας σχετικής υγρασίας στην επιφάνειά τους. Η επάλειψη λ.χ. των μικρών πληγών από τον γιατρό με τοπική αλοιφή, έχει αυτό τον σκοπό. Το ίδιο και η κάλυψή τους στη συνέχει με μία αντικολλητική γάζα ή επίδεσμο.

Με τη διαδικασία αυτή, διατηρούνται ζωντανά τα νέα δερματικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Προστατεύεται επίσης η περιοχή από τις ακαθαρσίες, την επιμόλυνση από μικρόβια, καθώς και από περαιτέρω τραυματισμούς. Οι ασθενείς, εξ άλλου, αισθάνονται πιο άνετα απ’ ό,τι αν είχαν ανοιχτή την πληγή τους και έπρεπε να την προσέχουν διαρκώς.

Οι εξαιρέσεις

Όπως όμως ισχύει για τις περισσότερες ιατρικές πράξεις, έτσι και τα προαναφερθέντα έχουν τις εξαιρέσεις τους. Οι μικρές κρούστες από τις μικρές πληγές, αμυχές και εκδορές μπορούν να μένουν ακάλυπτες. Οι πληγές στα πόδια από τα ακατάλληλα παπούτσια επίσης μπορούν να αφεθούν ανοιχτές να ξεραθούν.

Όταν όμως μια πληγή μοιάζει βαθιά, δεν επουλώνεται ή προκαλεί πόνο, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται από έναν γιατρό, τονίζει η Dr. Cavaliere

Related posts

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin