Fitness

Περπάτημα: Το στυλ βάδισης που ωφελεί τους καρδιοπαθείς

Aν και το απλό περπάτημα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία, μια παραλλαγή του αναγάγεται στο καλύτερο φυσικό φάρμακο για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις που παρουσιάζουν κινητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology, οι καρδιοπαθείς με στεφανιαία νόσο βελτίωσαν την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους μετά το σκανδιναβικό περπάτημα, το λεγόμενο nordic walking χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα μπαστούνια, σε σύγκριση με άλλους τύπους άσκησης, όπως με την κλασική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και τη συνεχή προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης.

Οι ερευνητές διερεύνησαν διαφορετικές επιλογές άσκησης που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές σε περισσότερα άτομα, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της ανίας των ασθενών από τις μονότονες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα και τη στατική ποδηλασία, μέρος των προγραμμάτων καρδιαγγειακής αποκατάστασης και άσκησης μετά από μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια. Θέλησαν λοιπόν να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να παρακινήσουν τους ασθενείς να συνεχίσουν να ασκούνται και ποια οφέλη θα μπορούσαν να αποκομίσουν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μη συμβατικές μορφές άσκησης, όπως η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και το σκανδιναβικό περπάτημα, είναι πιο αποτελεσματικές στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, με τη μέτρηση της εξάλεπτης βάδισης.

Σε τι διαφέρει το σκανδιναβικό περπάτημα από το παραδοσιακό περπάτημα; Πρόκειται για ενισχυμένη μορφή άσκησης βαδίσματος, με βασικό εξοπλισμό τα μπατόν (ειδικά μπαστούνια) που στοχεύουν στην περαιτέρω ενεργοποίηση όλου του σώματος.

«Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν συχνά μειωμένη λειτουργική ικανότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και αυξημένο κίνδυνο επακόλουθων καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας. Το σκανδιναβικό περπάτημα ενεργοποιεί τους μύες του πυρήνα, του άνω και του κάτω μέρους του σώματος, ενώ μειώνει την καταπόνηση στο γόνατο, γεγονός που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας» εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Jennifer L. Reed, από το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης και Καρδιαγγειακής Υγείας του Τμήματος Καρδιακής Πρόληψης και Αποκατάστασης του Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που ανήκει στην Ιατρική Σχολή και Σχολή Ανθρώπινης Κινητικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Τα οφέλη του σκανδιναβικού περπατήματος

Η ερευνητική ομάδα έθεσε υπό το μικροσκόπιο 130 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν κάποια από τις τρεις παρεμβάσεις διάρκειας 12 εβδομάδων και την επίδραση τους στην ψυχική υγεία και την κινητικότητα: τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, τη συνεχή προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης και το σκανδιναβικό περπάτημα.

Αν και όλα τα προγράμματα άσκησης βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης και την ποιότητα ζωής, η βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας ήταν μεγαλύτερη μετά το σκανδιναβικό περπάτημα (+19%), σε σύγκριση με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (+13%) και τη συνεχή προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (+12%).

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι η χαμηλότερη λειτουργική ικανότητα μπορεί να προβλέψει υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα με στεφανιαία νόσο» επισήμανε η Δρ Reed, ενώ ο Tasuku Terada, ερευνητής από το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης και Καρδιαγγειακής Υγείας του Καρδιολογικού Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οτάβα συμπλήρωσε ότι «καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει συγκρίνει άμεσα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης, της συνεχούς προπόνησης μέτριας έως έντονης έντασης και του σκανδιναβικού περπατήματος». 

Διαβάστε επίσης:

Το workout που μας γυμνάζει και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς

Related posts

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin

Αγύμναστοι και «στον καναπέ» οι 8 στους 10 – Απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα για αυτούς τους ασθενείς

admin

Κάθε πότε πλένετε τα ρούχα της προπόνησης; Δείτε πόσοι τα φορούν άπλυτα ακόμη και 7 συνεχόμενες φορές

admin