Teen

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα προσέρχονται οι υποψήφιοι – Τι θα γίνει αν κάποιος βρεθεί θετικός

*- η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

To υγειονομικό πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Eξετάσεις, συζητήθηκε στην Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) ενώ, αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις τοn Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους.

Τα μέτρα, που θα περιγράφονται αναλυτικά σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι τα εξής:

Self-test




– Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων των φαρμακείων).

– Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

– Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

– Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο/-α βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid-test).

– Σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

– Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορωνοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Λοιπά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Κατά την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Επιχείρηση «Eλευθερία» – Γιατί δεν θα εμβολιαστούν από τώρα τα παιδιά

Έτσι θα είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Παγώνη: Να επεκταθεί το ωράριο στα καταστήματα -Αν δεν προσέξουμε, θα έχουμε και 4ο κύμα

Related posts

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin