Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μετρούν αντίστροφα για να βιώσουν μια από τις πρώτες δοκιμασίες της ζωής τους και να εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμφίβολα προκαλεί μεγάλο άγχος στους συμμετέχοντες καθώς αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι η επιτυχία στη συγκεκριμένη δοκιμασία κρίνει εν πολλοίς το μέλλον τους.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου μιλάει στο okmag για την επίδραση του άγχους στα παιδιά ενώ δίνει τις συμβουλές της προκειμένου οι μαθητές να βγούνε αλώβητοι συναισθηματικά από αυτή τη δοκιμασία.

«Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν όντως την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν τα παιδιά κι αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα έξτρα άγχος. Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση τις απαιτήσεις που συχνά έχουν τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές από τους συμμετέχοντες αυτό το άγχος μεγαλώνει και συχνά τους καταβάλει», εξηγεί και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι μαθητές πως μια επιτυχία ή μια αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση την καριέρα, τη ζωή και το μέλλον τους γενικότερα. Μπορούν κάλιστα να προσπαθήσουν ξανά ή να στραφούν σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Άλλωστε κανείς δεν τους εγγυάται οτι αυτό που θα επιλέξουν να κάνουν στα 18 θα συνεχίσει να τους ικανοποιεί σε μια μεγαλύτερη ηλικία».

Σε ερώτηση για τα tips που θα μπορούσε να δώσει στους μαθητές για να διαχειριστούν το άγχος τους η Νέλλη Θεοδοσίου απαντάει: «Η καλή προετοιμασία στα μαθήματα που θα εξεταστούν σίγουρα μειώνει το άγχος ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αυτοπεποίθηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι ένα tip τελευταίας στιγμής αλλά κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Σε κάθε περιπτώση ακόμα κι αν αρκετοί μαθητές δεν είναι καλά προετοιμασμένοι, ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και οι θετικές σκέψεις θα τους βοηθήσουν ώστε να βγούνε συναισθηματικά αλώβητοι από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων».

Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου διατηρεί γραφείο στην οδό Ορμινίου 12 στα Ιλίσια.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν ο νονός του παιδιού τους είναι απών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-