Love

Πέντε τρόποι με τους οποίους ωφελεί η άσκηση την σεξουαλική υγεία

Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο χειρότερη φυσική κατάσταση έχει κάποιος, τόσο λιγότερο απολαμβάνει, επιδιώκει και αποδίδει στο σεξ μακροπρόθεσμα.

Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι σημαντική για καλή φυσική κατάσταση και σωματική υγεία, ακόμα κι αν δεν υπάρχει χρόνος για να γίνεται καθημερινά. Πολλοί, όμως, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι εξίσου σημαντική για καλή σεξουαλική υγεία.

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα γυναίκες και τρεις στους δέκα άνδρες παρουσιάζουν κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH). Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα καθαυτή, την ερωτική επιθυμία ή την απόδοση και την ικανοποίηση από το σεξ.

Σε κάθε περίπτωση, η ρίζα του προβλήματος συχνά είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος  υπονομεύει το σωματικό βάρος και τη φυσική κατάσταση. Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως όσο χειρότερη φυσική κατάσταση έχει κάποιος, τόσο λιγότερο απολαμβάνει, επιδιώκει και αποδίδει στο σεξ μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, η καλή φυσική κατάσταση βελτιώνει και την ερωτική ζωή.

Επιστήμονες από την Αυστραλία δημοσίευσαν το 2018 ανάλυση που έδειξε ότι πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν οι άνδρες, τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Αντίστοιχα οι γυναίκες που γυμνάζονται διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά παρουσιάζουν λιγότερη σεξουαλική δυσφορία. Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας, διέγερσης, λίπανσης και οργασμού.

Πώς μπορεί η συστηματική άσκηση να παράσχει αυτά τα οφέλη στη σεξουαλική υγεία; Να τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες:

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Όλες οι αεροβικές ασκήσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την ερωτική διέγερση. Στους άνδρες, λ.χ., η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για την απόκτηση και διατήρηση καλής στύσης. Στις γυναίκες είναι ουσιώδης για την λίπανση του κόλπου και την διέγερση της κλειτορίδας.

Αυξάνει την αντοχή

Η σεξουαλική υγεία βελτιώνεται σε όσους έχουν καλή αντοχή, διότι και το ίδιο το σεξ είναι άσκηση – και μάλιστα απαιτητική. Όσο πιο ενεργητικό, δε, είναι, τόσο πιο πολύ γυμνάζει το σώμα. Μελέτη που είχαν δημοσιεύσει τα ΝΙΗ το 2013, είχε δείξει ότι σε μισή ώρα σεξουαλικής δραστηριότητας οι άνδρες μπορούν να κάψουν έως 125 θερμίδες. Αντίστοιχα οι γυναίκες μπορούν να κάψουν 100 θερμίδες.

Τις ίδιες θερμίδες καίει ο μέσος άνθρωπος όταν βαδίζει με ταχύτητα 5 χιλιομέτρων την ώρα!

Τονώνει την αυτοπεποίθηση

Όταν αποκτήσετε τη συνήθεια να γυμνάζεστε συστηματικά, θα αισθάνεστε ολοένα πιο υγιείς και αδύνατοι. Τα συναισθήματα αυτά, με τη σειρά τους, θα τονώνουν την αυτοπεποίθησή σας. «Τίποτε δεν είναι πιο σέξι απ’ ό,τι η αυτοπεποίθηση», λέει στο CNN  η Dr. Karyn Eilber, ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες και ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Καταπολεμά το στρες

Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν την ερωτική επιθυμία. Μελέτη του 2018 είχε δείξει πως όσο πιο σοβαρή είναι η κατάθλιψη, τόσο εντονότερη είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για την ερωτική επιθυμία και την ικανοποίηση από το σεξ.

Η άσκηση, όμως, καταπολεμά αποτελεσματικά και τα τρία. Έτσι, βελτιώνει εμμέσως την σεξουαλική υγεία. Μπορεί επίσης να μειώσει την ανάγκη για αντικαταθλιπτική φαρμακευτική θεραπεία, η οποία συχνά μειώνει την ερωτική επιθυμία, λέει η Dr. Eilber.

Προστατεύει την υγεία

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Αυτό είναι σημαντικό για την σεξουαλική υγεία, διότι τα νοσήματα αυτά αποτελούν συχνή αιτία σεξουαλικών προβλημάτων. Στους άνδρες, λ.χ., είναι γνωστό ότι και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν στην στυτική δυσλειτουργία.

Επιπλέον, ορισμένα από τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων μειώνουν την ερωτική επιθυμία. Επομένως, η πρόληψή τους παρέχει και αυτό το έμμεσο όφελος.

Πόση άσκηση χρειάζεστε

Πόση άσκηση χρειάζεστε για καλύτερη σεξουαλική υγεία; Εξαρτάται από την φυσική σας κατάσταση, επομένως συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, απαντά η Dr. Eilber. Η γενική εκτίμηση είναι πως ακόμα και λίγο περπάτημα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική ευεξία σας. Πρέπει όμως να προσέχετε να μην το παρακάνετε.

Αν, όμως, διάγετε εδώ και χρόνια καθιστική ζωή, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ασκήσεως. Μπορεί να χρειασθεί να υποβληθείτε σε προληπτικές εξετάσεις πριν αρχίσετε και οπωσδήποτε πρέπει να αρχίσετε με αργό ρυθμό.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin