Health

Ο #1 παράγοντας κινδύνου για ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τι προειδοποιούν ειδικοί

Ένα ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπτώματά του. Αλλά αυτά τα δύο δεν συμπίπτουν πάντα: ο πόνος στην πλάτη, για παράδειγμα, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι κοιλιακού ανευρύσματος, ενώ ο βήχας μπορεί να σηματοδοτεί την επικείμενη ρήξη ενός αορτικού ανευρύσματος. Άλλοι τύποι ανευρυσμάτων δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου δεν έχει κανένα σύμπτωμα, μέχρι να σπάσει», προειδοποιεί ο δρ. Robert Wicks, από το Baptist Health’s Miami Neuroscience Institute. Δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστεί χωρίς καμία προειδοποίηση, η εστίαση στην πρόληψη αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου και συχνά θανατηφόρου τύπου ανευρύσματος είναι σημαντική.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για ανεύρυσμα εγκεφάλου, καθώς και τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Ένα ανεύρυσμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο

Πολλοί είναι εξοικειωμένοι με τον όρο “ανεύρυσμα” και γνωρίζουν ότι είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως όταν εμφανίζεται ένα ανεύρυσμα;

Αν πάθεις ανεύρυσμα, σημαίνει ότι έχεις μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας. Συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος που διέρχεται από το σημείο έχει αναγκάσει ένα εξασθενημένο τμήμα της αρτηρίας να εξοκείλει ή όταν το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου εξασθενεί για κάποιον άλλο λόγο.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα ανευρύσματα συμβαίνουν συχνά στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και σε μέρη της αορτής (η αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά). Τα ανευρύσματα εκεί είναι σοβαρά, ενώ αυτά σε άλλες περιοχές, όπως στο πόδι, μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνα. Η πιο σοβαρή απειλή ενός ανευρύσματος είναι ότι θα σπάσει και θα προκαλέσει εγκεφαλικό ή μαζική αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Επιπλέον, τα ανευρύσματα μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος.

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να υπάρχει, χωρίς να έχει ανιχνευθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ένας στους 50 ανθρώπους έχει στην πραγματικότητα εγκεφαλικό ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Τα περισσότερα ανευρύσματα που δεν έχουν υποστεί ρήξη είναι ασυμπτωματικά και δεν ανιχνεύονται, εκτός και αν έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να πιέζουν τον εγκεφαλικό ιστό ή τα νεύρα.

“Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, ένα ανεύρυσμα μπορεί να παρουσιάσει προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως νέα διπλή όραση ή ξαφνική έναρξη σοβαρού πονοκεφάλου αρκετές ημέρες ή εβδομάδες πριν από την καθαυτή ρήξη του ανευρύσματος”, λέει ο δρ. Wicks. “Η διπλωπία και ο ξαφνικός οξύς πονοκέφαλος είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα με τους οποία ασθενείς που έχουν μη ραγισμένο ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ανευρύσματος που μεγαλώνει ή αλλάζει”, προσθέτει.

Ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από ένα ρήγμα ανευρύσματος περιγράφεται συχνά από τους ασθενείς ως ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής τους, λέει ο δρ. Wicks. “Ο πονοκέφαλος εμφανίζεται λόγω της ταχείας αύξησης της πίεσης, μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο”. Ο δρ. Wicks περι- άλλα πιθανά συμπτώματα ενός ανευρύσματος εγκεφάλου ως:

  • ναυτία
  • έμετος
  • επιληπτικές κρίσεις και
  • απώλεια συνείδησης

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο για ανεύρυσμα εγκεφάλου

Σύμφωνα με ειδικούς διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ανευρύσματος. Μερικοί μπορεί να έχουν κληρονομήσει την τάση για αδύναμα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανευρυσμάτων. Επίσης, ένα τραύμα ή μόλυνση στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσει σε ανεύρυσμα. Τα ανευρύσματα στα παιδιά είναι σπάνια και τα περισσότερα ανευρύσματα πιθανότατα αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της φθοράς των αρτηριών κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Περιστασιακά, ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ή μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανευρύσματος.

Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στον σχηματισμό ανευρυσμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την υπέρταση, τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ και ένα άλλο πράγμα, το οποίο έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας: το κάπνισμα.

Το κάπνισμα τσιγάρων συνδέεται με πολλαπλά ανευρύσματα

Το κάπνισμα τσιγάρων είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανεύρυσμα εγκεφάλου. Θεωρείται η υπ’ αριθμόν ένα αποτρέψιμη αιτία ενός δυνητικά θανατηφόρου συμβάντος.

“Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι το κάπνισμα σίγουρα προκαλεί ρήξη ανευρυσμάτων, είναι σίγουρα ένας παράγοντας πολύ στενά συνδεδεμένος με αυτό”, είπε δρ. Satish Krishnamurthy, κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που εξέτασε 275 άτομα με ανευρύσματα και διαπίστωσε ότι:

  • το 72% των ασθενών με ανεύρυσμα ήταν καπνιστές
  • το 40% των ασθενών είχαν υπέρταση
  • από αυτούς με ρήξη ανευρυσμάτων, το 58% είχε υπέρταση και το 71% κάπνιζε

Επιπλέον, υπήρχε πιθανή σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της ύπαρξης πολλαπλών ανευρυσμάτων:

Ο δρ. Krishnamurthy είπε ότι από τα 67 άτομα που είχαν πολλά ανευρύσματα, το 75% είχαν ιστορικό καπνίσματος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι “το κάπνισμα όχι μόνο δημιούργησε τη ρήξη, αλλά δημιούργησε και το ίδιο το ανεύρυσμα”, αποκάλυψε ο δρ. Krishnamurthy.

Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αδύναμα σημεία στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου:

Αυτά τα αδύναμα σημεία μπορούν να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αναπηρία και θάνατο, Και φυσικά, το κάπνισμα έχει πολλές άλλες εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. “Το βασικό μήνυμα είναι ότι το κάπνισμα είναι κακό”, προειδοποίησε ο Krishnamurthy.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.bafound.org, https://www.mayoclinic.org, https://www.webmd.com, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεύρυσμα: Οι τέσσερις παράγοντες που προβλέπουν την θανατηφόρα ρήξη ανευρύσματος

Το 90% των ανευρυσμάτων έχει αυτό το κοινό: Τι προειδοποιούν οι ειδικοί!

Φάρμακα για την πίεση συνδέονται με ανεύρυσμα: Τι ανακάλυψαν για τα άτομα με υπέρταση

Κάντε εξέταση για ανεύρυσμα αν αισθανθείτε αυτό κοντά στον αφαλό σας

Related posts

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

admin

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

admin

Δερματικό επίθεμα θα προειδοποιεί αν ο οργανισμός απορρίπτει το μόσχευμα

admin