Fitness

Νόσος Πάρκινσον: Η κίνηση-κλειδί που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Λίγες μόνο ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της νόσου Πάρκινσον, ακόμα και αν πρόκειται για μέτρια δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα ή η κηπουρική, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το κλειδί είναι η συνέπεια, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

«Αν και τα φάρμακα  μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους με  νόσο Πάρκινσον κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kazuto Tsukita από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία. «Διαπιστώσαμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών μπορεί να βελτιώσει την πορεία της νόσου μακροπρόθεσμα δήλωσε ο ίδιος. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η άσκηση έχει χαμηλό κόστος και καθόλου παρενέργειες» πρόσθεσε.

Ο Tsukita και η ομάδα του αξιολόγησαν τη σωματική δραστηριότητα σε 237 άτομα με πρώιμο στάδιο της νόσου Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έως και 3 έτη.

Ενώ τα επίπεδα αρχικά της δραστηριότητάς τους δεν επηρέασαν την εξέλιξη της νόσου, όσοι έκαναν τακτικά τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη άσκηση κατά τη διάρκειά της παρακολούθησης, είχαν βραδύτερη πτώση της ισορροπίας και της ικανότητας βάδισης από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον των ασθενών αξιολογήθηκαν σε κλίμακα από το 0 έως το 4, με υψηλότερές βαθμολογίες να υποδηλώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Neurology

Η μέση βαθμολογία μεταξύ των ατόμων με μέτρια έως έντονη άσκηση κάτω του μέσου όρου αυξήθηκε  από 1,4 σε 3,7 σε διάστημα έξη ετών. Σε σύγκριση με μία μικρότερη αύξηση από 1,4 σε 3 μεταξύ εκείνων που είχαν πάνω από το μέσο όρο μέτρια έως έντονη άσκηση.

«Τα αποτελέσματα μας είναι συναρπαστικά διότι υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην είναι πολύ αργά για κάποιον με Παρκινσον να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να βελτιώσει την πορεία της νόσου» τόνισε ο Tsukita

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι για την επιβράδυνση της νόσου ήταν πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να διατηρούν ένα πρόγραμμα πάρα να ήταν ενεργοί και δραστήριοι από την αρχή της νόσου και φυσικά η έρευνα δεν αποδεικνύει οτι η τακτική άσκηση θα αναχαιτίσει τα συμπτώματα της νόσου, αλλά μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον που εργάζονταν κατά μέσο όρο λιγότερες από 15,5 ώρες την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη πτώση στην ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας από αυτούς που εργάζονταν κατά μέσο όρο περισσότερες από 15,5 ώρες την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι που επιτρέπουν στους πάσχοντες να αισιοδοξούν

Νόσος Πάρκινσον: Το σπορ που βελτιώνει την ισορροπία και την κινητικότητα

Νόσος Πάρκινσον: Οι δυο τύποι της νόσου και ο καθοριστικός ρόλος του εντέρο

Related posts

Πόσο γρήγορα σηκώνεστε από την καρέκλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για την υγεία σας

admin

Για δυνατό μυαλό και μνήμη δοκιμάστε αυτές τις 5 ασκήσεις

admin

Αλλαγή ώρας: Τρία μυστικά για να μη φέρει τα πάνω-κάτω στο βιολογικό μας ρολόι

admin

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

admin

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για καλύτερο ύπνο

admin

Τρεις εύκολες ασκήσεις για γραμμωμένα και καλογυμνασμένα χέρια

admin

Εποχικές αλλεργίες: Οδηγίες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το Harvard Health Medical

admin

Πόνος στη μέση: Τέσσερις απλές διατάσεις που προσφέρουν ανακούφιση

admin

Πειράζει που ανεβαίνω στη ζυγαριά κάθε μέρα; Μια διαιτολόγος απαντά

admin

Εμμηνόπαυση: Η No1 άσκηση που ανακουφίζει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου

admin

Θέλετε να χτίσετε δυνατούς μύες; Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε μόνο πρωτεΐνες

admin

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

admin