Teen

Να πότε θα πάψει το μωρό να (σας) ξυπνάει τη νύχτα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας και το Πανεπιστήμιο του Turk, οι συνήθεις διαταραχές στον ύπνο των βρεφών υποχωρούν από την ηλικία των δύο ετών και έπειτα. Στο διάστημα αυτό, ο χρόνος που απαιτείται μέχρι το μωρό να κοιμηθεί μειώνεται σε 20 λεπτά περίπου από την ηλικία των 6 μηνών, ενώ από την ηλικία των δύο ετών τα μωρά ξυπνούν κατά μέσο όρο μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, η συνολική διάρκεια ύπνου μειώνεται σε περίπου 12 ώρες την ημέρα, καθώς λιγοστεύουν οι ενδιάμεσοι ύπνοι στη διάρκεια της ημέρας. Φτάνοντας στην ηλικία των δύο ετών, τα παιδιά έχουν σχηματίσει μια ρουτίνα σταθερού ύπνου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν γονείς 5.700 παιδιών, υπάρχουν σημαντικές υποκειμενικές διακυμάνσεις στην ποιότητα του ύπνου των βρεφών και των μικρών παιδιών, με τους γονείς να ανησυχούν αν ο ύπνος των παιδιών τους είναι φυσιολογικός ή όχι. Περίπου το 40% των γονέων παιδιών ηλικίας οκτώ μηνών που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν ανήσυχοι για τον ύπνο του παιδιού τους.

Υπάρχει ιδανικός ύπνος για το βρέφος;

Σύμφωνα με την Juulia Paavonen, επικεφαλής ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί πώς εξελίσσεται ο ύπνος στα παιδιά κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια ευρεία βάση δεδομένων προς διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου για τον ιδανικό βρεφικό ύπνο.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι οι υποκειμενικές διαφορές είναι πολύ μεγάλες και ότι τα πρότυπα που σχετίζονται με τον ύπνο, την αφύπνιση, τον χρόνο που το παιδί παραμένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρόγραμμα του ύπνου εξελίσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς».

Δεύτερον, η μελέτη επεδίωξε να αναδείξει το μέγεθος των διαφορών στα ατομικά χαρακτηριστικά του βρεφικού ύπνου, εφόσον όμως εμπίπτουν στα όρια της κανονικής ανάπτυξης του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς πιθανώς να διώξουν τις περιττές ανησυχίες και να μπορέσουν έτσι να επικεντρωθούν στο πραγματικό πρόβλημα, τις διαταραχές του ύπνου.

Όπως αναφέρει η Δρ. Paavonen, είναι δύσκολο να δοθεί μια γενική οδηγία σχετικά με τον συνολικό χρόνο ύπνου που χρειάζεται το βρέφος, μολονότι ο επαρκής ύπνος κρίνεται σημαντικός για την ευημερία του παιδιού. Η διάρκεια του απαιτούμενου ύπνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ενδεικτικά, η ερευνήτρια σημειώνει πως εάν το βρέφος έως 8 μηνών χρειάζεται περισσότερο από 40 λεπτά για να κοιμηθεί, είναι καλύτερο να ζητηθεί η συμβουλή κάποιου ειδικού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ένα παιδί ηλικίας 6 μηνών ξυπνά τρεις ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε όταν μένει ξάγρυπνο το βράδυ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτως ειπείν πάνω από 60 λεπτά για ένα μωρό 8 μηνών, πάνω από 45 λεπτά για 12 μηνών ή πάνω από 30 λεπτά για βρέφη 18 μηνών.

Related posts

Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων: Νέα συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Παπανικολάου

admin

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

admin

Κάπνισμα: Πότε το αρχίσατε; Απαντήστε και δείτε πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

admin

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

admin

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

admin

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

admin

Βρετανία: 4,3 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε κατάσταση φτώχειας

admin

Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

admin

Διαβήτης κύησης: Ανησυχία για την ασφάλεια πασίγνωστου αντιδιαβητικού στην ανάπτυξη του εμβρύου

admin

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή για bullying

admin

Βία – Βullying: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά εκφοβισμού για το 50% των εφήβων

admin

Με ρευματοπάθειες 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 18 ετών

admin