Health

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια Pfizer και Moderna: Έρευνα του CDC για την αποτελεσματικότητά τους

Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποδεικνύει την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Pfizer-BioNTech και Moderna για την COVID-19.

Ο ερευνητής Mark Thompson της ομάδας COVID-19 του CDC και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα εν λόγω εμβόλια ήταν πολύ αποτελεσματικά στην μείωση του ιικού φορτίου, των εμπύρετων συμπτωμάτων και της διάρκειας της COVID-19 μεταξύ ατόμων που μολύνθηκαν με κορονοϊό παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί.

Η μεγάλη μελέτη επί σχεδόν 4.000 ατόμων έδειξε ότι ο πλήρης εμβολιασμός (με δύο δόσεις) ήταν 91% αποτελεσματικός στην πρόληψη της COVID-19, ενώ ο μερικός εμβολιασμός (με μία δόση) ήταν 81% αποτελεσματικός.

Επίσης, εκείνοι που είχαν κάνει έστω και μία δόση και μολύνθηκαν, είχαν χαμηλότερο επίπεδο ιικού RNA, χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εμπύρετων συμπτωμάτων και μειωμένη διάρκεια ασθένειας σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους ασθενείς.

Οι ερευνητές λένε ότι εάν περαιτέρω στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα εμβόλια μειώνουν το ιικό φορτίο και, άρα, αμβλύνουν την μολυσματικότητα του κορονοϊού, αυτό θα σήμαινε ότι τα εμβόλια αυτά δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις επιπτώσεις της εκ μόλυνσης ακόμα και μετά το εμβόλιο.

Μια προ-εκτυπωμένη έκδοση της έρευνας δημοσιεύθηκε στην επιστημονική πλατφόρμα medRxiv, καθώς αναμένεται πλήρης αξιολόγηση.

Τα δυνητικά σημαντικά δευτερεύοντα οφέλη των mRNA εμβολίων COVID-19

Τα εμβόλια βασισμένα στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer/BioNTech (BNT162b2) και Moderna (mRNA-1273) έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της COVID-19 σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Ο Thompson και οι συνεργάτες του ανέφεραν επίσης πρόσφατα ενδιάμεσες εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας που έδειξαν παρόμοια οφέλη μετά την χορήγηση mRNA εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

Ωστόσο, “λιγότερα είναι γνωστά για τα δυνητικά σημαντικά δευτερεύοντα οφέλη των mRNA εμβολίων COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στη σοβαρότητα της νόσου, του ιικού φορτίου RNA και της διάρκειας της ανίχνευσης ιικού RNA στον οργανισμό”, λέει η ομάδα.

Τι έκαναν οι ερευνητές του CDC

Ο Thompson και οι συνεργάτες του ανέλυσαν επιμέρους έρευνες επί συνολικά 3.975 υπαλλήλων υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών εργαζομένων υγείας στις ΗΠΑ μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 10 Απριλίου 2021.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την αποτελεσματικότητα του μερικού και πλήρους εμβολιασμού στην πρόληψη της λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2. Συνέκριναν, επίσης, το ιικό φορτίο RNA των εμβολιασμένων με αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Τέλος, συνέκριναν και την συχνότητα των εμπύρετων συμπτωμάτων και τη διάρκεια της COVID-19 μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ασθενών.

Οι συμμετέχοντες έπαιρναν μόνοι τους ένα ρινικό επίχρισμα σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από το εάν είχαν συμπτώματα COVID-19. Εκείνοι που νόσησαν έπαιρναν επίσης ένα επιπλέον δείγμα ρινικού επιχρίσματος και σιέλου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα δείγματα εξετάστηκαν με μοριακό τρόπο ελέγχου (RT-PCR).

Η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου εκτιμήθηκε για πλήρη εμβολιασμό (14 ημέρες ή περισσότερο μετά από την 2η δόση) και για μερικό εμβολιασμό (14 ημέρες ή περισσότερο μετά από την 1η δόση ή έως και 13 ημέρες μετά την 2η δόση).

Οι συμμετέχοντες είχαν λάβει είτε το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer-BioNTech, είτε το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna.

Τι βρήκε η μελέτη

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που είχαν θετικό μοριακό τεστ για τον κορονοϊό ήταν 204 (5,1%). Από αυτούς οι 16 είχαν εμβολιαστεί μερικώς ή πλήρως και οι 156 δεν είχαν εμβολιαστεί. Η κατάσταση εμβολιασμού ήταν απροσδιόριστη (λιγότερο από 14 ημέρες από την 1η δόση) για 32 άτομα, τα οποία επομένως αποκλείστηκαν από την μελέτη.

  • Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στην προστασία έναντι του κορονοϊού ήταν 91% για τον πλήρη εμβολιασμό και 81% για τον μερικό εμβολιασμό.
  • Από τους συμμετέχοντες που μολύνθηκαν, το μέσο ιικό φορτίο RNA που ανιχνεύθηκε ήταν 2,3 Log10 copies/mL μεταξύ μερικώς ή πλήρως εμβολιασμένων συμμετεχόντων, σε σύγκριση με 3,8 Log10 copies/mL μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων.
  • Μια προσαρμοσμένη ανάλυση έδειξε 40,2% χαμηλότερο ιικό φορτίο RNA μετά από τουλάχιστον μερικό εμβολιασμό.
  • Μόνο το 25% των εμβολιασμένων με έστω μία δόση ανέφερε εμπύρετα συμπτώματα, σε σύγκριση με το 63,1% των μη εμβολιασμένων ατόμων. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 58% του σχετικού κινδύνου εμπύρετων συμπτωμάτων COVID19 μετά από τουλάχιστον μία δόση mRNA εμβολίου.
  • Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης 6,4 λιγότερες ημέρες αδιαθεσίας σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μελέτης

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων στον πραγματικό κόσμο συνάδουν με τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών.

Λένε επίσης ότι ο συνδυασμός ιολογικών και κλινικών επιδράσεων είναι σύμφωνος με προηγούμενες αναφορές για χαμηλότερη ποσότητα και διάρκεια ανίχνευσης ιικού RNA και ήπιας COVID-19 μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια.

“Εάν περαιτέρω στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι τα mRNA εμβόλια μειώνουν τον αριθμό των ιικών σωματιδίων RNA και τη διάρκεια της ανίχνευσης (κάτι που με την σειρά του αμβλύνει την μολυσματικότητα του κορονοϊού) τότε τα mRNA εμβόλια δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 , αλλά μπορεί επίσης να μετριάσουν τον αντίκτυπο των εκ νέου λοιμώξεων”, λέει η ερευνητική ομάδα.

-: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Γιατί οι ευπαθείς ομάδες μπορεί να χρειαστούν τρίτη ενισχυτική δόση

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες συμβουλές για τις θρομβώσεις – Δείτε τι ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

Εμβόλιο Pfizer: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί στην Ελλάδα σε παιδιά 12 έως 15 ετών

Εμβόλιο COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την μυοκαρδίτιδα – Οι οδηγίες του CDC

Εμβόλιο COVID-19: Τι λέει ο ΕΜΑ για θρόμβωση και εμβόλια Pfizer και Moderna

Related posts

Δυσκοιλιότητα και Διατροφή: Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

admin

Δάγκειος πυρετός: Στα 3,5 εκατομμύρια τα κρούσματα σε Λατινική Αμερική, Καραϊβική

admin

Επίμονη ξηροφθαλμία – Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει

admin

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin