Love

Μπορεί το σεξ να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη;

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τη συσχέτιση της εκσπερμάτισης με τον καρκίνο του προστάτη. Πως θα μπορούσε να εξηγείται η συσχέτιση αυτή.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες κακοήθεις νόσους στους άνδρες, καθώς ένας στους οκτώ θα τον αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πόσο πιθανό είναι όμως να επηρεάζονται οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου από τη συχνότητα των ερωτικών επαφών;

Όπως εξηγεί ο ουρολόγος Dr. Bradley Gill, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, οι επιδράσεις του σεξ στην υγεία του προστάτη εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Εν τούτοις, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε πως οι άνδρες που εκσπερματώνουν τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους εκσπερματώνουν 4-7 φορές μηνιαίως.

Στη μελέτη είχαν συμμετάσχει σχεδόν 32.000 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα των εκσπερματώσεών τους επί δύο δεκαετίες.

Τα ευρήματα αυτά ενίσχυσαν εκείνα προγενέστερης μελέτης που είχε καταλήξει σε παραπλήσια συμπεράσματα.

Πως εξηγείται η συσχέτιση

Παλαιότερα, οι ειδικοί νόμιζαν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερος στους άνδρες που έκαναν συχνά σεξ, επειδή αυτό διεγείρει την ορμονική παραγωγή στον οργανισμό τους. Πολυάριθμες μελέτες, όμως, κατέρριψαν αυτή τη θεωρία.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που αποτελεί τμήμα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η αναπαραγωγική οδός με την ουροποιητική. Ο ρόλος του είναι να παράγει ένα υγρό (ονομάζεται προστατικό υγρό), που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτωση. Το υγρό αυτό αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.

Η επικρατούσα θεωρία πλέον είναι ότι ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του προστάτη μειώνεται με τις συχνές εκσπερματώσεις, επειδή «αδειάζει» συχνά ο προστάτης από το υγρό που παράγει. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνονται από τον αδένα επιβλαβείς ουσίες, που εκ φύσεως συσσωρεύονται σε αυτόν.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 βρήκε βιολογικές συσχετίσεις ανάμεσα στη συχνή εκσπερμάτιση και την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Η διόγκωση του προστάτη

Αν ο καρκίνος του προστάτη καθίσταται λιγότερο πιθανός με τις συχνές εκσπερματώσεις, αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για την καλοήθη υπερπλασία του αδένα. Αυτή οφείλεται στη γήρανση και δεν μπορεί να αποτραπεί με το σεξ ή τον αυνανισμό, τονίζει ο Dr. Gill.

«Μερικά τμήματα του σώματος εξακολουθούν να αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνουμε. Ο προστάτης σαφέστατα είναι ένα από αυτά», λέει. «Δεν είναι τυχαίο ότι το σχεδόν 90% των ανδρών εκδηλώνουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη».

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με πάσα βεβαιότητα ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αποτραπεί με το συχνό σεξ, τονίζει. Οι άνδρες όμως μπορεί να αποκομίσουν οφέλη, όπως λιγότερο στρες και περισσότερες καύσεις. Και οπωσδήποτε δεν έπαθε ποτέ κανείς κάτι επειδή έκανε σεξ πέντε φορές την εβδομάδα, καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin