Love

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση; Τι λένε οι ειδικοί

Τι ανέφεραν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI 2022) ειδικοί, οι οποίοι έκαναν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας αναζητώντας περιστατικά ασθματικών κρίσεων στη διάρκεια του σεξ.

Όταν οι ασθενείς με άσθμα  αναρωτιούνται ποιες μορφές άσκησης μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση της πνευμονοπάθειάς τους, το τελευταίο που τους έρχεται στο νου είναι το σεξ. Ωστόσο η σεξουαλική επαφή είναι εξίσου πιθανό να πυροδοτήσει μια ασθματική κρίση με την ανάβαση δύο ορόφων με τα πόδια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

«Θελήσαμε να διερευνήσουμε εάν η σεξουαλική δραστηριότητα  περιγράφεται στην ιατρική βιβλιογραφία ως πιθανός εκλυτικός παράγοντας των ασθματικών κρίσεων. Πολλοί άνθρωποι, όμως, δεν συνειδητοποιούν ότι για τον οργανισμό το σεξ είναι μία κοπιώδης άσκηση», δήλωσε η Dr. Ariel Leung, από το Ιατρικό Κέντρο Saint Agnes στην Καλιφόρνια.

Όπως είπε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI 2022), η έρευνα εντόπισε σχετικές αναφορές, αλλά ήταν σποραδικές. «Το πιθανότερο είναι πως οι ασθενείς με άσθμα δεν συνειδητοποιούν ότι αιτία των κρίσεών τους ήταν το σεξ», τόνισε.

Η Dr. Leung επισήμανε ότι συχνά δεν είναι εύκολο για τους ασθενείς να συζητούν με τον γιατρό τους το θέμα του σεξ. Όσοι, όμως, παθαίνουν κρίσεις άσθματος εξαιτίας του, μπορούν να βελτιώσουν με τα κατάλληλα μέτρα την ποιότητα της ζωής τους.

«Το έντονο σεξ είναι εφάμιλλο με την ανάβαση δύο ορόφων με τα πόδια, όσον αφορά το ενδεχόμενο να προκληθεί μια ασθματική κρίση», σημείωσε. «Όταν το σχετιζόμενο με το σεξ άσθμα διαγνωσθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο τρόπος αυτός είναι τα ίδια μέτρα που λαμβάνουν οι ασθενείς για να γυμνασθούν με ασφάλεια, πρόσθεσε. «Συνιστάμε στους ασθενείς να λαμβάνουν την προληπτική αγωγή τους 30 λεπτά πριν από την σεξουαλική επαφή», είπε. «Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η προληπτική κίνηση καταστρέφει τον ρομαντισμό στη σχέση. Ωστόσο η φροντίδα του εαυτού είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης».

Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο

Το άσθμα προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, οι οποίοι προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα στους ασθενείς. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Συριγμός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα σφιξίματος στο στήθος

Το άσθμα δεν μπορεί να ιαθεί, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους. Η αγωγή αυτή μπορεί να είναι προληπτική και θεραπευτική.

Πρέπει ακόμα να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους. Μεταξύ άλλων πρέπει να γυμνάζονται συστηματικά και να τρέφονται υγιεινά, κατά την Dr. Leung.

Αν τα συμπτώματα που προκαλεί το άσθμα επιμένουν παρά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να απευθύνονται εκ νέου στον γιατρό τους, τόνισε.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin