Health

Μην μπερδεύετε αυτές τις δερματικές παθήσεις με την ευλογιά των πιθήκων: Εικόνες – παραδείγματα για να ξεχωρίζετε τα σημάδια

Είναι λογικό να ανησυχείτε λίγο παραπάνω αυτές τις μέρες, όταν βλέπετε νέα εξογκώματα να εμφανίζονται στο δέρμα σας, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλον τον κόσμο. Αλλά πολλές άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, φουσκάλες και πληγές.

Αν και η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μην εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο η Covid-19, απειλεί να αναβαθμιστεί από μια ζωονοσογόνο νόσο, που σπάνια μεταδίδεται από τα τρωκτικά στον άνθρωπο, σε κάτι που μεταδίδεται σταθερά μεταξύ των ανθρώπων από εδώ και πέρα. Είμαστε στο όριο να χαρακτηριστεί σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, εφόσον προϋποθέτει στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ευλογιάς είναι τα μεταδοτικά εξανθήματα που σχηματίζονται 1-2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.

Πώς φαίνεται η ευλογιά των πιθήκων στο δέρμα:

ευλογιά των πιθήκων

ευλογιά των πιθήκων

Έξι παθήσεις που μπορεί εύκολα να τις μπερδέψετε με την ευλογιά των πιθήκων

Ψώρα

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Η ψώρα προκαλείται από το ακάρεο Sarcoptes scabiei. Τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της αλλεργικής απόκρισης του οργανισμού στα ακάρεα που τρυπώνουν και ταξιδεύουν κάτω από το δέρμα μας, καθώς και της μεταγενέστερης ωοτοκίας τους. Τα ακάρεα μεταδίδονται μέσω στενής παρατεταμένης επαφής, ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ.

Συμπτώματα και θεραπείες: Η ψώρα χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα, μαζί με εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια, στο σημείο της προσβολής, που είναι συνήθως κατά μήκος των χεριών, ή των ποδιών μας. Τα άτομα με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να εμφανίζουν πιο έντονες προσβολές και εξανθήματα που μοιάζουν με κρούστα. Τα ακάρεα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικά ή από του στόματος αντιπαρασιτικά, αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να ξανακολλήσετε στο μέλλον. Την πρώτη φορά που κάποιος προσβάλλεται από ψώρα, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες, για να εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά τις επόμενες φορές ίσως και μόνο μία ημέρα.

Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Η νόσος των χεριών, ποδιών και στόματος προκαλείται από μόλυνση από μια ομάδα συναφών μεταξύ τους ιών, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από τον ιό Κοξάκι. Η μόλυνση συνήθως επηρεάζει παιδιά κάτω των 5 ετών.

Συμπτώματα και θεραπείες: Η κατάσταση εμφανίζεται ως επίπεδα ή ελαφρώς ανυψωμένα κόκκινα εξογκώματα κατά μήκος των χεριών, των ποδιών και του στόματος ενός ατόμου. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί μερικές φορές να εξελιχθούν σε φουσκάλες γεμάτες με υγρό που εξαπλώνουν περαιτέρω την πολύ μεταδοτική μόλυνση μέσω άμεσης επαφής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά τα περιστατικά είναι συνήθως πολύ ήπια και τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.

Ringworm

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Το ringworm στην πραγματικότητα δεν προκαλείται καθόλου από κάποιο… σκουλήκι. Αντίθετα, είναι ένας ευρύς όρος για κοινές μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Περισσότερα από 35 είδη μυκήτων μπορούν να προκαλέσουν ringworm.

Συμπτώματα και θεραπείες: Η μόλυνση προκαλεί ένα ενδεικτικό κυκλικό εξάνθημα, μαζί με φαγούρα, κοκκινίλα και μερικές φορές σκασμένο δέρμα. Εάν βρεθεί στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλα τριχωτά μέρη, μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια τριχών στο σημείο. Οι περισσότερες λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκετά εύκολα με μια θεραπεία 2-4 εβδομάδων με αντιμυκητιασικές κρέμες, λοσιόν, ή πούδρες χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά οι λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής συνήθως απαιτούν συνταγογραφούμενα αντιμυκητιακά από το στόμα. Τα άτομα με ringworm πρέπει να μην χρησιμοποιούν στεροειδείς κρέμες, διότι μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιδεινώσουν την λοίμωξη.

Έρπης ζωστήρας

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ίδιο ιό πίσω από την ανεμοβλογιά. Μετά την αρχική μόλυνση, συνήθως στην παιδική ηλικία, ο ιός μεταναστεύει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να παραμείνει αδρανής για δεκαετίες προτού επανεμφανιστεί, για να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.

Συμπτώματα και θεραπείες: Τα κοινά συμπτώματα στην αρχή περιλαμβάνουν έντονο πόνο και μούδιασμα στην μία πλευρά του σώματος, ή του προσώπου, ακολουθούμενα από εξανθήματα και φουσκάλες γεμάτες υγρό. Χρειάζονται εβδομάδες για να επουλωθούν αυτά τα εξανθήματα και να ξεφλουδίσουν και ορισμένοι πάσχοντες μπορεί να έχουν παρατεταμένο νευρικό πόνο στο σημείο που σχηματίστηκαν τα εξανθήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της ανεμοβλογιάς ως παιδιά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τον αναπτύξουν. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που κόλλησαν ανεμοβλογιά με φυσικό τρόπο μπορούν να λάβουν ξεχωριστό εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να τον εμφανίσουν επίσης.

Ιλαρά

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Η ιλαρά προκαλείται από τον ιό Measles morbillivirus. Είναι πολύ μεταδοτική νόσος σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσα ανοσία σε αυτήν, όπως τα οι μη εμβολιασμένοι και τα πολύ μικρά παιδιά.

Συμπτώματα και θεραπείες: Η λοίμωξη αρχικά παρουσιάζει μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, ακολουθούμενη από επίπεδες κόκκινες κηλίδες και μερικές φορές μικρά ανυψωμένα εξογκώματα, που ξεκινούν από το πρόσωπο και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα. Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, αν και τα μικρότερα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως πνευμονία και οίδημα του εγκεφάλου. Μια μόλυνση μπορεί επίσης να επαναφέρει την ανοσία ενός ατόμου σε άλλες ασθένειες. Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την ιλαρά, αλλά υπάρχει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό παιδικό εμβόλιο εναντίον της. Δυστυχώς, η μείωση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού έχει οδηγήσει στην αναζωπύρωση της ιλαράς σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό

ευλογιά των πιθήκων

Γιατί συμβαίνει: Τα εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό προκαλούνται από έναν συγκεκριμένο τύπο αλλεργικής αντίδρασης γνωστής ως δερματίτιδα εξ επαφής. Η πραγματική αιτία είναι η λιπαρή επικάλυψη στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες του φυτού, γνωστή ως urushiol, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μέσω “μολυσμένων” ρούχων.

Συμπτώματα και θεραπείες: Ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα μαζί με κόκκινα, κνησμώδη εξανθήματα εμφανίζονται στο σημείο της έκθεσης μαζί με αίσθημα καύσου. Αυτά τα εξανθήματα μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν και να μετατραπούν σε φουσκάλες που στάζουν. Αυτή η αντίδραση μπορεί να πάρει ώρες ή και μέρες, για να εμφανιστεί μετά από την έκθεση στην ουσία urushiol. Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στον δηλητηριώδη κισσό, το να ξεπλύνετε το έλαιο του φυτού όσο το δυνατόν συντομότερα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, ενώ οι κρέμες στεροειδών μπορεί να μετριάσουν το πρήξιμο. Ένα τυπικό εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό θα εξαφανιστεί μόνο του μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά τα άτομα που έχουν εισπνεύσει καπνό από το κάψιμο του φυτού μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

-: https://gizmodo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Τι θα προσέξετε στο δέρμα σας, όταν προκύψει πρόβλημα με τους πνεύμονες

Νεφρική νόσος: 10 τρόποι που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα

Κάντε εξετάσεις για την καρδιά αν δείτε στο δέρμα σας ένα από αυτά τα 5 σημάδια

64χρονος είχε εξάνθημα και αποδείχτηκε ότι ήταν σκουλήκια που μεγάλωναν κάτω από το δέρμα του – Σοκάρουν οι εικόνες!

Related posts

Τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται να ανιχνεύει 3 από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους σε λίγα λεπτά από μια σταγόνα αίμα

admin

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

admin

ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

admin

Έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για το σύστημα υγείας – Ικανοποίηση για τους γιατρούς

admin

Ερευνητές φτιάχνουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά

admin

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

admin

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα»

admin

Καθησυχαστικές οι αρχές των ΗΠΑ: Τα δείγματα του H5N1 που εντοπίστηκαν σε γάλα δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο

admin

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

admin

Αξίζει να προσθέσεις το αβοκάντο στη διατροφή σου

admin

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

admin

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική – Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

admin