Teen

Με τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ ανά χείρας επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις

Με πιλότο τα υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα, που είναι διαθέσιμα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσηςΝηπιαγωγείαΔημοτικάΓυμνάσια και Λύκεια. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, καθώς και των κέντρων ξένων γλωσσών για την προετοιμασία των εξετάσεων μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Η επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις ύστερα από περίπου τρεις μήνες για Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, καθώς πριν από το Πάσχα είχαν ανοίξει μόνο τα Λύκεια για δύο εβδομάδες καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν φέτος Πανελλαδικές, αναμένεται να είναι μόνιμη, έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με τα μαθήματα να ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Οπως δήλωσε στο «-» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Χτυπά το κουδούνι και πάλι τη Δευτέρα 10 Μαΐου στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας μας. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι ανυπομονούμε να ξεκινήσει ξανά από κοντά η αναντικατάστατη διάδραση μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, να ξαναζωντανέψει διά ζώσης η μικρή κοινωνία της κάθε τάξης, να ακουστούν γέλια και παιδικές φωνές στα προαύλια». Για να προσθέσει ότι τώρα «έχουμε ακόμη έναν δυνατό σύμμαχο, το self test, που βοηθά στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης. Μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας στον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία μας».

Sxoleia_1

Δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 αντίστοιχα για τα Επαγγελματικά, και να αρχίσει νωρίτερα η επόμενη σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να «πειραχτεί» ο Αύγουστος καθώς συνδέεται με τις διακοπές.

Τρία είναι τα δεδομένα που συνέβαλαν στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Πρώτον, έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός, με αποτέλεσμα να έχει θωρακιστεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που περιλαμβάνει και τους πιο ευάλωτους. Δεύτερον, υπάρχει πλέον το σημαντικό όπλο των self tests. Tρίτον, ο δείκτης θετικότητας βαίνει μειούμενος.

Η πρώτη εφαρμογή των self test στα Λύκειά μας ήταν πολύ ενθαρρυντική, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας: «Τα κρούσματα τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων μας κρατήθηκαν πολύ χαμηλά, με μόλις 1,5% των τμημάτων και 2,6% των σχολείων να αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατ’ εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό».

Sxoleia_2

Η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων κ.α.

Οπλο τα self tests

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρουςδιαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Ως προς τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Sxoleia_3

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Απλή διαδικασία το τεστ

Το self testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων και ήδη έχει βοηθήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού ασυμπτωματικών, ως επί το πλείστον, ασθενών, επομένως και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα. Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων παραλαμβάνουν δωρεάν το self test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Αρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Sxoleia_5

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self tests στο σπίτι τους. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο

Αν το self-test είναι αρνητικό:

Για τους μαθητές εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Sxoleia_4

Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί

Ο χάρτης της επιστροφής

• Από 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.


• Από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Επίσης, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) επανεκκινούν συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των κολεγίων, μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μαζί με τα σχολεία τη Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η επαναλειτουργία τους θεωρείται δύσκολη, με δεδομένο ότι τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Related posts

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin