Fitness

Μακροζωία: Τα δύο αθλήματα που σας χαρίζουν χρόνια ζωής

Ο ελεύθερος χρόνος των ηλικιωμένων θα πρέπει να μοιράζεται σε αθλητικές δραστηριότητες, εάν θέλουν να σβήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων τους. Ποιες όμως προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι μεσήλικες που συμμετέχουν εβδομαδιαίως σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σωματικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι ή το τένις, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ εξέτασαν τα δεδομένα που προέκυψαν από ερωτηματολόγια 272.550 ενηλίκων ηλικίας 59 έως 82 ετών, στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο “NIH-AARP Diet and Health Study”. Εστίασαν σε επτά δραστηριότητες και πόσο αυτές μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου: το τρέξιμο, την ποδηλασία, την κολύμβηση, το περπάτημα αλλά και άλλες αερόβιες ασκήσεις, καθώς και αθλήματα που χρησιμοποιείται η ρακέτα και το γκολφ.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι ο οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων, στα πλαίσια της συνιστώμενης ποσότητας της άσκησης εβδομαδιαίως (2,5 έως 5 ώρες μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 1,25 έως 2,5 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης), σχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με την καθόλου συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες.

Παρόλα αυτά, δύο ήταν τα αθλήματα που προσέφεραν τα μεγαλύτερα οφέλη. Όταν ανέλυσαν το ρόλο κάθε δραστηριότητας ξεχωριστά, συμπέραναν ότι τα αθλήματα ρακέτας προσέφεραν 16% μείωση του κινδύνου και το τρέξιμο 15% μείωση αντίστοιχα. Ωστόσο, όλες οι δραστηριότητες που διερευνήθηκαν συσχετίστηκαν ομοίως με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αντίστοιχα, τα αθλήματα ρακέτας συνδέθηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακούς θανάτους, κατά 27%, ενώ το τρέξιμο συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, κατά 19%.

Τέλος, πιο κερδισμένοι ήταν οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο, καθώς πέτυχαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτου.

Εκτός από τα αθλήματα, ακόμα και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες απομάκρυναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 5%, ακόμα και σε μικρότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, σε σύγκριση με όσους δεν συμμετείχαν σε καμία από τις δραστηριότητες που μελετήθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Μακροζωία: Η ηλικία που αποκαλύπτει αν θα φτάσουμε τα 90 – Δεν είναι η χρονολογική

Μακροζωία: Κερδίζουν 7,5 χρόνια ζωής όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο

Related posts

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin

Αγύμναστοι και «στον καναπέ» οι 8 στους 10 – Απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα για αυτούς τους ασθενείς

admin

Κάθε πότε πλένετε τα ρούχα της προπόνησης; Δείτε πόσοι τα φορούν άπλυτα ακόμη και 7 συνεχόμενες φορές

admin