Health

Λιποειδική νεκροβίωση: Η άγνωστη δερματική εκδήλωση του διαβήτη – Τι θα προσέξετε στο δέρμα και τι να κάνετε

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα. Αυτό γίνεται με μια σειρά από δερματολογικά συμπτώματα.

Ένα από αυτά, πιο σπάνιο από άλλα, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αδιάγνωστο διαβήτη, ή προδιαβήτη, ή ότι η θεραπεία του διαβήτη σας είναι αναποτελεσματική.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο δερματικό σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε άμεσα εξετάσεις για διαβήτη, αλλά και ποιο λάθος θεραπείας πρέπει να αποφύγετε.

Εάν παρατηρήσετε κίτρινες, κόκκινες, ή καφέ κηλίδες στο δέρμα σας, κάντε εξετάσεις για διαβήτη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας (AADA), υπάρχει ένα δερματικό σύμπτωμα που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σοβαρά προβλήματα με το σάκχαρό σας. Η ιατρική ονομασία για τη συγκεκριμένη πάθηση είναι διαβητική λιποειδική νεκροβίωση (necrobiosis lipodica diabeticorum). Πρόκειται μια εκφυλιστική διαταραχή του κολλαγόνου του δέρματος. Οι ειδικοί από το Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας (AOCD) εξηγούν ότι, αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, “η λιποειδική νεκροβίωση εμφανίζεται συνήθως πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ή σε άτομα με τάση για διαβήτη”.

Η ύπαρξη του δερματικού συμπτώματος από μόνη της δεν αποτελεί επαρκή λόγο για διάγνωση. “Όλοι όσοι εκδηλώνουν λιποειδική νεκροβίωση δεν έχουν απαραίτητα διαβήτη, αλλά είναι πιο επιρρεπείς σε διαβήτη από τον γενικό πληθυσμό”, εξηγεί ο δρ. Reagan Anderson, πιστοποιημένος δερματολόγος με το AOCD. «Γι’ αυτό, εάν έχετε διαγνωστεί με αυτό, μιλήστε με τον δερματολόγο και τον γιατρό σας, για να δείτε εάν πρέπει όντως να κάνετε εξέταση για διαβήτη».

Διαβητική λιποειδική νεκροβίωση: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα σημάδια στο δέρμα εμφανίζονται συνήθως ως μικρά κόκκινα εξογκώματα (παρόμοια με σπυράκια) που μετατρέπονται σε οβάλ κηλίδες κίτρινου, κόκκινου, ή καφέ χρώματος. Η πληγείσα περιοχή (που εντοπίζεται συχνότερα στα πόδια) μπορεί επίσης να σκληρύνει, ή να διογκωθεί, σημειώνει η AADA.

λιποειδική νεκροβίωση

Λιποειδική νεκροβίωση στην κοιλιά

Επιπλέον, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στο περιβάλλον δέρμα, όπως «μια πιο γυαλιστερή όψη που κάνει την επιδερμίδα να μοιάζει με πορσελάνη», καθώς και πιο ορατά αιμοφόρα αγγεία, κνησμό, ή πόνο. Οι κηλίδες μπορεί “να έρχονται και να φεύγουν” ανά περιόδους έξαρσης και αδράνειας.

λιποειδική νεκροβίωση

Λιποειδική νεκροβίωση στο πόδι

Διαβητική λιποειδική νεκροβίωση: Τι θεραπείες μπορεί να είναι διαθέσιμες σε εσάς

Η διαβητική λιποειδική νεκροβίωση μπορεί να ανταποκριθεί σε τοπικές αλοιφές και ενέσεις κορτιζόνης. “Η θεραπεία με υπεριώδες φως έχει βρεθεί ότι θέτει υπό έλεγχο τις περιόδους έξαρσης της κατάστασης. Μια μικρή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα και κάποια φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, μπορεί να βοηθήσουν. Στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, χρησιμοποιούνται σε δύσκολες, ή σοβαρές περιπτώσεις», αναφέρουν οι ειδικοί του AOCD.

Ωστόσο, ο δρ. Anderson προσθέτει ότι, όσον αφορά τις δερματικές παθήσεις, είναι σημαντικό να μην βιαστείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία πριν αξιολογήσετε την αιτία. “Το σημαντικό είναι να γίνει η διάγνωση και μετά να δούμε αν υπάρχουν υποκείμενες ασθένειες. Διότι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε ως δερματολόγοι είναι να περιποιηθούμε το δέρμα σας αλλά να μην θεραπεύσουμε αυτό που συμβαίνει από κάτω με τη βοήθεια του γιατρού σας και να χάσουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία σας», υποστηρίζει ο ίδιος στο παρακάτω βίντεο.

Σπάνιες επιπλοκές σχετίζονται με την λιποειδική νεκροβίωση

Επειδή αυτά τα δερματικά σημάδια μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά και χρόνια, οι ασθενείς παρουσιάζουν μερικές φορές επιπλοκές, όταν το δερματικό σύμπτωμα παραμένει. Η δρ. Mary Harding, γενική γιατρός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έγραψε σε ένα άρθρο, ότι υπάρχουν δύο σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν: “Η πιο συχνή επιπλοκή είναι το έλκος, αλλά περιστασιακά το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (ένας τύπος καρκίνου του δέρματος) μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές μακροχρόνιας λιποειδικής νεκροβίωσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλήστε με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε αυτό το σπάνιο δερματικό σύμπτωμα, τόσο για να αντιμετωπίσετε τις υποκείμενες αιτίες του όσο και τις πιθανές επιπλοκές του. Εάν δεν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, ή προδιαβήτη, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι καιρός να κάνετε εξετάσεις. Και, εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το εάν μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του σχεδίου θεραπείας σας.

Πηγές: https://patient.info, https://www.aocd.org, https://www.aad.org, https://bestlifeonline.com, https://medlineplus.gov

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβητική δερματοπάθεια: Το άγνωστο και πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη – Τι θα δείτε στο δέρμα σας

Διαβήτης: Σημάδι σοβαρής επιπλοκής αν η αναπνοή σας έχει αυτήν την μυρωδιά

Διαβήτης τύπου 2: Αυτά είναι τα 9 πρώιμα συμπτώματα

Μέλαινα ακάνθωση: Το σημάδι στο δέρμα, που είναι ίσως το πιο πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη

Related posts

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη – «Κίνδυνος για τοξικό μίγμα», τι να προσέξετε

admin

Ποιο φυτικό ρόφημα αξίζει μια θέση στη διατροφή σου;

admin