Food

Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα λατρεμένο φαγητό από μικρούς και μεγάλους.

Ο  καιρός αρχίζει να κρυώνει και πολλοί από εμάς αναζητούμε καινούριες συνταγές για  τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά. Ένα υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικό, που συνήθως το βρίσκουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι και η κόκκινη κολοκύθα.

Κόκκινη κολοκύθα και λαχανοντολμάδες;

Στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την κόκκινη κολοκύθα στην μαγειρική τους. Είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς έχει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος μας.

Η κολοκύθα παίρνει το πορτοκαλί χρώμα από τα β-καροτένια, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα μας από  την φθορά του χρόνου. Επίσης, είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, ουσίες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. 

Όταν λοιπόν παντρεύουμε την κολοκύθα με  το λάχανο, ένα ακόμα λαχανικό «υπερτροφή», πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε  θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, έχουμε ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό αποτέλεσμα.  

Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και γέμιση ρυζιού με κιμά είναι ένα κλασικό φαγητό πολλών που στην συγκεκριμένη συνταγή θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν και με κόκκινη κολοκύθα.

Η παραλλαγή αυτή είναι νόστιμη, θρεπτική και εύκολη. Είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό γεμάτο χρώματα και αρώματα.

Υλικα που θα χρειαστείτε για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 κιλό κόκκινο κολοκύθι
  • Μισή κούπα ρύζι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς να φτιάξετε τους λαχανοντολμάδες

Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει και τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι , το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Τους  βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι μας.

Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι στιμένο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αυγοκόψει το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα αυγό και 1 λεμόνι. Καλή απόλαυση!

- Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα - Diatrofi.gr.

Related posts

Μουσακάσ light

admin

Light Παστίτσιο

admin

Banana bread με βρώμη, κακάο και πετιμέζι

admin

Καρυδόπιτα χωρίς ζάχαρη

admin

Το νοστιμότερο χούμους με πιπεριά φλωρίνης που έχετε φάει!

admin

Vegan βασιλόπιτα

admin

Φρέσκια Σπιτική Μαρμελάδα Raspberry με Chia και Άθερμο Mέλι

admin

Εύκολα και υγιεινά σνακ

admin

Ιμάμ Μπαϊλντί

admin

Πρωτεϊνικές μπάρες με γεύση snickers

admin

Κέικ καρότου

admin

«Ψωμί» από μπρόκολο και αλεύρι αμυγδάλου

admin