Health

Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις επαναλοιμώξεις. Τι προτείνουν οι ίδιοι οι ασθενείς

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος όταν ο κορωνοϊός μολύνει έναν άνθρωπο για δεύτερη ή τρίτη φορά. Πως μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια που εκδηλώνει εκ νέου.

Τον τελευταίο καιρό, ουδείς φαίνεται να μπορεί να αποφύγει τον κορωνοϊό. Αρρωσταίνουν ακόμα και άνθρωποι που έχουν κάνει την τρίτη ή τέταρτη δόση των εμβολίων. Και πολλοί εκδηλώνουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το περίπου 20% των κρουσμάτων που καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη χώρα μας είναι επαναλοιμώξεις.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις ασθενείς έχει ξανά συμπτώματα, μετά από πρόσκαιρη βελτίωση

Οι επαναλοιμώξεις προκαλούνται κυρίως από την υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, αναφέρουν οι New York Times. Για τους περισσότερους ασθενείς, η υποπαραλλαγή αυτή (επιστημονικά λέγεται ΒΑ.5) δεν είναι απειλητική. Θα έχουν κάποιου είδους προστασία από προγενέστερη λοίμωξη ή/και από τον εμβολιασμό τους.

Ωστόσο όπως συνέβαινε και με τα προηγούμενα κύματα, τα πράγματα πιθανώς θα είναι πιο δύσκολα για τα ανεμβολίαστα άτομα.

H long COVID

Ο αληθινός κίνδυνος με τις επαναλοιμώξεις είναι ότι ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο για μακροχρόνια συμπτώματα. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποιος εμμένουσα COVID (ή long COVID), αυξάνεται κάθε φορά που τον αρρωσταίνει ο κορωνοϊός.

Επιπλέον, όσο πιο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τόσο πιο πιθανή είναι η εμμένουσα COVID. Ωστόσο έχουν αναφερθεί αναρίθμητα περιστατικά ανθρώπων που είχαν αρχικά πολύ ήπια συμπτώματα, αλλά κατέληξαν να υποφέρουν για πολλούς μήνες από εμμένοντα προβλήματα.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει τις επαναλοιμώξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός; Οι New York Times ρώτησαν σχετικώς τους αναγνώστες τους και δημοσίευσαν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις.

«Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά»

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να ηρεμήσετε. Αυτή η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, δεν λυπάται κανέναν. Η ντροπή δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε. Δεύτερον, ενυδατωθείτε καλά. Όλα στον οργανισμό λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν είναι καλά ενυδατωμένος. Ο μόνος τρόπος για να το ξεπεράσετε, είναι να διευκολύνετε τον εαυτό σας. Και τρίτον, βάλτε μάσκα. Είναι αμαρτία να περάσουν και άλλοι, όσα βιώνετε εσείς», λέει ο Brian Cook, από τη Βοστώνη.

«Δώστε χρόνο στον εαυτό σας»

«Ο κορωνοϊός με μόλυνε δύο φορές σε τρεις μήνες. Η πρώτη φορά ήταν σίγουρα χειρότερη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας – η κούραση είναι αληθινή. Να κοιμάστε συχνά μέσα στην ημέρα. Επιστρέψτε στη δουλειά σας με αργό ρυθμό – με μειωμένο ωράριο ή μέρα παρά μέρα στην αρχή. Και όταν κάποιος προσφέρεται να σας φέρει φαγητό ή να κάνει μια δουλειά για εσάς, να λέτε «ναι». Πρέπει να έχετε την ανάρρωσή σας ως απόλυτη προτεραιότητα, για μία φορά», τονίζει η Lisa Sienkiewicz, από την Johnson City της Νέας Υόρκης.

«Να τρώτε τραγανά σνακ»

«Να έχετε πάντοτε δίπλα σας τραγανά σνακ. Αν δεν έχετε γεύση και όσφρηση, το επόμενο καλύτερο πράγμα για να μη διακόψετε τη διατροφή σας είναι οτιδήποτε τραγανό και κριτσανιστό. Να πίνετε επίσης πολλά υγρά», συνιστά ο Ben από το Λονγκ Άιλαντ.

«Προετοιμαστείτε για κάτι διαφορετικό»

«Να ξέρετε ότι η επαναλοίμωξη μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη φορά που σας αρρώστησε ο κορωνοϊός. Αν ζείτε μόνοι, καλό είναι να ζητήσετε από κάποιον δικό σας άνθρωπο να σας παίρνει μερικές φορές τηλέφωνο για να ελέγχει πως είστε. Να είστε όμως ειλικρινείς για το πώς αισθάνεστε», προτείνει η Chari Anhouse από την πόλη της Νέας Υόρκης.

«Μειώστε το στρες»

«Μην πανικοβάλλεστε. Εκ των υστέρων συνειδητοποιώ ότι τα συμπτώματα που είχα όταν ξαναμολύνθηκα, ήταν σαν αυτά μιας κοινής ίωσης του αναπνευστικού. Ωστόσο το στρες τα έκανε να μοιάζουν αβάσταχτα. Βρείτε λοιπόν τρόπους να καταπραΰνετε το στρες που νιώθετε. Πάρτε βαθιές ανάσες, διαλογισθείτε, ακούστε χαλαρωτική μουσική. Θα δείτε μεγάλη διαφορά», αναφέρει ο Alex Gatto από το Σαν Φρανσίσκο.

«Ασχοληθείτε με ό,τι σας ευχαριστεί»

«Η δεύτερη λοίμωξη που μου προκάλεσε ο κορωνοϊός ήταν σαφέστατα ηπιότερη από την πρώτη. Από την πρώτη φορά, όμως, είχα ήδη μάθει πως για την περίοδο της απομόνωσης θα χρειαζόμουν πράγματα που με ευχαριστούσαν και κρατούσαν απασχολημένο το μυαλό μου. Έτσι, την δεύτερη φορά ήμουν προετοιμασμένος. Είχα λίστα με τα βιντεοπαιχνίδια που ήθελα να παίξω και μιλούσα συνεχώς με τους φίλους μου. Κάντε το ίδιο, θα βοηθήσει να περάσει πιο ευχάριστα ο χρόνος της απομόνωσης. Και, παρότι το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, εμβολιασθείτε», συνιστά ο Anthony από το Τορόντο του Καναδά.

«Μην μένετε ακίνητοι»

«Αμέσως μόλις αισθανθείτε αρκετά καλά, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Κάνετε ένα ντους. Φορέστε καθαρά ρούχα, με φωτεινά χρώματα. Βγείτε στη βεράντα ή στον κήπο και κάνετε μερικές απλές ασκήσεις. Ξεχορταριάστε τις γλάστρες σας και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες στην σιωπή. Είναι ανεκτίμητη κάθε ανάσα, είτε ο κορωνοϊός σε αρρωσταίνει για πρώτη είτε για δεύτερη φορά» επισημαίνει η Willow Baum από το Callicoon της Νέας Υόρκης.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποιες εξετάσεις χρειαζόμαστε μετά την ενηλικίωση και πόσο συχνά

admin

Δισεπίλυτος γρίφος η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι φταίει

admin

Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων

admin

Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο

admin

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου

admin

Πώς θα κάνεις πιο εύκολο το τέλος μιας φιλίας

admin

Σας απατά συναισθηματικά; Ανακαλύψτε τα σημάδια

admin

10 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά (και όχι μόνο) αυτό το καλοκαίρι

admin

Πότε οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση και πότε σε διαφραγματοκήλη

admin

Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

admin

«Καμπανάκι» ΠΟΥ – Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

admin

8 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το συκώτι μας

admin