Health

Κορωνοϊός: Πως εξελίσσεται η μυοκαρδίτιδα μετά τα εμβόλια. Τι δείχνει νέα μελέτη

Η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 είναι σπάνια. Εκδηλώνεται σε λιγότερο από 1 άτομο σε κάθε 10.000 που εμβολιάζονται. Προσβάλλει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ποια είναι η έκβαση των ασθενών, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη σε ΗΠΑ και Καναδά, σε νεαρά άτομα που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Η μυοκαρδίτιδα που έχει σχετιστεί με τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα και υποχωρεί γρήγορα, αναφέρουν  επιστήμονες από 26 νοσηλευτικά κέντρα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν όλα τα περιστατικά πιθανής και επιβεβαιωμένης μυοκαρδίτιδας στα κέντρα τους, που εισήχθησαν μέσα σε ένα μήνα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Συνολικά επρόκειτο για 139 ασθενείς, ηλικίας 12 έως 20 ετών.

Η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό είναι πολύ σπάνια. Όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, εκδηλώνεται σε λιγότερο από 1 άτομο σε κάθε 10.000 που εμβολιάζονται. Οι πιθανότητες να την προκαλέσει ο ίδιος ο κορωνοϊός, όταν μολύνει τους ανεμβολίαστους νέους, είναι τουλάχιστον εξαπλάσιες.

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή στην καρδιά. Κατά κανόνα προκαλείται από λοιμώξεις ή/και από φλεγμονή που προκαλεί ιός. Τα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό παρατηρούνται κυρίως σε αγόρια και νεαρούς άνδρες.

Μετά τη δεύτερη δόση

Για να διερευνήσουν καλύτερα το πρόβλημα, οι επιστήμονες εξέτασαν όλα τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που εκδηλώθηκαν μέσα σε έναν μήνα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ένας από τους 139 ασθενείς τους έπαθε δύο φορές μυοκαρδίτιδα, καθώς προχώρησε στη δεύτερη δόση παρότι νόσησε στην πρώτη.

Οι 49 από τους ασθενείς (το 35%) είχαν επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα, βάσει των συμπτωμάτων και των αποτελεσμάτων στις εξετάσεις τους. Οι υπόλοιποι είχαν πιθανή. Ωστόσο οι γιατροί δεν τους έκαναν βιοψία μυοκαρδίου για να το επιβεβαιώσουν.

Αρκετοί από τους ασθενείς είχαν και ιστορικό COVID-19. Το 91% ήταν αγόρια και νεαροί άνδρες. Το σχεδόν 98% είχαν κάνει εμβόλιο mRNA (οι περισσότεροι της Pfizer, αλλά πέντε είχαν κάνει της Moderna). Το 92% των περιστατικών μυοκαρδίτιδας εκδηλώθηκε μετά τη δεύτερη δόση.

Συμπτώματα και νοσηλεία

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, τα συμπτώματα άρχισαν κατά μέσον όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε πέντε περιπτώσεις άρχισαν 7 έως 20 ημέρες αργότερα και σε έναν ασθενή την 22η ημέρα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν:

  • Πόνος στο στήθος. Ήταν σχεδόν καθολικός (τον εκδήλωσε το 99,3% των ασθενών)
  • Πυρετός (30,9% των ασθενών)
  • Δύσπνοια (27,3% των ασθενών)

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα που εντάχθηκαν στη νέα μελέτη είχαν νοσηλευθεί στα 26 κέντρα. Η νοσηλεία τους όμως ήταν βραχεία. Οι περισσότεροι παρέμειναν για 2-3 μέρες, ενώ κάποιοι πήραν εξιτήριο αυθημερόν.

Ωστόσο 26 ασθενείς χρειάσθηκαν βραχεία νοσηλεία στην εντατική. Κανένας τους όμως δεν χρειάστηκε καρδιακή και αναπνευστική υποστήριξη με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (ECMO). Επιπλέον, κανένας δεν έχασε τη ζωή του. Ακόμα και σε αυτούς, εξ άλλου, η συνολική διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο ήταν σύντομη (έως 10 ημέρες).

Βλάβες στην καρδιά

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ασθενών (το 77,3%) είχαν ενδείξεις φλεγμονής ή βλάβης στον καρδιακό μυ στην μαγνητική τομογραφία που έκαναν όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το σχεδόν 19% είχαν και ήπια μειωμένη λειτουργία στην αριστερή κοιλία της καρδιάς τους.

Ευτυχώς όλα είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό σε όσους χρειάσθηκαν επανεξέταση μετά το εξιτήριό τους.  «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυοκαρδίτιδα των νέων μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, κατά κανόνα είναι ήπια και υποχωρεί γρήγορα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Dongngan Truong, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Τώρα περιμένουμε τα ευρήματα από περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις της κατάστασης».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

admin

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

admin