Health

Κορωνοϊός: Πολύ πιο συχνές οι θρομβώσεις λόγω COVID, παρά με τα εμβόλια

Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη παγκοσμίως για τον κίνδυνο θρόμβωσης, με ή χωρίς ταυτόχρονη αιμορραγία. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο εμβολιασμός εναντίον της, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα οκτώ βρετανικά πανεπιστήμια εξέτασαν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και την θρομβοπενία μεταξύ τους.

Με τον όρο θρομβοεμβολικά επεισόδια περιγράφονται οι θρομβώσεις. Σε αρτηριακή θρόμβωση (ή αρτηριακό θρομβοεμβολικό επεισόδιο), π.χ., οφείλονται το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Η θρομβοπενία είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μία σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν τα ποσοστά θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση των εμβολίων με τα ποσοστά μετά από την μόλυνση με τον κορωνοϊό. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν προέρχονταν από ανθρώπους οι οποίοι:

  • Είχαν κάνει την πρώτη δόση από τα εμβόλια της AstraZeneca (τα 19,6 εκατομμύρια) ή της Pfizer/BioNTech (9,5 εκατομμύρια) ή
  • Είχαν νοσήσει από κορωνοϊό (1,7 εκατομμύρια).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), ο κίνδυνος θρόμβωσης ήταν «πολύ υψηλότερος» μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 107 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονταν με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Ωστόσο ο αντίστοιχος αριθμός λόγω της COVID είναι σχεδόν εννεαπλάσιος. Στην πραγματικότητα, φτάνει τους 934 ασθενείς ανά 10 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, μετά την πρώτη δόση από το ίδιο εμβόλιο, 66 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια νοσηλεύονται με θρομβώσεις στα πόδια. Ωστόσο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, το ίδιο συμβαίνει σε 12.164 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια!

Οι προαναφερθέντες συσχετισμοί με το εμβόλιο αφορούν τις πρώτες 28 ημέρες από τη χορήγησή του. Και αυτό διότι κατά κανόνα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία.

Αντίστοιχα για το εμβόλιο της Pfizer, οι ερευνητές υπολόγισαν πως 143 άνθρωποι ανά 10 εκατομμύρια εισάγονται στο νοσοκομείο με ισχαιμικό εγκεφαλικό. Όμως η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός προκαλεί εγκεφαλικό σε 1.699 ανθρώπους ανά 10 εκατομμύρια.

Πόσος είναι ο κίνδυνος

Τα προαναφερθέντα ευρήματα σημαίνουν ότι ο κίνδυνος θρομβοπενίας είναι σχεδόν εννεαπλάσιος με την COVID απ’ ό,τι με τα εμβόλια, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Aziz Sheikh, καθηγητής Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι 12πλάσιος με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πιο ασφαλή τα εμβόλια από τη φυσική ανοσία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται μία ημέρα μετά από άλλη μελέτη, που επίσης έδειξε ότι η COVID είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τα εμβόλια. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

admin

Μια γυναίκα αποφασίζει ποια παιδιά θα γεννηθούν και ποια όχι

admin

Δερματικό επίθεμα θα προειδοποιεί αν ο οργανισμός απορρίπτει το μόσχευμα

admin

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

admin

Καρκίνος του μαστού: 1 στα 4 κρούσματα μπορούν να αποφευχθούν – Τι να κάνετε

admin

Ψυχική ανθεκτικότητα: Έτσι θα την καλλιεργήσεις

admin

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που εμφανίζουν επιπλοκές έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

admin

Αντιβιοτικά: Γιατί δεν τα χρειαζόμαστε στις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

admin

Μελέτη: Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού

admin

Τι σημαίνει να είναι κάποιος κοινωνιοπαθής

admin

Είναι αποτελεσματικές οι πολυβιταμίνες;

admin

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός για μεταλλαγμένο στέλεχος ικανό να προκαλέσει πανδημία

admin